Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
20/02/2021 08:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έξαλλοι οι διπλωματικοί υπάλληλοι για τις σαρωτικές αλλαγές στο ΥΠΕΞ

«Το υπουργείο Εξωτερικών οδηγείται σε κατάρρευση και η διπλωματική υπηρεσία με μαθηματική ακρίβεια σε σταδιακή συρρίκνωση και εξουδετέρωση»

Τις ενστάσεις της για το νομοσχέδιο σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών εκφράζει με υπόμνημά της η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων.

«Το δαιδαλώδες νομοσχέδιο για το ΥΠΕΞ, αντί να επιλύει προβλήματα και να διευκολύνει τους Έλληνες διπλωμάτες στην καθημερινή μάχη που δίνουν για την προώθηση των εθνικών δικαίων, προωθεί την εσωστρέφεια και επιστρέφει σε πρακτικές που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν»αναφέρουν οι διπλωμάτες που διαπιστώνουν «με λύπη ότι 420 άρθρα δεν ήταν αρκετά για να ληφθεί επιτέλους πρόνοια για την επίλυση του χρόνιου αιτήματος όλων των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ που αφορά την έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης των υπαλλήλων στις χώρες εκτός Ε.Ε., δηλαδή σε 57 από 85 χώρες, όπου υφίσταται διπλωματική εκπροσώπηση. Συνεχίζουμε δηλαδή να παραμένουμε ανασφάλιστοι και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ακόμη και εν μέσω πανδημίας».

Διαβάστε ακόμα: Σαρωτικές αλλαγές στο Υπουργείο Εξωτερικών!

Τα μέλη της ένωσης σημειώνουν ότι «όλοι γνωρίζουν ότι η δραστική μείωση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οδήγησε σε υποστελέχωση και κατάρρευση των υποδομών. Αντί βελτίωσης, ο νέος νόμος προβλέπει ένα δαιδαλώδες οργανόγραμμα επικαλυπτόμενων, νεοϊδρυόμενων υπηρεσιών, ανεξέλεγκτες μετατάξεις, την κατάργηση εκατοντάδων οργανικών θέσεων. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Εξωτερικών οδηγείται σε κατάρρευση και η διπλωματική υπηρεσία με μαθηματική ακρίβεια σε σταδιακή συρρίκνωση και εξουδετέρωση».

Καταγγέλλουν δε πως «διαδικασίες αξιολόγησης, προαγωγών, πειθαρχικών διώξεων και απαξίωσης συνοδεύονται από ισοπέδωση κάθε έννοιας ιεραρχίας και αριστείας, που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του ΥΠΕΞ. Χαρακτηριστικά, η αύξηση του χρόνου προαγωγής των νέων διπλωματών από 3 σε 4 έτη δημιουργεί συνθήκες δυσμενούς διάκρισης».

Η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων αναφέρει ότι «η εμμονή σε ζητήματα δήθεν ελέγχου στο πλέον ιεραρχικό υπουργείο της χώρας, οι νεοπαγείς και αμφίβολης συνταγματικότητας ‘δομές αξιολόγησης και ελέγχου’ που προωθούνται προς υιοθέτηση, η επιβολή πρωτοφανών πειθαρχικών διαδικασιών με εισαγωγή αέναων πειθαρχικών διαδικασιών και η εξαίρεση του διπλωματικού κλάδου, χωρίς αιτιολόγηση, από το ανώτατο χρονικό όριο 6+6 μηνών για τις ειδικές αποστολές, ουσιαστικά ‘αφοπλίζουν’ τους διπλωματικούς υπαλλήλους και δεν προάγουν την αξιοκρατία».

Αναφορικά με την ασφαλιστική κάλυψη των διπλωματών, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων δήλωσε «απολύτως σύμφωνος. Δεν υπάρχει θέμα. Δεν διαφωνώ σε αυτό. Είναι κάτι που έχει να κάνει με το Υπουργείο Οικονομικών. Θα δούμε εάν όλοι μαζί, πώς μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο».

Πηγή: newsbreak.gr