Εισαγγελική παρέμβαση για κακοδιαχείριση στο μεταναστευτικό
08/10/2018 15:24
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εισαγγελική παρέμβαση για κακοδιαχείριση στο μεταναστευτικό

Την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσαν τα δημοσιεύματα σχετικά με κακοδιαχείριση στα κονδύλια για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στην Ελλάδα.

Η κ. Δημητρίου έδωσε παραγγελία στην επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων.

Η έρευνα διατάχθηκε μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" στα οποία περιέχονταν συνέντευξη του διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέα Ηλιόπουλου.

Σε αυτή ο αντιστράτηγος ε.α. που διαχειρίστηκε τις προσφυγικές ροές καθώς διηύθυνε τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και φυλάκιο Έβρου), παραδέχτηκε πως υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό που εμπλέκεται συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ και άλλων φορέων, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

Μάλιστα, παρακινούσε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές και τους Εισαγγελείς να αναζητήσουν στοιχεία και να προχωρήσουν σε εκτεταμένη έρευνα: "Έχει χαθεί ο έλεγχος και είναι ώρα να παρέμβουν εισαγγελείς" ανέφερε. "Εκείνοι είναι που θα δουν αν υπάρχουν θέματα παραβάσεων των νόμων, και από εκεί και πέρα είναι θέμα των δικαστικών αρχών για το αν θα τα προχωρήσουν. Εγώ λέω ότι έχει χαθεί ο έλεγχος. Επικρατεί ένα χάος αυτή τη στιγμή".

Απάντηση Βίτσα

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας είχε δηλώσει αμέσως μετά ότι πρόκειται για "ψεύδη" και πως "θα κινηθούν σε βάρος του οι δέουσες νομικές διαδικασίες για όσα ψευδώς αναφέρει".

Μάλιστα προανήγγειλε την αποπομπή του λέγοντας: "Ο κ. Ηλιόπουλος δεν ασκούσε με επάρκεια τα καθήκοντά του και αυτός είναι ο λόγος που την προηγούμενη Παρασκευή του είχα δώσει τη δυνατότητα να παραιτηθεί".

Απάντηση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής έδωσε ο αντιστράτηγος προκαλώντας τον να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί με τον ισχυρισμό του περί "αδυναμίας ανταπόκρισης στα καθήκοντά μου" καθώς και ποιο σημείο από τις καταγγελίες του είναι αναληθές.

Πηγή:capital.gr