Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για Novartis: Να πρυτανεύσει η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα
16/02/2018 18:07
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για Novartis: Να πρυτανεύσει η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα

Είναι αναγκαίο να πρυτανεύσει η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα αναφορικά με την υπόθεση της Novartis, επαναλαμβάνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).

Ειδικότερα, η ΕΔΕ αναφέρει ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή της είχε επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη Δικαιοσύνη η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης, κάτι που επιβεβαιώθηκε με την κατάθεση μηνύσεως (σ.σ.: από τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά) κατά των εισαγγελικών λειτουργών που χειρίστηκαν την επίμαχη υπόθεση.

Ακόμη, η Ένωση αναφέρει ότι «η αρμόδιες για την αξιολόγηση και κρίση σε κάθε υπόθεση είναι οι κατά περίπτωση επιλαμβανόμενες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές» και επισημαίνουν ότι επισημαίνουμε και πάλι ότι είναι «αναγκαίο να πρυτανεύσει η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα ως προϋποθέσεις αναγκαίες για την διαλεύκανση της υπόθεσης».
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΔΕ έχει ως εξής:

Με την από 12 Φεβρουαρίου 2018 ανακοίνωση η Ένωση επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη Δικαιοσύνη η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Η κατάθεση μηνύσεων κατά εισαγγελικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση της Novartis επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας.

Οι δικαστές και εισαγγελείς λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας που ορίζει το Σύνταγμα.

Εντός του πλαισίου αυτού προβλέπεται ο έλεγχος από τα θεσμικά όργανα για κάθε πράξη ή παράλειψη.

Μόνες αρμόδιες για την αξιολόγηση και κρίση σε κάθε υπόθεση είναι οι κατά περίπτωση επιλαμβανόμενες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές.Ανεξάρτητα από την βασιμότητα ή μη των καταγγελιών για τις οποίες δεν μπορούμε ούτε δικαιούμαστε να έχουμε οποιαδήποτε θέση, επισημαίνουμε και πάλι ότι είναι αναγκαίο να πρυτανεύσει η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα ως προϋποθέσεις αναγκαίες για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

protothema.gr