Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
20/12/2019 21:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φιάσκο Χρυσοχοΐδη στο Κουκάκι;

Σε φιάσκο για την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛΑΣ, εξελίσσεται η "υπόθεση της οδού Ματρώζου" στο Κουκάκι.

Σύμφωνα με αυτοψία του Antinews στη συνοικία όπου έγινε η εκκένωση της κατάληψης στην οδό Ματρώζου στο Κουκάκι, γείτονες, ένοικοι και μικροεπαγγελματίες, πολλοί εκ των οποίων είχαν καθημερινή επαφή με τον σκηνοθέτη, Δημήτρη Ινδαρέ, και τα δυο παιδιά του, που συνελήφθησαν προχθές από αστυνομικούς των ΕΚΑΜ, είναι κυριολεκτικά έξαλλοι με αυτές τις συλλήψεις.

Πολύ περισσότερο, είναι εξαγριωμένοι με την προσπάθεια, όπως λένε, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛΑΣ να "μαγειρέψουν" στημένες κατηγορίες σε βάρος του σκηνοθέτη και των δυο παιδιών του. Σε περίπτωση που ισχύουν οι ισχυρισμοί των περίοικων, σύμφωνα με τις οποίες ουδεμία σχέση με την κατάληψη της οδού Ματρώζου είχαν οι τρείς συλληφθέντες και η οικογένειά τους που διέμενε στο ακριβώς διπλανό δίπατο σπίτι της ίδιας οδού, τότε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ.Χρυσοχοΐδης είναι βαθύτατα εκτεθειμένος.

Επιπλέον, εύλογα ερωτηματικά γεννά το γεγονός ότι κατά την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που έδωσε η ΕΛΑΣ, φαίνεται πως συνελήφθησαν μόνον τα τρία μέλη της οικογενείας. Ο πατέρας και οι δύο γιοι του. Ο πατέρας είναι σκηνοθέτης, ο ένας γιος είναι φοιτητής και ο δεύτερος ασκούμενος δικηγόρος. Ισχύει, άραγε, ότι συνελήφθησαν μόνον αυτά τα τρία άτομα στην συγκεκριμένη κατάληψη; Εντός της κατάληψης υπήρχαν άλλα άτομα; Κι' αν, ναι, που "εξαφανίστηκαν" και πως άνοιξε η γη και τα κατάπιε; Συνολικά, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, και από τις τρείς καταλήψεις που εκκενώθηκαν στο Κουκάκι, συνελήφθησαν εννιά άτομα και συγκεκριμένα επτά ημεδαποί και δύο αλλοδαποί.

Εάν, ωστόσο, ισχύουν όσα υποστηρίζουν οι περίοικοι, και οι τρείς δεν μετείχαν στην κατάληψη, τότε, εκτός του λάθος να συλληφθούν άσχετα άτομα, διαπράττεται και ακόμα χονδροειδέστερο λάθος: Της κατασκευής ενόχων με ψευδή στοιχεία. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν περίοικοι στο Antinews, υπάρχουν και νέα, σοβαρά στοιχεία τα οποία κάτοικοι της περιοχής είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν στη Δικαιοσύνη, και δείχνουν ότι οι τρεις που συνελήφθησαν ούτε καν βρέθηκαν στο κτίριο της κατάληψης, αλλά ήταν αποκλειστικά και μόνο στην ταράτσα του σπιτιού του. Επιπλέον, πλειάδα κατοίκων φέρονται πρόθυμοι να στηρίξουν με τις μαρτυρίες τους τους τρεις συλληφθέντες ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Εφόσον οι ισχυρισμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, τότε καθίσταται προφανές ότι κάποιος επικεφαλής "αστυνόμος Κλουζώ" έδωσε την απαράδεκτη εντολή να διολισθήσουν τα ΕΚΑΜ στο ολέθριο λάθος να συλλάβουν όποιον έβρισκαν μπροστά τους μόνο και μόνο επειδή τους φάνηκε για ύποπτος. Πολύ περισσότερο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, να τον ξυλοκοπήσουν.

Επίσης, από τις μαρτυρίες των περιοίκων, εγείρονται μεγάλα ερωτηματικά ως προς το εάν βρισκόταν στη θέση του ο αρμόδιος εισαγγελέας και εάν εγκαίρως παρενέβη στην οικογένεια του γειτονικού - στην κατάληψη - σπιτιού ούτως ώστε να εισέλθουν εκεί αστυνομικοί των ΕΚΑΜ. 'Η, αντίθετα, εάν, παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας δεν βρέθηκε έγκαιρα στο σημείο, οι αστυνομικοί, χωρίς εισαγγελική εντολή, εισέβαλαν στο σπίτι της οικογένειας. Κάτι που, εφόσον ισχύει, αποτελεί κραυγαλέα παραβίαση της βασικής αρχής - και - της Πολιτείας μας, "man's home is his castle" (το σπίτι μου, το κάστρο μου).

Στο μεταξύ, στον τηλεοπτικό σταθμό Open, μεταδόθηκε ηχητικό υλικό που καταγράφτηκε από περίοικους, όπου ο σκηνοθέτης, αφού έχει συλληφθεί μαζί με τους δυο γιους του, και έχουν δεθεί με χειροπέδες στην ταράτσα του σπιτιού τους, ακούγεται να φωνάζει τα εξής:

Σκηνοθέτης: Το δέσιμο είναι ταπείνωση γιατί κανένας δεν σας έχει αντισταθεί.

Είναι ταπείνωση. Λύστε με γιατί δεν μπορώ άλλο. Αμέσως.

Η φυσική κατάσταση είναι να είμαστε ελεύθεροι και να μην υπακούμε σε κανένα μίσος. Κανενός αναρχικού. Σαν αναρχικοί συμπεριφέρεστε. Που καίνε τα μαγαζιά έτσι από καπρίτσιο. Από ιδεοληψία. Αυτό που κάνετε είναι χειρότερο.

Γιατί μας έχετε δεμένους; Δεν σας αντιστέκεται κανείς.

Σύζυγός σκηνοθέτη: Δεν είμαστε καλά. Μα έχετε τρελαθεί τελείως; Ντροπή.

Σκηνοθέτης: Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Δεν τους έχουμε μειώσει, δεν τους έχουμε βρίσει, δεν τους έχουμε επιτεθεί. Μας έχουν επιτεθεί, μας έχουν δείρει. Μου έχουν σπάσει τα γυαλιά και ένα ακουστικό βαρυκοΐας έχει εξαφανιστεί. Περνάνε μέσα από το σπίτι μας χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη. Είναι ντροπή. Σαν κλέφτες. Είναι η γυναίκα μου μόνη της. Δεν έχουν το δικαίωμα να μπουν από την ταράτσα του σπιτιού σαν κλέφτες. Στην γυναίκα μου που είναι μόνη κάτω.

Καμαρώστε μας όλους. Την κατάντια μας εδώ. Αυτή είναι η Ελλάδα. Ένας διαρκής εμφύλιος. Όπου οι μεν βασανίζουν τους δε, με εναλλασσόμενους ρόλους. Τέλειωσε ο παραλογισμός με τους αναρχικούς και τώρα έρχεται ο παραλογισμός με αυτούς που ήρθανε να ...

Κατά τις μαρτυρίες περιοίκων της γειτονιάς, η εικόνα που είχαν σχηματίσει για την πολιτική τοποθέτηση του σκηνοθέτη ήταν πως "σίγουρα στις εκλογές ήταν αντι-Συριζα". Περί "δεξιών φρονημάτων" έκαναν λόγο και κάποιοι φίλοι της οικογένειας, δημόσια μέσω twitter.