Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία ερευνάται τώρα ο Νικ. Μανιαδάκης
07/01/2019 19:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία ερευνάται τώρα ο Νικ. Μανιαδάκης

Περίπου ένα εκατομμύριο απόκλιση μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων του για το οποίο πλήρωσε πρόστιμο σχεδόν (με τις προσαυξήσεις) 500.000 ευρώ την περίοδο που εντάχθηκε στο πρόγραμμα μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος για την υπόθεση Novartis, είναι το προϊόν της έρευνας που διενεργεί πλέον η εισαγγελία κατά της διαφθοράς για τον καθηγητή Νίκ. Μανιαδάκη.

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία (ότι δωροδοκήθηκε από τη Novartis) ερευνάται πλέον και για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελία Διαφθοράς αξιολογώντας τα στοιχεία της υπόθεσης και λαμβάνοντας υπόψιν την παλαιότερη φορολογική εκκρεμότητα του κ. Μανιαδάκη, ερευνούν το συγκεκριμένο πρόσωπο για να διαπιστώσουν αν εκτός από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας που ήδη αντιμετωπίζει, ενδεχομένως προκύπτει κι άλλη αξιόποινη πράξη σε βάρος του. Υπό έρευνα μάλιστα έχει τεθεί και το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, αν δηλαδή έλαβε χρήματα προκειμένου να δωροδοκήσει (ή να μεταφέρει τα χρήματα) σε άλλα πρόσωπα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, για ποινική εμπλοκή του κ. Μανιαδάκη στην υπόθεση έκανε λόγο για πρώτη φορά η μάρτυρας με την κωδική ονομασία "Αικατερίνη Κελέση" τον Νοέμβριο του 2017 κι ενώ ήδη, σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο κ. Μανιαδάκης ήταν ήδη προστατευόμενος μάρτυρας. Στη συνέχεια όμως κι ενώ μεσολάβησαν οι 2 καταθέσεις του κ. Μανιαδάκη με την κωδική ονομασία του "Γιάννης Αναστασίου", η Κελέση ανακάλεσε στα τέλη Ιανουαρίου 2018 τις αρχικές της καταγγελίες, υποστηρίζοντας πως ο καθηγητής δεν έπαιρνε χρήματα μέσω της εταιρείας της γυναίκας του.

Αντεπίθεση

Από την πλευρά του ο Νίκος Μανιαδάκης, αντεπιτίθεται δικαστικά αφού προσέβαλλε την σε βάρος του ποινική δίωξη αλλά και τη διάταξη για την απαγόρευση εξόδου που του επιβλήθηκε. Συγκεκριμένα κατέθεσε:

- Ένσταση ακυρότητας σε βάρος της δίωξης που του ασκήθηκε, υποστηρίζοντας ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, και πως δεν αρκεί μόνο η ασαφής χωρίς κανένα πραγματικό περιστατικό μαρτυρία του έτερου προστατευόμενου μάρτυρα σε βάρος του. Επιπλέον, όπως λέει, η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 εσφαλμένα του αποδόθηκε, καθώς δεν είχε δημόσιο αξίωμα, αλλά ήταν άτυπος σύμβουλος υπουργών.

- Προσφυγή σε βάρος της διάταξης με την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι αφού είναι άκυρη η ποινική δίωξη σε βάρος του ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε η εισαγγελία να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η απαγόρευση εξόδου.

Ερμηνεία για τα πολιτικά πρόσωπα

Η νομική εκτίμηση των κινήσεων σε βάρος Μανιαδάκη είναι πως ελλείψει στοιχείων που να ενοχοποιούν ευθέως πολιτικά πρόσωπα έχει επιλεγεί ως "βολικός" κατηγορούμενος. Η περιγραφή που γίνεται από δικαστικές πηγές είναι πως ο καθηγητής, ενδέχεται να εμφανιστεί ως μεταφορέας των χρημάτων που "κατέληγαν από τη Novartis σε πολιτικά πρόσωπα". Κάτι τέτοιο βέβαια απαιτεί επιπλέον στοιχεία και απτές (ισχυρές) ενδείξεις.

Από την πλευρά της η Εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει τον έλεγχο για τα 10 πολιτικά πρόσωπα προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρώσει το σημαντικό αυτό κομμάτι της έρευνας και για όσους προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων να ασκεί διώξεις, ενώ για όσους τα στοιχεία είναι μηδενικά να προχωράει όπως προβλέπει η δικονομία στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στοίχος είναι να ολοκληρώνεται κατά χρονική περίοδο η έρευνα και σε πρώτο πλάνο φέρεται να βρίσκεται η περίοδος 2010-12, οπότε άρχισε η επανατιμολόγηση του φαρμάκου.

Τα στοιχεία

Πάντως στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για τη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας τόσο σε βάρος του κ. Μανιαδάκη όσο και σε βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων υπάρχουν τρεις βασικές δεξαμενές άντλησης στοιχείων:

1. Οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες, η αξιοπιστία των οποίων όπως έλεγαν ανώτατες εισαγγελικές πηγές είναι μειωμένης αποδεικτικής αξίας, όπως προβλέπεται κι από το νόμο.

2. Τα στοιχεία που έχουν κατασχεθεί κατά καιρούς από τη Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες οι εισαγγελικές αρχές μετά από πληροφορίες, κατέσχεσαν άγνωστα στοιχεία (το back up της εταιρείας) τα οποία εντόπισαν σε άλλη εταιρεία που φέρεται να έχει έδρα τον Ασπρόπυργο και να είχε συμβουλευτικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη Novartis.

Ο όγκος των στοιχείων, όπως έλεγαν εισαγγελικές πηγές, είναι τεράστιος και ακόμα και αν υπήρχαν 100 εμπειρογνώμονες πάλι δε θα προλάβαιναν να τα είχαν αξιολογήσουν, ενώ η αποτύπωσή τους σε χαρτί με βάση την ενημέρωση που είχαν από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών θα απαιτούσε 14 χρόνια!!!

3. Τραπεζικοί λογαριασμοί το άνοιγμα των οποίων έχει διαταχθεί εδώ και μήνες για τους εμπλεκόμενους και συγγενικά τους πρόσωπα. Άνοιγμα λογαριασμών έχει διαταχθεί και για συνεργάτες τους, ενώ για συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν υποβληθεί και αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

Διάψευση αλλά και έρευνα για τη Βιέννη και το "στικάκι"

Ανώτατες δικαστικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά ότι στο τελευταίο τους ταξίδι οι Έλληνες εισαγγελείς στη Βιέννη, αρνήθηκαν να παραλάβουν, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου, στοιχεία (στικάκι) που αφορούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκόμενου υπουργού. Παρ' όλα αυτά η εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσανατολίζεται να διενεργήσει έρευνα με αφορμή τα δημοσιεύματα αυτά για να διαπιστωθεί η βασιμότητά τους.

Όπως λένε ανώτατες εισαγγελικές πηγές στο επίμαχο ταξίδι συμμετείχαν οι επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, οι επίκουροί της Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης και (για πρώτη φορά από τη στιγμή που ανέλαβε πρόσφατα) ο εποπτεύων της εισαγγελίας διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Αγγελής ζήτησε από το Αμερικανικό κλιμάκιο (εισαγγελείς και FBI) όσα στοιχεία ανταλλάσσονται εφεξής μεταξύ των δυο χωρών να ανταλλάσσονται μόνο μέσω της Eurojust ώστε θεσμικά και με επίσημο τρόπο να χρησιμοποιούνται από τους Έλληνες εισαγγελείς στο πλαίσιο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν ήδη διατυπώσει. Σχετική αναφορά για το επίμαχο ταξίδι υπέβαλε (σήμερα) στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο κ. Αγγελής. Πάντως στο πλαίσιο των νέων δεδομένων συνεργασίας ακόμα και εντός της ημέρας αναμένεται να διαβιβαστεί έγγραφο της ελληνικής πλευράς για μια ακόμα συνάντηση με το FBI υπό την αιγίδα της Eurojust στη Χάγη.

Πηγή:capital.gr