Η κρίση ΗΠΑ-Ιράν «μεταφέρεται» στην Καλαμάτα!
19/08/2019 09:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση ΗΠΑ-Ιράν «μεταφέρεται» στην Καλαμάτα!

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο παρακολούθησης της κυκλοφορίας στο διαδίκτυο Marine Traffic το πλοίο Adrian Darya-1 κατευθύνεται από το Γιβραλτάρ προς το λιμάνι της Καλαμάτας (!), δημιουργώντας έτσι (νέα) ξαφνική κρίση, με εμπλοκή της Ελλάδος.

Το εν λόγω πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι του Γιβραλτάρ μετά την απόρριψη του αιτήματος των ΗΠΑ για την κατάσχεσή του, από τις δικαστικές αρχές του Γιβραλτάρ.

Μάλιστα, σε μια κίνηση «τελευταίας στιγμής», η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον υπέβαλε αίτηση στις δικαστικές αρχές του Γιβραλτάρ και ζήτησε την κατάσχεση του πλοίου λίγο πριν από την είδηση της περασμένης Παρασκευής ότι το πλοίο θα πάρει το «ελεύθερο» προς απόπλου. Όμως, μερικές ημέρες πριν, οι Ιρανικές αρχές μετέτρεψαν το όνομα του πλοίου από Grace-1 σε Adrian Darya-1 και το εισήγαγαν στο ιρανικό νηολόγιο, κάνοντάς το περιουσία του ιρανικού δημοσίου.

Η κρίση ΗΠΑ-Ιράν «μεταφέρεται» στην Καλαμάτα! 341916 photo

Μετά από αυτή την κίνηση της Τεχεράνης, οι δικαστικές αρχές του Γιβραλτάρ δήλωσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες πως δεν θα μπορούσαν να συμμορφωθούν με το αίτημά του για συνέχιση της δέσμευσης του πλοίου, επειδή οι κυρώσεις της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον κατά του Ιράν δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δήλωση από το Γιβραλτάρ, τονίστηκε επίσης ότι οι Φρουροί της επανάστασης δεν θεωρούνταν ως τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το Ιράν ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να μεταφέρει πλοία που ανήκουν στο Ναυτικό για να συνοδεύσουν το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya-1.

Το Adrian Darya-1 (πρώην Grace 1) είχε δεσμευτεί στην είσοδο της Μεσογείου στις 4 Ιουλίου με δικαστική εντολή των ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι μεταφέρει παράνομο πετρέλαιο στη Συρία και παρέμενε εκεί επί έξι εβδομάδες.