Έρευνα ΑΠΘ: Η Ελλάδα έχασε από τη συμφωνία των Πρεσπών θεωρεί το 64,5% των Θεσσαλονικέων
22/05/2019 16:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έρευνα ΑΠΘ: Η Ελλάδα έχασε από τη συμφωνία των Πρεσπών θεωρεί το 64,5% των Θεσσαλονικέων

Την ακτινογραφία του εκλογικού σώματος της Θεσσαλονίκης, όπως αυτή προέκυψε από τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) σε δείγμα 1050 πολιτών έξι δήμων, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής του Τμήματος, Θεόδωρος Χατζηπαντελής.

Ενδιαφέρον έχει ότι οι πολίτες θεωρούν ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι έχει συμβεί, εφόσον ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας, δεν θεωρούν δηλαδή ότι το μνημόνιο προκάλεσε την κρίση, όπως συνηθίζουμε να λέμε, αλλά συμβαίνει το ανάποδο, εκτιμώντας κατά 70% ότι όλοι εμείς ευθυνόμαστε για τα προβλήματα της οικονομίαςανέφερε ο κ. Χατζηπαντελής.

Στο ερώτημα αν ήταν λάθος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να δεχτεί το τρίτο μνημόνιο, ποσοστό 64% συμφωνεί, 14% διαφωνεί και 21,9% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί. Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα έπρεπε να διασφαλίσει καλύτερους όρους για το δάνειο από την τρόϊκα, ποσοστό 83% συμφωνεί, 4,5% διαφωνεί και 12,5% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί. Στο ερώτημα αν θα έπρεπε να μην είχαν τεθεί σε ισχύ τα capital controls, ποσοστό 63% συμφωνεί, 17,3% διαφωνεί και 19,7% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί.

Όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το 55,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι αυτή χειροτέρεψε το χρονικό διάστημα 2015 - 2019 ενώ το 21,7% θεωρεί ότι βελτιώθηκε και το 22,4% ότι παρέμεινε η ίδια. Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς που έχουν γίνει από την παρούσα κυβέρνηση σε σχέση με την προηγούμενη, το 43% των ερωτηθέντων τους θεωρεί χειρότερους, το 33% περίπου "το ίδιο" και το 24% καλύτερους.

Στους παράγοντες που ευθύνονται για τις οικονομικές συνθήκες αναφέρεται πρώτη η ελληνική κυβέρνηση με ποσοστό 80% (στις απαντήσεις απόλυτα και πολύ), ακολουθούμενη από το τραπεζικό σύστημα (70%), το Διεθνές Νομισματικό ταμείο (60%) και τη γερμανική κυβέρνηση (50%) και έπονται με χαμηλότερα ποσοστά, η ΕΕ, η διεθνής οικονομική κατάσταση οι οίκοι αξιολόγησης και η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας σε σχέση με πριν από έναν χρόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων τη θεωρεί καλύτερη, το ένα τρίτο χειρότερη και το ένα τρίτο την ίδια. Στο ερώτημα πώς θεωρούν ότι θα είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας τους επόμενους 12 μήνες σε σχέση με σήμερα, το 43% των ερωτηθέντων απαντάίδιατο 32%καλύτερηκαι το 25%χειρότερη.

Για τα προσωπικά οικονομικά τουςοι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στην έρευνα θεωρούν ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για το μέλλον. Εξάλλου, οι πολίτες ζητούν αύξηση των δημόσιων δαπανών σε όλους τους τομείς πολιτικής προτάσσοντας την υγεία και την εκπαίδευση. Ακολουθούν συντάξεις και επιδόματα (δηλαδή οι κοινωνικές μεταβιβάσεις), επιχειρήσεις, άμυνα και δημόσια τάξη.

Εξάλλου, οι πολίτες εμφανίζονται με αρνητικό ισοζύγιο όσον αφορά την ικανοποίηση τους για τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Επιχειρήσεις, Εκκλησία, ΜΜΕ, Δημοτικές Αρχές και Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούνται εγγύτερα στον πολίτη με τους πολιτικούς θεσμούς και τον Στρατό να τοποθετούνται σε απόσταση.

Στο ερώτημα τι στάση επιλέγουν για ένα πρόβλημα που αφορά την καθημερινότητά τους, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν σε ποσοστό 52,5% ότι απευθύνονται προσωπικά στους αρμόδιους, σε ποσοστό 19,8% ότι αφήνουν τους αρμόδιους να κάνουν τη δουλειά τους,σε ποσοστό 17,2% ότι παίρνουν μέρος μαζί με άλλους σε συλλογικές κινητοποιήσεις ή δραστηριοποιούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ένα 10,9% απάντησεδεν γνωρίζω, δεν απαντώ.

Οι εκλογές της 26ης Μαΐου

Από την έρευνα προκύπτει, μεταξύ άλλων, η μεγάλη διάθεση συμμετοχής στις εκλογές της 26ης Μαΐου, καθώς οκτώ στους 10 ερωτώμενους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν, ενώ σημαντικότερα κριτήρια για την επιλογή υποψηφίου αναδεικνύονται «το πολιτικό κόμμα», «το μορφωτικό επίπεδο» και «οι ιδιαίτερες πολιτικές θέσεις». Τέλος, φαίνεται ότι το λεγόμενο «Μακεδονικό» αποτελεί σημαντικής προτεραιότητας θέμα για την επιλογή ψήφου.

Ειδικότερα, όσον αφορά την συμφωνία των Πρεσπών,οι πολίτες θεωρούν ότι η Ελλάδα έχασε (64,5%) και κέρδισαν η Β. Μακεδονία (74,5%), η ΕΕ (69,4%), οι Αμερικάνοι (73,3%) και οι διεθνείς πολιτικοί οργανισμοί (74,5%). Για τους υπόλοιπους παράγοντες (Ρωσία, Τουρκία, άλλες χώρες) το ισοζύγιο είναι αρνητικό για τη Ρωσία (29,5% έχασε) και θετικό για Τουρκία (34,2% κέρδισε) και τις άλλες χώρες (34,9%).

Όσον αφορά την αποδοχή του ονόματος και τη χρήση του, η πλειονότητα (65,6%) δεν συμφωνεί με τη χρήση του ονόματος Β. Μακεδονία ενώ ποσοστό 59% δεν είναι διατεθειμένο να χρησιμοποιεί το όνομα Β. Μακεδονία αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, με το 25,5% να εκφράζει σχετική συμφωνία για τη χρήση του ονόματος. Ο χειρισμός του θέματος αποτελεί ισχυρό αντικείμενο κριτικής για το 68% του σώματος.

Τέλος, το θέμα αυτό θεωρείται σημαντικό για την επιλογή ψήφου από το 53,4% όσον αφορά τις Ευρωεκλογές και για το 47,8% και 45% για τις περιφερειακές και δημοτικές αντίστοιχα. Μάλιστα θεωρείται σημαντικό για όσους διαφωνούν με τους χειρισμούς και την χρήση του ονόματος.

Σχετικά με τη θέση των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το 50,7% του εκλογικού σώματος η συμμετοχή της Χώρας μας στην ΕΕ θεωρείται «καλό πράγμα» ενώ 13.5% τοποθετείται αρνητικά («κακό πράγμα»).

Στις δημοτικές εκλογές οι πολίτες θεωρούν ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από τα μικρά καθημερινά θέματα (93,3%), θεωρούν ότι οι αποφάσεις παίρνονται από την κυβέρνηση (62,5%) που δεν βοηθά το έργο της Αυτοδιοίκησης (59,8%). Ποσοστό 52,1% θεωρεί ότι η Περιφέρεια δεν βοηθά τους Δήμους ενώ τέλος 36,6% θεωρεί ότι το νέο εκλογικό σύστημα θα δυσκολέψει και μόνο το 11,9% διαφωνεί.

Συνολικά, ποσοστό 40% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι βρίσκεται κοντά σε κάποιο πολιτικό κόμμα επιβεβαιώνοντας την εικόνα ρευστότητας στην κοινή γνώμη. Το ποσοστό συμμετοχής στις Ευρωεκλογές φαίνεται να αυξάνεται από 60% σε 85%.

Σημειώνεται ότι η έρευνα έγινε το περασμένο χρονικό διάστημα, με τη συνεργασία 14 προπτυχιακών φοιτητών και έξι μεταπτυχιακών φοιτητών του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, και με προσωπικές συνεντεύξεις. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 1050 ερωτηματολόγια από κατοίκους των έξι δήμων της Α' Θεσσαλονίκης ενώ το δείγμα είναι απολύτως σταθμισμένο.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ