Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
30/11/2020 19:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εισαγγελέας για τις καταγγελίες περί διπλοεγγραφών στον ΕΟΔΥ

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή τις καταγγελίες που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες "Βήμα" και "Δημοκρατία" περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων με κορονοϊό από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό παρήγγειλε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Την έρευνα θα διενεργήσει ο επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκος Ορνεράκης ο οποίος θα μελετήσει τα δημοσιεύματα και θα αρχίσει να καλεί μάρτυρες προκειμένου να διακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών.

ΕΟΔΥ: Σπέρνουν δυσπιστία

Πάντως, τα επίμαχα δημοσιεύματα ("Βήμα" και "Δημοκρατία"), που κάνουν λόγο για την ύπαρξη ενός παράλληλου μητρώου καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού, προκάλεσαν την αντίδραση του ΕΟΔΥ αλλά και τη σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά έρευνα και δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Ειδικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αρνείται ότι εφαρμόζεται διπλός τρόπος καταγραφής κρουσμάτων, χαρακτηρίζοντας τα εν λόγω δημοσιεύματα ως "αποκυήματα νοσηρής φαντασίας" και επιμένει ότι τα στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά στην "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό" είναι έγκυρα και αξιόπιστα."

Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων"., υποστηρίζει ο ΕΟΔΥ και προσθέτει πως "όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές".

Τσιόδρας - Χαρδαλιάς vs Κικίλια - Αρκουμανέα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, υπάρχουν συγκρούσεις κι έχουν σχηματιστεί δύο στρατόπεδα αποτελούμενα από τους Σωτήρη Τσιόδρα και Ν. Χαρδαλιά από τη μια και τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παν. Αρκουμανέα από την άλλη. Όπως επισημαίνεται εδώ και αρκετές εβδομάδες υπήρξαν φήμες ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται για τις περιοχές που βρίσκονται στο "κόκκινο" λόγω κορονοϊού, βασίζονται σε λανθασμένα στοιχεία. Ή σε στοιχεία που απείχαν αρκετές ημέρες από τη λήψη των όποιων αποφάσεων.

Ουσιαστικά το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στο χρόνο που έπρεπε διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο. Έτσι είχε δημιουργηθεί η εξής τραγική κατάσταση. Ένα κρούσμα που εμφανιζόταν σε νοσοκομείο να δηλώνεται απευθείας στο Μητρώο Ασθενών, αλλά ένα κρούσμα σε μια γειτονιά ή σε κινητή μονάδα να δηλώνεται πρώτα στον ΕΟΔΥ. Όμως, ο Οργανισμός έκανε την καταχώριση με δική του λογική και με άλλους ρυθμούς γιατί ήθελε από τον Αύγουστο να φτιάξει το δικό του Μητρώο, ένα δικό του αρχείο.

Στο μεταξύ από χθες και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτήρισε "παντελώς άδικα και αβάσιμα" τα εν λόγω δημοσιεύματα και σε ανάρτηση του στο facebook τονίζει ότι "Πολιτική Προστασία και ΕΟΔΥ μαζί στην μάχη κατά της πανδημίας!", προσθέτοντας "Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας…".

Πηγή: capital.gr