Η «κόκκινη» Αττική κρατά κλειστά Γυμνάσια και Λύκεια; Πληθαίνουν οι φωνές για παράταση του «λουκέτου» (video)
28/01/2021 10:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η «κόκκινη» Αττική κρατά κλειστά Γυμνάσια και Λύκεια; Πληθαίνουν οι φωνές για παράταση του «λουκέτου» (video)

Μεγάλη ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής

«Πιθανότατα η Αττική μπαίνει στο κόκκινο σήμερα», σχολίασε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αχιλλέας Γκίκας, ο οποίος ζητά παράταση του ανοίγματος Γυμνασίων και Λυκείων (είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου).

«Με τους δείκτες που έχουμε τώρα θα έβαζα την Αττική στο κόκκινο και δεν θα άνοιγα με τίποτα στα σχολεία», είπε ξεκάθαρα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή των επιδημιολόγων οι οποίοι θα εξετάσουν τα τελευταία στοιχεία από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και ειδικά της Αττικής. Κατόπιν, θα κάνουν την εισήγησή τους στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων που θα συνεδριάσει την Παρασκευή, για να λάβει την οριστική απόφαση ανοίγματος, ή όχι, των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Διαβάστε ακόμα: Οι επιστήμονες «τρέμουν» το άνοιγμα των σχολείων και… καλοβλέπουν (ξανά) το click away!

«Θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και στη λειτουργία του λιανεμπορίου στην Αττική, ίσως θα πρέπει να επιστρέψει το click away ή να ενταχθούν οι έλεγχοι, οι εικόνες του Σαββατοκύριακου δεν πρέπει να επαναληφθούν», πρόσθεσε ο κ.Τζανάκης στο ethnos και συνέχισε: «Πρέπει να κρατήσουμε τα κρούσματα κάτω από τα 800. Με τους αριθμούς που έχουμε τώρα και σε συνδυασμό με τον χειμώνα και τους κλειστούς χώρους, οδηγούμαστε μαθηματικά σε μέρες Νοεμβρίου, σε δύο με τρεις εβδομάδες».

Μιλώντας στο OPEN TV, o καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε πως «διανύουμε πολύ δύσκολες ημέρες. Είναι πάνω από το 2% στο ποσοστό θετικότητας. Είμαστε σε σημείο πολύ μεγάλης ανησυχίας… Πρέπει να δράσουμε τώρα πριν ξεφύγουν τελείως τα πράγματα… Το λιανεμπόριο δεν μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει τα καταστήματα να λειτουργήσουν με ραντεβού, όπως τα κομμωτήρια, δηλαδή με click in shop. Τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν μόνο εάν αλλάξουν οι εικόνες του λιανεμπορίου».

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, υποστηρίζει πως «θα έδινα προτεραιότητα στο άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», ενώ πρότεινε την τήρηση και αυστηροποίηση των μέτρων για το συνωστισμό έξω από τα σχολεία.

Προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία ο καθηγητής πρότεινε «να αυστηροποιηθούν τα μέτρα όσο αφορά στο συνωστισμό έξω από τα καταστήματα, σε μερικές μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες, ακόμα και αυξημένοι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις».

Πηγή: newsbreak.gr