Έκθεση κόλαφος της Europol: Πρώτη σε τρομοκρατικές επιθέσεις αναρχικών η Ελλάδα
23/06/2018 13:23
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έκθεση κόλαφος της Europol: Πρώτη σε τρομοκρατικές επιθέσεις αναρχικών η Ελλάδα

Μια θλιβερή πρωτιά που δείχνει το πόσο ανεξέλεγκτα κινούνται οι αναρχικοί δίνει στην Ελλάδα η Europol καθώς στην έκθεσή της για τρομοκρατικές επιθέσεις από αναρχικούς η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση.

«Οι αναρχικές τρομοκρατικές ομάδες στην Ελλάδα διατηρούν ενισχυμένες επιχειρησιακές δυνατότητες και πρόσβαση σε στρατιωτικού τύπου οπλισμό», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ετήσια έκθεση για την τρομοκρατία στην Ε.Ε. της Europol.

Μάλιστα, στα συμπεράσματα αναφέρεται πως η Ελλάδα, καθώς και -λιγότερο- η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν φαινόμενα αναρχικής τρομοκρατίας, αφού υπογραμμίζει ότι οι σχετικές επιθέσεις που αναφέρθηκαν σε Γερμανία και τη Γαλλία σχετίζονταν με αναρχικούς τρομοκράτες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Το 2017, οι τρομοκρατικές επιθέσεις από αναρχικούς στην ΕΕ ανήλθαν σε 24 αντί 27 το 2016. Στις οχτώ επιθέσεις με ελληνικό «άρωμα» περιλαμβάνεται η αποστολή παγιδευμένων δεμάτων στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τον Μάρτιο του 2017. «Η οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” ανέλαβε την ευθύνη για τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (ΑΕΜ) που στάλθηκε στη Γερμανία. Σε μια παρόμοια επίθεση τον Μάιο ένα δέμα-βόμβα εξερράγη στο αυτοκίνητο πρώην πρωθυπουργού (σ.σ. του Λουκά Παπαδήμου) τραυματίζοντας αυτόν και τους δύο αστυνομικούς συνοδούς του», επισημαίνει η Europol.

Για παράδειγμα έλληνες αναρχικοί βρίσκονται πίσω από την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τον Μάρτιο του 2017.

Επίσης, «η οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” ανέλαβε την ευθύνη για τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (ΑΕΜ) που στάλθηκε στη Γερμανία. Σε μια παρόμοια επίθεση τον Μάιο ένα δέμα-βόμβα εξερράγη στο αυτοκίνητο πρώην πρωθυπουργού (σ.σ. του Λουκά Παπαδήμου) τραυματίζοντας αυτόν και τους δύο αστυνομικούς συνοδούς του», επισημαίνει η Europol.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση συνολικά έγιναν 36 συλλήψεις για σε ομάδες ακροαριστερής-αναρχικής τρομοκρατίας, με 12 από αυτές να γίνονται στην στην Ελλάδα. Σε αυτούς, η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία υπολογίζει τους 9 Τούρκους ακροαριστερούς, μέλη της DHKP-C, που η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τον Νοέμβριο στην Αττική.

Οι συλλήψεις των Τούρκων μάλιστα αξιολογούνται ως απόδειξη ότι η DHKP-C διατηρεί «δομές» εντός της Ε.Ε. που υποστηρίζουν οικονομικά και τη δράση της.

Ειδική αναφορά γίνεται, τέλος, στις καταδρομικές επιθέσεις στις πρεσβείες του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, δίχως ωστόσο να σημειώνονται οι δράστες («Ρουβίκωνας»).

Δείτε ΕΔΩ την έκθεση της Europol

eleftherostypos.gr