Φόβοι για απαγωγή ή δολοφονία του Τούρκου αξιωματικού που αφέθηκε ελεύθερος
30/04/2018 19:26
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φόβοι για απαγωγή ή δολοφονία του Τούρκου αξιωματικού που αφέθηκε ελεύθερος

Γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μπορεί να προσπαθήσουν να απαγάγουν ή ακόμη και να σκοτώσουν τον Τούρκο αξιωματικό που αφέθηκε ελεύθερος με πολύ αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Σε άρθρο του, ο Γκέρντ Χέλερ, δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας «Badishe Zeitung» επισημαίνει ότι ο Ερντογάν θα ήθελε να ξέρει πού βρίσκεται ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός που αφέθηκε ελεύθερος, Süleyman Özkaynakci.

Το ίδιο δημοσίευμα σχολιάζει επίσης ότι, οι ελληνικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μπορεί να προσπαθήσουν να τον απαγάγουν ή ακόμη και να τον σκοτώσουν.

«Οι Τούρκοι πολίτες που έχουν υποβάλει αίτηση για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα ζουν συνεχώς με το φόβο των πρακτόρων του Ερντογάν», επισημαίνει,μεταξύ άλλων, ο Γερμανός αρθογράφος.

«O Özkaynakci είναι ένας από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, τον Ιούλιο του 2016… Υπό την προστασία πάνω από 100 αστυνομικών,ο Τούρκος αξιωματικός βρίσκεται σε μυστική τοποθεσία από το Σαββατοκύριακο.Οι ελληνικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μπορεί να προσπαθήσουν να απαγάγουν ή και να σκοτώσουν τον Özkaynakci», γράφει η εφημερίδα και προσθέτει:

«Στις 16 Ιουλίου 2016, την επομένη της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, προσγειώθηκε χωρίς να το περιμένει κανείς ένα ελικόπτερο των τουρκικών δυνάμεων κοντά στην Αλεξανδρούπολη.Στο ελικόπτερο επέβαιναν οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί.Ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.Το γεγονός αυτό εξελίχθηκε σε μία υπόθεση που έριξε φιτίλι στις ήδη τεταμένες σχέσεις Αθηνών- Άγκυρας. Η Τουρκία απαίτησε την άμεση έκδοσή τους.Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι αξιωματικοί αρνούνται ότι συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην πατρίδα τους..

Ο Süleyman Özkaynakci ήταν ο πρώτος αξιωματικός που αφέθηκε ελεύθερος την περασμένη εβδομάδα.Αλλά δεν είναι ελεύθερος. Ένα ελικόπτερο της αστυνομίας τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία.Ο Özkaynakci βρίσκεται σε μια «ασφαλή κατοικία»,την οποία οι ελληνικές αρχές νοίκιασαν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας,όπως αναφέρουν ορισμένα ΜΜΕ. Περισσότεροι από 100 αστυνομικοί ανέλαβαν την προστασία του, συμπεριλαμβανομένων δέκα ελεύθερων σκοπευτών. Κανείς δεν πρέπει να ξέρει πού βρίσκεται. Ειδικότερα, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες «ΜΙΤ.

Τους τελευταίους μήνες, η MIT έφερε πίσω στην Τουρκία πάνω από 80 φερόμενους ως υποστηρικτές του εχθρού του Ερντογάν,Φετουλάχ Γκιουλάν,από 18 χώρες παρακάμπτοντας τις διεθνείς διαδικασίες έκδοσης. Για τον Ερντογάν, ο Γκιουλέν είναι ο αρχηγός της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Στην Ελλάδα, η MIT είναι ιδιαίτερα ενεργή. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, περισσότεροι από δύο χιλιάδες Τούρκοι πολίτες έχουν υποβάλει αίτηση για πολιτικό άσυλο στη χώρα.Η μεγάλη πλειοψηφία μπορεί να αναμένει ότι θα τους χορηγηθεί προστασία στην Ελλάδα. Αλλά ζουν συνεχώς με το φόβο των πρακτόρων του Ερντογάν».

eleftherostypos.gr