Γιατί δόθηκε άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό λίγο πριν την απελευθέρωσή του
09/05/2018 15:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί δόθηκε άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό λίγο πριν την απελευθέρωσή του

Την προδιαγεγραμμένη πορεία προς την απελευθέρωση των 7 (αφού ο ένας είναι ήδη ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους) Τούρκων αξιωματικών, σηματοδοτεί η επιλογή της Επιτροπής Ασύλου η οποία χθες χορήγησε άσυλο στον αξιωματικό Γκιουζέλ Αχμέτ. Κι αυτό γιατί ούτως ή άλλως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει πλέον να θέσουν το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων αφού το πολύ σε 10 μέρες θα πρέπει να αρθεί η διοικητική κράτησή τους αφού συμπληρώθηκε το 18μηνο, ανώτατο όριο, κράτησης.

Η επιλογή της κυβέρνησης, δια του αρμόδιου υπουργού, όπως ανέφερε χθες το ΑΠΕ- ΜΠΕ, να προσφύγει, όπως έγινε και στην περίπτωση του πρώτου Τούρκου αξιωματικού, κατά της χορήγησης ασύλου, προφανώς μπορεί να εκληφθεί, περίπου "ότι γίνεται "για τα μάτια του κόσμου". Γι' αυτό και η είδηση της χορήγησης ασύλου προκάλεσε κυβερνητικό αναβρασμό. Η κυβέρνηση, γνωρίζει προφανώς, πως το θέμα επί της ουσίας είναι στα χέρια του Συμβουλίου Επικρατείας το οποίο θα εκδώσει πιλοτική απόφαση για το θέμα του ασύλου του πρώτου αξιωματικού σε περίπου 1-1,5 μήνα, και η απόφαση αυτή θα καταλαμβάνει και τους υπολοίπους. Γνωρίζει συνεπώς πως αυτή η προσφυγή θα καταλήξει και πάλι στο ΣτΕ, το οποίο θα διατάξει (αν ακολουθήσει τη νομική γραμμή που τήρησε στην πρώτη περίπτωση) να απελευθερωθεί και ο δεύτερος αξιωματικός με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Πιθανόν λοιπόν σύντομα, με τον έναν, ή τον άλλο τρόπο και 8 θα είναι ελεύθεροι με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, έως ότου αποφασίσει η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου αν θα χορηγηθεί άσυλο. Και σε –πιθανότατα- θετική έκβαση η κυβέρνηση θα μπορεί ευπρόσωπα να πει στο διεθνές ακροατήριο (και κυρίως στην Τουρκία) πως η ίδια δεν αναμείχτηκε στο θέμα αλλά για το ζήτημα αποφάσισαν τα δυο ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Το ΣτΕ (για το άσυλο) και ο Άρειος Πάγος (για την έκδοση).

Το σκεπτικό

Η Επιτροπή στην απόφαση της για τη χορήγηση ασύλου φέρεται να κάνει λόγο για ενδεχόμενη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και να εκφράζει φόβους ότι ο αξιωματικός δεν θα έχει δίκαιη δίκη. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ότι δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι ο Τούρκος είχε συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Η Επιτροπή επικαλείται τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση "δια την προάσπισιν των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών", το άρθρο 3 της Διεθνούς Σύμβασης της Νέας Υόρκης της 10.12.1984, "κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας", το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, που υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη στις 16 Δεκεμβρίου 1966, κ.λπ., όπως επικαλείται ακόμη τη νομολογία διεθνών δικαστηρίων, αλλά και Ελληνικών.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι συντρέχει εύλογος κίνδυνος, ο εν λόγω Τούρκος στρατιωτικός, σε περίπτωση επιστροφής του στην Τουρκία, να δικασθεί από δικαστήριο το οποίο δεν θα παρέχει τα αναγκαία εχέγγυα για ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαστική κρίση, δεδομένης της αθρόας αποπομπής μεγάλου αριθμού δικαστικών λειτουργών, καθώς και της ύπαρξης πλήθους ενδείξεων για ισχυρές πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο των δικαστών μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Σε κάθε δε περίπτωση, συνεχίζει η Επιτροπή, η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων του συγκεκριμένου Τούρκου στρατιωτικού, δεν επιτρέπει στη συγκεκριμένη περίπτωση την εφαρμογή διατάξεων είτε διεθνών συμβάσεων είτε του εσωτερικού δικαίου, που περιορίζουν το καθεστώς χορήγησης διεθνούς προστασίας ή αποκλείουν την εφαρμογή του, αφού αυτές, όπως προαναφέρθηκε, υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων του διεθνούς δικαίου, που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα εξ αυτής θεμελιώδη δικαιώματα αυτού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής η οποία ζητά να μη χορηγηθεί άσυλο στον πρώτο εκ των αξιωματικών, καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, δεν έχει τα χαρακτηριστικά του πολιτικού πρόσφυγα.

capital.gr