Η Συνομωσία της Μετριότητας υπονομεύει το μέλλον της χώρας
17/08/2019 15:00
Της Κρινιώς Καλογερίδου
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Συνομωσία της Μετριότητας υπονομεύει το μέλλον της χώρας

'' Η απομίμηση είναι ο φόρος που πληρώνει η μετριότητα στην ιδιοφυΐα'', έλεγε ο Όσκαρ Ουάιλντ, υπονοώντας αυτό που διαπιστώνουμε, δυστυχώς, όλοι σήμερα: ότι δηλαδή, διαστρωματικά και διακομματικά, κυριαρχεί η απομίμηση της πρωτοτυπίας κι εκεί που η δεύτερη θα 'πρεπε να ανοίγει δρόμους για τους φερέλπιδες και ιδιοφυείς της εποχής μας, παραμερίζεται από την πρώτη, η οποία αναδεικνύει τον μέτριο ως άξιο να αναρριχηθεί και να γίνει συστατικό στοιχείο της κοινωνίας.

Έτσι φτάσαμε μέχρι τώρα στη θλιβερή εικόνα να κυριαρχεί η μετριότητα στην ιδιωτική και δημόσια ζωή του τόπου. Να αποτιμώνται ως χρήσιμοι οι αμαθείς και ημιμαθείς και να υποτιμάται ο κόπος των άξιων ανθρώπων. Να αποθεώνεται η λογική της ήσσονος προσπάθειας και να προβάλλεται ως κανόνας η μετριότητα στα πάντα.

Το αλλοτινό τρίπτυχο της Παιδείας (αριστεία, φιλομάθεια, αξιοκρατία), που ταυτίζεται με το αξιακό τρίπτυχο, έχει εξοβελιστεί δια παντός στο όνομα του ''προοδευτισμού'' (με την έννοια της ισοπέδωσης προς τα κάτω) ή του ''προοδευτικού'' συντηρητισμού των μετρίων ικανοτήτων, που βρίσκει πρόσφορο έδαφος τα τελευταία χρόνια στα πολιτικά κόμματα και τα δημοσιογραφική επιτελεία...

Μ' αυτά και μ' αυτά φτάσαμε στο σημείο να υποβαθμίζονται οι ανθρωπιστικές σπουδές ταυτόχρονα με την πολυμέρεια της γνώσης. Να γίνονται αντιπαθείς και δαχτυλοδειχτούμενοι αυτοί που υπερέχουν. Η εξουσία άλλωστε σ' όλα τα πόστα αρέσκεται να πετροβολά τους ικανούς και να προωθεί τους μέτριους, για να μπορεί τους ελέγχει και να τους χρησιμοποιεί...

Έτσι φτάσαμε να ''καταδικάζονται'' τα φωτεινά μυαλά, γιατί δεν έχουν τον ίδιο ορίζοντα με τους άλλους και αρνούνται να συνυπάρξουν με τις φθονερές μετριότητες. Να ρίπτονται στον λάκκο των λεόντων οι άριστοι, για να επιβιώσουν οι μέτριοι και να επιπλέουν.

Να προωθείται ερήμην μας, σ' όλα τα επίπεδα της ζωής μας, μια κακώς νοούμενη ''ιδεολογία ισότητας'', που εξισώνει όλους προς τα κάτω, διεισδύει διαβρωτικά στην κοινωνία, καταλύει τους κρατικούς μηχανισμούς, κακοποιεί την έννοια της ισότητας, μετατρέπει το πρόσωπο σε άτομο και οδηγεί στην πλήρη κυριαρχία της μαζοποίησης της κοινωνίας.

Αυτή η ημι-δικτατορία, που μοιάζει με συνωμοσία της μετριότητας, υπονομεύει αναμφίβολα το μέλλον της χώρας αναδεικνύοντας την αγραμματοσύνη και τον κομπλεξισμό σε επιβεβλημένα εκ των πραγμάτων ιδεολογήματα, που φθάνουν να εξουσιάζουν τη χώρα.

Το χρώμα του χρήματος, σε συνδυασμό με τον μουχλιασμένο συντηρητισμό και τον κάλπικο προοδευτισμό της εποχής μας, θα οδηγήσουν - αργά ή γρήγορα - στον αφανισμό της πατρίδας μας. Κι αυτό γιατί όσο στερεύουν οι πηγές της δημιουργικότητας των αξίων, τόσο θα μειώνονται και οι ελπίδες ανάταξής της στο μέλλον.

Όσο θα υπάρχει έλλειψη αξιοκρατίας και θα επιβάλλεται απ' την πρώτη και τέταρτη εξουσία η μετριότητα, τόσο θα μεγαλώνουν οι κίνδυνοι να διαρρέει στο εξωτερικό το πιο υγιές κι ανθοφόρο ελληνικό δυναμικό ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη σμίκρυνση και τον αφανισμό του ελληνικού έθνους σε πενήντα χρόνια από τώρα.

Αυτή η τακτική της μετριοκρατίας μέσα στην κοινωνία θα επιφέρει οσονούπω, ως φυσική εξέλιξη, και την καταστροφή μας. Το να αφήνουμε εσκεμμένα τον κόσμο στο σκοτάδι ή να τον ποδηγετούμε προς τα εκεί χάριν της αποθέωσης των μετρίων ισοδυναμεί με εθνικό έγκλημα, που οδηγεί σε πολύ απαισιόδοξα και ηττοπαθή συμπεράσματα για το μέλλον αυτού του τόπου.

Για το εθνικό αυτό έγκλημα μεγάλο μέρος ευθύνης έχουν τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ της χώρας μας, που έχουν εγκλωβίσει στις τάξεις τους αξιόλογες μονάδες ανθρώπων οι οποίοι ασφυκτιούν διαχρονικά εργαζόμενοι σε στείρα περιβάλλοντα υποκρισίας, υπονόμευσης, μετριότητας, φιλαυτίας, ιδεολογικών αγκυλώσεων, υπονομεύσεων και κοντόφθαλμων στρατηγικών.

Όμως με τα δεδομένα αυτά, όση δύναμη κι αν έχουν στα χέρια τους (οικονομική και πολιτική) οι όποιες εξουσίες γνωρίζουν ότι δε μπορούν να κατακτήσουν μια θέση στην ελληνική ιστορία ως δημιουργοί της και για το λόγο αυτό συγκαταλέγονται στους καταστροφείς της...

''Κρινιώ Καλογερίδου'' (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)