Εκστρατεία της ΕΛΑΣ κατά συμμοριών και "Ρουβίκωνα"
28/07/2019 10:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκστρατεία της ΕΛΑΣ κατά συμμοριών και "Ρουβίκωνα"

Πόλεμο τόσο στις οργανωμένες συμμορίες που αλωνίζουν σε Αττική και στα αστικά κέντρα της Περιφέρειας, όσο και στη δράση της αναρχικής ομάδας "Ρουβίκωνας" κηρύσσουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής".

Όπως αναφέρουν παράγοντες της ΕΛΑΣ, οι Έλληνες και αλλοδαποί κακοποιοί που οργανώνουν συμμορίες και δρουν στην Αττική και στην Περιφέρεια υπολογίζονται σε 1.000. Με άξονα λοιπόν τις κατευθυντήριες γραμμές του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το αμέσως επόμενο διάστημα οι κεντρικές υπηρεσίες ασφαλείας θα αναλάβουν επιχειρησιακή δράση, ώστε αυτά τα κακοποιά στοιχεία να αδρανοποιηθούν ως το 2020.

΄Ήδη με εντολή του κ. Χρυσοχοΐδη, 500 αστυνομικοί έχουν αποδεσμευθεί από υπηρεσίες "γραφείου" στα τοπικά τμήματα ασφαλείας, ενώ έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών που θα επανδρώσουν τις ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ. "Στόχος είναι οι νέοι ειδικοί φρουροί να βρίσκονται έτοιμοι στις μηχανές τους το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου", σημειώνουν πηγές της ΕΛΑΣ στην εφημερίδα.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει έρθει σε συνεννόηση με εκπροσώπους των τραπεζών και έχει υπογραφεί υπουργική απόφαση για την αντιμετώπιση του μπαράζ κλοπών από μηχανήματα αυτόματης ανάληψης. Η απόφαση προβλέπει πως στα ΑΤΜ θα τοποθετηθεί ειδικό μελάνι που, σε περίπτωση έκρηξης ή απόπειρας κλοπής, θα καταστρέφει τα χαρτονομίσματα.

Βαρύνουσα σημασία αποδίδεται και στον έλεγχο της αναρχικής ομάδας "Ρουβίκωνας". Συγκεκριμένα, ένα από τα σχέδια που έχει τεθεί επί τάπητος είναι η προσθήκη διατάξεων στον Ποινικό Κώδικα ώστε οι δράσεις του "Ρουβίκωνα" να εμπίπτουν στον "τρομονόμο", το άρθρο δηλαδή 187Α του Ποινικού Κώδικα.

Πώς θα γίνει αυτό; Ο νέος "τρομονόμος" πιθανολογείται πως θα εχει εφαρμογή σε περίπτώσεις εγκλημάτων (πλημμελήματα) που εμπίπτουν στη σφαίρα του βίαιου εξτρεμισμού ή ακτιβισμού και αγγίζουν τη δράση της αναρχικής ομάδας, όπως η φθορά ξένης περιουσίας και η διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Με τις αλλαγές που προτείνονται, πρώτον, οι επιθέσεις του "Ρουβίκωνα" θα διώκονται αυτεπαγγέλτως χωρίς την υποβολή μήνυσης από τα θύματα, για την παραπομπή των δραστών στη Δικαιοσύνη. Δεύτερον, για κάθε ενέργεια που θα φέρει τη "σφραγίδα" του "Ρουβίκωνα" θα ασκείται ποινική δίωξη (σε βαθμό πλημμελήματος) σε όλα τα ταυτοποιημένα μέλη της ομάδας.

Πηγή: capital.gr