Η ελληνική αντίδραση: «Αν υπάρξει πρόβλημα με τη μετάλλαξη, έτοιμοι για νέο lockdown»
23/01/2021 11:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ελληνική αντίδραση: «Αν υπάρξει πρόβλημα με τη μετάλλαξη, έτοιμοι για νέο lockdown»

«Είναι αφέλεια να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει τρίτο κύμα»

Την ώρα που το νέο στέλεχος του κορωνοϊού εξαπλώνεται και κρούσματα έχουν βρεθεί και στην Ελλάδα, η αντίδραση απέναντι στη μετάλλαξη του ιού θα είναι το lockdown, αν υπάρξει κίνδυνος. Αυτό διεμήνυσε ο ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

«Εάν υπάρξει πρόβλημα με τη μετάλλαξη, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα, να κάνουμε ξανά κλείσιμο, αν υπάρχει κίνδυνος. Έτσι θα αντιδράσει η Ευρώπη, έτσι θα αντιδράσει τολμώ να πω όλος ο κόσμος», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «να επαυξήσουμε τη σωστή τήρηση των μέτρων. Όταν έχει δημιουργήσει τείχος, δεν υπάρχει περιθώριο μεταλλάξεων. Στην ελληνική επικράτεια αν βρεις (το νέο στέλεχος του ιού) γρήγορα το απομονώνεις και δεν το αφήνεις να εξελιχθεί, γι’ αυτό και έγινε χθες Σάββατο η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να ληφθούν μέτρα για την ισχυροποίηση, ανίχνευση και απομόνωση της μετάλλαξης».

Με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα ελήφθησαν οι αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Γυμνασίων-Λυκείων: «Ασφάλεια 100% σημαίνει κλειστά τα πάντα, δεν γίνεται αυτό… Με βάση τα δεδομένα από Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα τα πράγματα εξελίσσονται σταθεροποιημένα γι’ αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα που δεν συνοδεύτηκε πολλά αλλά που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα».

Σε ότι αφορά το θέμα που προέκυψε με τις μάσκες και συγκεκριμένα τις υφασμάτινες, ο κ. Γαργαλιάνος διευκρίνισε: «Ο ΠΟΥ είπε ότι οι υφασμάτινες μάσκες με καλές προδιαγραφές έχουν ασφάλεια. Από αρχής η επιτροπή είχε δώσει τις προδιαγραφές, υπό την προϋπόθεση ότι τις χρησιμοποιούμε σωστά. Όταν νοτίζουν πρέπει να αλλάζουν, να πλένονται και να σιδερώνονται για την επαναχρησιμοποίηση τους».

Α. Εξαδάκτυλος: «Είναι αφέλεια να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει τρίτο κύμα»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σχολίασε για το ενδεχόμενο τρίτου κύματος, αλλά και για τις μεταλλάξεις, με αφορμή το άνοιγμα δραστηριοτήτων: «Είναι αφέλεια να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει τρίτο κύμα. Πράγματι υπάρχει ανησυχία για τις μεταλλάξεις, αλλά δεν μπορούμε να μην εκμεταλλευτούμε την καλή χρονική περίοδο, οπού έχουμε ύφεση των κρουσμάτων».

Η δική του εκτίμηση για το κατά πόσο χρειάζονται ακόμα αυστηρότερα μέτρα, ήταν… απλή και λογική: «Αν οι οδηγίες είναι αυστηρές υπάρχει ο κίνδυνος να μην εφαρμόσει κανείς τίποτα».

Τέλος, για τη χρήση μάσκας, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι η χειρουργική προστατεύει περισσότερο, όμως για την καθημερινή χρήση η πάνινη είναι επαρκής.

Πηγή: newsbreak.gr