Ιερώνυμος: Δεν ξέρω τι εννοεί ο Πρωθυπουργός με τον όρο "θρησκευτική ουδετερότητα"
05/11/2018 16:32
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιερώνυμος: Δεν ξέρω τι εννοεί ο Πρωθυπουργός με τον όρο "θρησκευτική ουδετερότητα"

Με καυστικό προς την κυβέρνηση τρόπο εκφράστηκε για τη διαχείριση του ζητήματος της συνταγματικής αναθεώρησης ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας ων εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ανέφερε μάλιστα ότι, εάν πίσω από την "θρησκευτική ουδετερότητα" της Πολιτείας κρύβεται το γαλλικό μοντέλο, ο ίδιος δεν συμφωνεί, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος skai.gr.

"Είναι μια ευκαιρία τώρα να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολλή αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολλή προχειρότητα", είπε ο Αρχιεπίσκοπος στους δημοσιογράφους.

"Το θέμα είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε θρησκευτικά ουδέτερος", τόνισε ο προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας και πρόσθεσε: "Ο Πρωθυπουργός δεν ξέρω τι εννοεί, θα μας πει τι εννοεί".

Έκανε μάλιστα αναφορά και σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά παραδείγματα για να εξηγήσει τη θέση του. "Θρησκευτικά ουδέτερο είναι το κράτος της Γερμανίας. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία, και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, συνεργάζονται, βοηθάει την Εκκλησία άριστα" είπε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε "Θρησκευτικά ουδέτερο κράτος είναι και η Γαλλία αλλά είναι εχθρικές οι σχέσεις (…), δεν θ μ’ άρεσε".

Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσε έκπληξη στην Εκκλησία, αλλά δεν δίστασε να μιλήσει για "προχειρότητα".

"Έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα με μια πρόχειρη σκέψη με πρόχειρα πράγματα να θέλουμε να καθιερωθεί…", υπογράμμισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος άφησε ανοιχτό "παράθυρο" για πλήρη συζήτηση επί όλων των θεμάτων που απασχολούν Εκκλησία και Πολιτεία.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει και την Τρίτη (6/11) για το ίδιο θέμα οπότε και αναμένεται να καταλήξει σε απόφαση.

Πηγή: capital.gr