Επίθεση του Ρουβίκωνα με μπογιές στην κατοικία του πρέσβη των ΗΠΑ
15/05/2019 11:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επίθεση του Ρουβίκωνα με μπογιές στην κατοικία του πρέσβη των ΗΠΑ

Στόχος αγνώστων έγινε νωρίς το πρωί το σπίτι του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ.

Ομάδα ατόμων που επέβαιναν σε πέντε δίκυκλα, έφτασαν στο σημείο λίγο μετά τις 04:00,πέταξαν μπογιές και καπνογόνα στο σπίτι του Αμερικανού Πρέσβη, δίπλα στην πρεσβεία των ΗΠΑ, και εξαφανίστηκαν.

Στην περιοχή έσπευσαν αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, ενώ έχουν γίνει εννέα προσαγωγές.

Την επίθεση ανέλαβε ο Ρουβίκωνας, με ανάρτηση βίντεο της επίθεσης σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ κάνει αναφορά, μεταξύ άλλων, στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και το αίτημά του να του χορηγηθεί άδεια.

Πάιατ: Παιδαριώδης βανδαλισμός

"Παιδαριώδη βανδαλισμό" χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ την επίθεση.

"Καλημέρα, σήμερα ξύπνησα με έναν παδαριώδη βανδαλισμό έξω από το σπίτι μου και θα συνεχίσω να εργάζομαι με τις ελληνικές αρχές για να τιμωρηθούν οι ένοχοι σύμφωνα με τον νόμο. Η καταστροφή της ιδιοκτησίας δεν είναι ειρηνική διαμαρτυρία", έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης στο λογαριαμό του στο Twitter.

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ τον βανδαλισμό

Την καταδίκη του "με τον εντονότερο τρόπο" εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών "για το σημερινό περιστατικό βανδαλισμού στην κατοικία του πρέσβη της φίλης χώρας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής".

"Πρόκειται για απαράδεκτη και ανεύθυνη ενέργεια, η οποία ωστόσο δεν θα πλήξει τη φιλία και την ολοένα διευρυνόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας. Μια συνεργασία που βασίζεται σε κοινές αρχές κι αξίες, προς όφελος και των δύο λαών μας" τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι "οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές προβαίνουν ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη".

Για το περιστατικό, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, στον οποίο εξέφρασε την συμπαράσταση της ελληνικής πλευράς και τον ενημέρωσε για όλες τις άμεσες ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι ελληνικές Αρχές.

Γ. Κουμουτσάκος: Τέτοια φαινόμενα αμαυρώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας

Για αναποτελεσματικότητα κατηγόρησε τη κυβέρνηση ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, καταδικάζοντας την σημερινή επίθεση βανδαλισμού στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ενώ τόνισε ότι τέτοια φαινόμενα αμαυρώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας.

"Τον Μάρτιο κατέθεσα κοινοβουλευτική ερώτηση διότι οι βανδαλισμοί και οι επιθέσεις εναντίον πρεσβειών και πρεσβευτικών κατοικιών έχουν γίνει φαινόμενο και είναι παγκόσμιο ρεκόρ. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, από το 2015 έως σήμερα, έχουν γίνει 30 τέτοιες επιθέσεις", τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: "Καλέσαμε τότε την κυβέρνηση να κάνει ότι απαιτείται, προκειμένου να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα που αμαυρώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας. Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να απαντήσει. Η αναποτελεσματικότητα της οδηγεί στο να αναπαράγεται ένα φαινόμενο που είναι βλαπτικό για τη διεθνή εικόνα της χώρας και αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα".

Πηγή: Capital.grμε πληροφορίες από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ