Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
06/10/2019 10:30
Του Αντιαμυντικού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η προσάραξη του «Έλλη» χαρακτηρίζει την ηγεσία του Στόλου;

Το εξαιρετικά δυσάρεστο συμβάν της προσάραξης της Φ/Γ ΕΛΛΗ στην Σαμοθράκη και μάλιστα στο πλαίσιο της κορύφωσης της διακλαδικής άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ», έρχεται να προστεθεί στη λίστα των ατυχημάτων που συνέβησαν την τελευταία τετραετία και αφορούν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού (δεν πρέπει να ξεχνάμε την προσάραξη της φρεγάτας έξω από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας, την σύγκρουση κανονιοφόρου με εμπορικό πλοίο και την απώλεια του Ε/Π με τους τρείς νεκρούς).

Το γεγονός αυτό καθεαυτό είναι σοβαρότατο, αφενός γιατί εκπέμπει ένα μη κολακευτικό μήνυμα για την κατάσταση του Πολεμικού Ναυτικού (προσωπικού και μέσων) προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους γείτονες και αφετέρου, γιατί πλέον θέτει θέμα διερεύνησης για την ύπαρξη τυχόν ανεπαρκειών σε όλη την αλυσίδα της διοικήσεως του Στόλου.

Γεγονός είναι, ότι κανένας δεν μπορεί να είναι αλάθητος και ο παράγοντας τύχη παίζει κάποιο ρόλο, αλλά στο παρελθόν τέτοια λάθη στο Πολεμικό Ναυτικό ήταν από ανύπαρκτα έως σπάνια.

Ο κυβερνήτης του πλοίου τυπικά φέρει ακεραία την ευθύνη. Όμως πίσω από αυτόν κρύβονται αυτοί που τον επέλεξαν για τη θέση αυτή, αξιολόγησαν επιχειρησιακά και αυτοί που τον διέταξαν να πλεύσει κοντά στις ακτές με τα αβαθή γνωρίζοντας(;) την ύπαρξη τους και τις δυνατότητες του πλοίου.

Στο σημείο αυτό ο καθένας φορολογούμενος σκληρά πολίτης έχει το δικαίωμα να αναρωτηθεί, αν οι κατάλληλοι άνθρωποι βρίσκονται στις ανάλογες θέσεις της αλυσίδας διοικήσεως του Στόλου ή αν στις θέσεις αυτές βρίσκονται άτομα που τις «κατέλαβαν» με κριτήρια ξένα προς το αξιολογικό σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού.

Αρμόδιος να δώσει αυτή την απάντηση είναι ο ΥΕΘΑ , που όταν θα έρθει η ώρα τον κρίσεων θα πρέπει, βλέποντας πίσω από την κουρτίνα, να προωθήσει τους πραγματικά ικανότερους στις θέσεις της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού και όχι αυτούς που προσχεδιασμένα του υπαγορεύονται από το εγγύτατο παρελθόν.

Γιατί, η επιλογή του και ό,τι θα συμβεί μετά από αυτή, θα βαρύνει πλέον τον ίδιο και την παρούσα κυβέρνηση,που έχει ως αρχές της την αριστεία και την αξιοκρατία.