Έρευνα MRB για τις Ευρωεκλογές: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την ΕΕ
22/05/2019 15:41
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έρευνα MRB για τις Ευρωεκλογές: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την ΕΕ

Έρευνα σχετικά με την άποψη των Ελλήνων πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέση της χώρας μας σε αυτή διενέργησε η εταιρεία MRB για λογαριασμό του Konrad Adenauer Stiftung (KAS), με αρκετά από τα στοιχεία της να παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Από τα στοιχεία της έρευνας αναδεικνύεται η υποστήριξη των Ελλήνων για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, η οποία θεωρούν ωστόσο περισσότερο ωφελημένη από την Ελλάδα.

Αναλυτικά στοιχεία από την έρευνα της MRB:

Την αδιαμφισβήτητη πρωτιά στους θεσμούς/οργανισμούς εμπιστεύονται οι Έλληνες κατέχει η οικογένεια με το 81% να απαντά ότι Μάλλον/σίγουρα εμπιστεύονται την οικογένεια. Ακολουθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις με 75,8%, η Εκκλησία και οι Έλληνες πολίτες με 64,8%.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θετικά απαντά το 28,8%, ποσοστό που παρουσιάζει σταθερή αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2016 που καταγραφόταν στο 17,3%.

Σχετικά με τον βαθμό που η Ελλάδα ωφελήθηκε από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 64,1% απαντά ότι η χώρα μας σίγουρα ή μάλλον ωφελήθηκε, ενώ το 33,4% θεωρεί ότι η χώρα μας δεν αποκόμισε κάποιο κέρδος από αυτή την επιλογή.

Στο ίδιο κλίμα και οι απαντήσεις που αφορούν στη συνολική αποτίμηση της συμμετοχής της χώρας μας στην ΕΕ από το 1981, μιας και το 67,6% την θεωρεί θετική, ενώ το 30,5% διαφωνεί.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρακάτω γράφημα, καθώς σε αντίθεση με το προηγούμενο, οι πολίτες όταν τους ζητήθηκε να χαρακτηρίσουν με λέξεις την ΕΕ, κατά 65,8% οι αναφορές ήταν αρνητικές.

Συγκεκριμένα, κυριάρχησαν οι απαντήσεις για έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών και η υπερβολική παρεμβατικότητα των ισχυρών χωρών.

Την Ιστορία και τον Πολιτισμό θεωρούν σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι Έλληνες τη σημαντικότερη ελληνική συνεισφορά στο ευρωενωσιακό οικοδόμημα, με ποσοστό 43,2%, ενώ σε μια αντιπαραβολή της προσφοράς ΕΕ και Ελλάδας η μία προς την άλλη, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 58,2% ότι η ΕΕ βγήκε περισσότερο ωφελημένη από τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτήν, παρά το αντίθετο.

Στο ερώτημα εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται σήμερα προς τη σωστή κατεύθυνση η πλειοψηφία απάντησε αρνητικά με ποσοστό 60%.

Τέλος, όσον αφορά στη συμμετοχή στις επικείμενες Ευρωεκλογές, αλλά και τα κριτήρια ψήφου από το συντριπτικό 77% που προτίθεται να ψηφίσει, το 46% απάντησε πως θα επιλέξει με βάση το κόμμα και τα πρόσωπα που προτιμά να τον εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ

Πηγή:eletherostypos.gr