Ένωση δικαστών εισαγγελέων: Ναι μεν αλλά, για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών
11/06/2018 10:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ένωση δικαστών εισαγγελέων: Ναι μεν αλλά, για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών

Θέση στο θέμα της τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, για το οποίο διενεργούν δημοψήφισμα οι δικηγόροι της Αθήνας, και έχει προκαλέσει ευθεία σύγκρουση μεταξύ του δικηγορικού σώματος και του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, πήρε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Με ανακοίνωσή της η μεγαλύτερη δικαστική συνδικαλιστική ένωση ουσιαστικά χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσα την πρόταση αλλά, όπως λέει, στην παρούσα φάση στερείται νοήματος, καθώς εξαγγέλθηκε χωρίς να προηγηθεί διάλογος ενώ ταυτόχρονα προτάσσει ως σημαντικότερα τα προβλήματα στελέχωσης του Πρωτοδικείου σε προσωπικό. Βέβαια την ίδια ημέρα της εξαγγελίας τριχοτόμησης του πρωτοδικείου, ο υπουργός είχε ανακοινώσει και την ολοκλήρωσης διαδικασίας μέσω ΑΣΕΠ πρόσληψης προσωπικού στα δικαστήρια. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξήγγειλε πριν λίγες ημέρες την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και τη δημιουργία δύο νέων Πρωτοδικείων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Της απόφασης αυτής δεν προηγήθηκε καμία ακρόαση, συζήτηση, ούτε καν ενημέρωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, των Δικηγορικών Συλλόγων, των υπηρετούντων τη Δικαιοσύνη. Κατατέθηκε ως "αμετάκλητη απόφαση της Κυβέρνησης" και ο υπουργός Δικαιοσύνης επιμένει να μην καλεί σε διάλογο την Ένωσή μας τη στιγμή που θέτει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Μία εξαγγελία, που σε άλλες εποχές θα είχε ενδιαφέρον συζήτησης και εξεύρεσης των κατάλληλων προϋποθέσεων υλοποίησής της, στερείται νοήματος στην παρούσα φάση. Απουσιάζει εξαρχής μία ολοκληρωμένη μελέτη υποστήριξης του εγχειρήματος από άποψη λειτουργικότητας, ανθρώπινων πόρων, υλικοτεχνικών υποδομών, χωροταξίας, βελτίωσης του επιπέδου παροχής υπηρεσιών στον πολίτη. Η ίδρυση δύο νέων μεγάλων Πρωτοδικείων στην Αττική προϋποθέτει την διάθεση τεράστιων κονδυλίων για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων, τη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών.

Την τελευταία διετία ζητήσαμε επανειλημμένα από το υπουργείο Δικαιοσύνης την αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, για να επέλθει αποσυμφόρηση από τις εκκρεμείς υποθέσεις και για την ομαλοποίηση της κατάστασης που επικρατεί με την πρωτοφανή υπερχρέωση δικογραφιών ανά δικαστικό λειτουργό, χωρίς ωστόσο καμία ανταπόκριση. Μόνο το Πρωτοδικείο Αθηνών αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 300 κενά σε γραμματείς, επιμελητές και δακτυλογράφους. Η Ένωσή μας κατέβαλε την προηγούμενη διετία περίπου 20.000 ευρώ από τις εισφορές των μελών της για τη στήριξη της υλικοτεχνικής υποδομής Δικαστηρίων (μεταξύ άλλων και του Πρωτοδικείου Αθηνών) επειδή δεν ικανοποιούνταν βασικές ανάγκες, όπως αγορά φωτοτυπικών μηχανημάτων, φαξ, ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί οι τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στο Εφετείο Αθηνών από την βομβιστική ενέργεια της 22ας Δεκεμβρίου 2017 με συνέπεια την δυσλειτουργία των υπηρεσιών.

Στις παρούσες οικονομικές συνθήκες επιτακτική ανάγκη και άμεσο καθήκον του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να συντηρήσει τις υπάρχουσες δομές, να προσλάβει διοικητικό προσωπικό καλύπτοντας τα τεράστια κενά σε όλη την Ελλάδα και να αυξήσει τις οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων συμβάλλοντας ουσιαστικά στον κοινό στόχο που είναι η ποιοτική και γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης."

capital.gr