Και τώρα – κινδυνεύουν- να πληρώσουν τον Ριχάρδο … "χρυσό"
05/12/2018 13:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Και τώρα – κινδυνεύουν- να πληρώσουν τον Ριχάρδο … "χρυσό"

Όλοι οι νομικοί και δικαστικοί παράγοντες απαντούν μονότονα: Δεν έχει ξαναγίνει. Αυτή είναι η μόνιμη επωδός κάθε κουβέντας στα δικαστήρια και γενικότερα στους χώρους δικαστικής λειτουργίας για την υπόθεση του χρυσού, η οποία καταλήγει όπως όλα δείχνουν σε βατερλό των διωκτικών μηχανισμών. Η αποτυχία όμως της θεσμικής λειτουργίας είναι ένδειξη συνολικής δυσλειτουργίας και είναι προφανώς και πολιτική αποτυχία.

Άλλωστε το νομικό φιάσκο, πριν ακόμα εξελιχθεί έτσι, είχε αποτελέσει πεδίο πανηγυρισμών για τον ίδιο τον πρωθυπουργό όταν κατονόμασε τον Ριχάρδο, πριν καν καταστεί κατηγορούμενος. Ίσως γιαυτό το Μάξιμου έσπευσε χθες να κάνει …μετατροπή κατηγορίας και από "λαθρεμπορία" (η οποία σύμφωνα με την ΑΑΔΕ και την ανακρίτρια δεν υφίσταται) επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως δουλεύει "για λογαριασμό των συνηγόρων υπεράσπισης κλεπταποδόχων χρυσού".

Χρυσός

Αυτή είναι η δεύτερη έκφραση προκαταβολικής ενοχής για τους συλληφθέντες. Και τα δυο συνιστούν παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, σύμφωνα με νομικούς και δομεί δικαιώματα αποζημίωσης εκ μέρους των κατηγορουμένων. Πολλώ δε μάλλον όταν συμβαίνει το πρωτοφανές να συλλαμβάνεις 63 πολίτες, όπως τουλάχιστον αποδέχεται η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, για "ανύπαρκτο" αδίκημα, δηλαδή έχεις οικοδομήσει μια τεράστια σε υλικό κόστος και ηθική απαξία για τους εμπλεκόμενους, επιχείρηση, πάνω σε μια λάθος παραδοχή. Και υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο να συμβεί το μέχρι πρότινος αδιανόητο: Να αναγκαστείς να πληρώσεις "χρυσό" τον Ριχάρδο. Γιατί ο γνωστός ενεχυροδανειστής, όπως και όλοι οι άλλοι, κυρίως δε οι 8 που προφυλακίστηκαν, μπορούν να στραφούν κατά του δημοσίου για "παράνομη κατακράτηση", "κατάχρηση εξουσίας" κλπ. Γιατί είναι άλλο πράγμα να συλληφθείς για αδίκημα που προέκυψε πως δεν έχεις διαπράξει κι άλλο να συλληφθείς για μη υφιστάμενο αδίκημα.

Η ΑΑΔΕ

Άλλωστε σε αυτή την κατεύθυνση κατατείνει η απάντηση της ΑΑΔΕ προς την ανακρίτρια βάση της οποίας κίνησε αυτεπαγγέλτως τη διαδικασία για αποφυλάκιση των 8, μεταξύ των οποίων και ο Ριχάρδος.

Όπως λένε έμπειροι νομικοί αυτή είναι μια από τις εξαιρετικά σπάνιες, πιθανόν μοναδική, φορά που κινείται αυτεπαγγέλτως η διαδικασία αποφυλάκισης κρατουμένου στη νεότερη Ελλάδα. Επέλεξε όμως, αντί να προχωρήσει μόνη της όπως δικαιούται, προφανώς για λόγους συναδελφικότητας (επειδή η Εισαγγελία απήγγειλε το αδίκημα της λαθρεμπορίας) να ζητήσει σύμφωνη γνώμη από τους γνωμοδοτούντες εισαγγελείς:

"Κατόπιν προφορικού αιτήματός μας την Τρίτη 3/12/2018 προς την ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελειωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειοθετεί λαθρεμπορία, διαβιβάστηκαν σε εμάς δύο εξερχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και της Διεύθυνσης Δασμολογικών Θεμάτων αυθημερόν και περί ώρα 17:08 μέσω φαξ τα οποία απαντούν σχετικώς και σας προσκομίζω. Κατόπιν των ανωτέρω προέκυψε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις τους και για το λόγο τούτο παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινή κράτησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 286 ΚΠΔ".

Προσφυγή

Η αποφυλάκιση όμως όπως φαίνεται σκόνταψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία ήταν αρμόδια για την άσκηση της δίωξης (επί ανύπαρκτης κατηγορίας λαθρεμπορίας σύμφωνα με την ΑΑΔΕ) η οποία δεν προχώρησε στην συναίνεση για αποφυλάκισή τους, τουλάχιστον προς το παρόν. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική αρχή φαίνεται να σταθμίζει διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης επικαλούμενη αντίθετες αποφάσεις σε υποθέσεις εξαγωγής χρυσού.

Εστειλαν τον Ριχάρδο στις φυλακές Ναυπλίου

Αντί να αποφυλακιστεί, όπως έχει ζητήσει η ανακρίτρια, ο 51 ετών ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, οδηγήθηκε στις φυλακές Ναυπλίου! Τρεις ημέρες μετά την απολογία του και 24 ώρες μετά το έγγραφο της ανακρίτριας με το οποίο ζητεί την ανάκληση των ενταλμάτων προσωρινής κράτησης που είχε εκδώσει για οκτώ κατηγορουμένους στην υπόθεση της αποκαλούμενης λαθρεμπορίας χρυσού, ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στις φυλακές από το τμήμα ασφαλείας όπου κρατούνταν μέχρι τώρα.

Κι όλα αυτά ενώ ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας, χαρακτηρίζει παράνομη την κράτησή του, προειδοποιώντας πως "διαπράττονται ήδη ποινικά αδικήματα από όσους συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία".

Στην ανακρίτρια

Ο γνωστός ποινικολόγος για να παρακάμψει την εκκωφαντική σιωπή της εισαγγελίας που δεν έχει απαντήσει καν στο αίτημα της ανακρίτριας γεγονός που επιτείνει την εμπλοκή η οποία δημιουργήθηκε στο θέμα, δηλώνει πως θα προσφύγει ενώπιον της ανακρίτριας και όχι στο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Παράλληλα λέει πως είναι μη δεσμευτική η σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας για την αποφυλάκιση.

Ο συνήγορος υπεράσπισης αφού εκφράζει "την απόλυτη νομική αντίδρασή του" για τη στάση της εισαγγελέως την οποία χαρακτηρίζει αδιανόητη υπογραμμίζει πως η μόνη αρμόδια να αποφασίσει την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του εντολέα του, σε αυτή τη φάση, είναι η ανακρίτρια.

"Η κα Ανακριτής μπορεί να αποφυλακίσει τον εντολέα μας σύμφωνα με το νόμο και είναι μη δεσμευτική η γνώμη του Εισαγγελέα" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας ο οποίος μάλιστα καλεί και τους συναδέλφους του, οι οποίοι εκπροσωπούν τους υπόλοιπους επτά κατηγορούμενους που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι, να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και να μην προσφύγουν στο Δικαστικό Συμβούλιο όπου η διαδικασία, όπως λέει, θα είναι χρονοβόρα.

"Για άλλη μια φορά διατυμπανίζουμε ότι η κράτηση του εντολέα μας είναι εντελώς παράνομη και διαπράττονται ήδη ποινικά αδικήματα από όσους συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, όπως εντελώς παράνομη ήταν και η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του" υπογραμμίζει ο συνήγορος του ενεχυροδανειστή και συμπληρώνει "Δηλώνουμε για άλλη μια φορά προς άρση κάθε παρεξηγήσεως ότι από το περιεχόμενο της δικογραφίας δεν προκύπτει το παραμικρό εις βάρος του εντολέα μας για τη διάπραξη του αδικήματος της αποδοχής προϊόντος εγκλήματος, της τοκογλυφίας, καθώς και οιουδήποτε άλλου εγκλήματος".

Πηγή:capital.gr