Εισαγγελέας Εφετών: Ζητεί τρίτη φορά παραπομπή σε δίκη για τον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ
27/09/2018 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εισαγγελέας Εφετών: Ζητεί τρίτη φορά παραπομπή σε δίκη για τον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Τρίτη φορά η Εισαγγελία Εφετών ζητεί να παραπεμφθεί σε δίκη ο Ανδρέας Γεωργίου , πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από το 2009 και μετά , για αλλοίωση των στοιχείων του ελλείμματος. Η παγκόσμια πρωτοτυπία εν προκειμένω είναι πως ο κ.Γεωργίου έχει ήδη αθωωθεί δύο φορές για το συγκεκριμένο αδίκημα και το "χέρι" του νόμου , αναίρεσε δύο φορές την αθώωσή του. Η υπόθεση του καθηγητή Γεωργίου εν συντομία είναι πως οι κατήγοροί του, οι οποίοι "νικούν" ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, του καταλογίζουν πως αλλοίωσε τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009, τα διόγκωσε δηλαδή για να μπει η χώρα στο μνημόνιο. Το ζήτημα είναι πως "νικούν" έναντι της Eurostat η οποία έχει και την ευθύνη των ευρωπαϊκών μετρήσεων, που μέχρι και σήμερα λέει με όλους τους τρόπους ότι η ενδεδειγμένη μέθοδος μέτρησης ελλειμμάτων είναι αυτή που εφάρμοσε η Γεωργίου και πως αυτή εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.

Τρίτη παραπομπή

Όμως μετά από δύο απαλλακτικά βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών και δύο αναιρέσεις από τον Άρειο Πάγο η κατηγορία της ψευδούς βεβαιώσεως σε βαθμό κακουργήματος, επανήλθε προς διερεύνηση και ο εισαγγελέας εφετών Στ.Κωσταρέλος, με πρόταση του ζητεί να παραπεμφθεί σε δίκη. Πρόκειται ουσιαστικά για υιοθέτηση των πρώην στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά και Νικ. Λογοθέτη οι οποίοι επιμένουν και σήμερα πως η μέθοδος ήταν λάθος και έγινε έτσι για να μπει η χώρα στα μνημόνια.

Ο Κων. Παπαδιαμάντης, συνήγορος του Γεωργίου επιμένει από την άλλη πως θα έπρεπε να έχουν κληθεί προς εξέταση Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καθώς η μεθοδολογία προσμέτρησης ελλείμματος του 2009 έγινε με τους ευρωπαϊκούς κανόνες , όπως αναφέρει και έγγραφο της Eurostat που υπάρχει στη δικογραφία. Με αυτό βεβαιώνεται ότι έχει εγκριθεί από την ευρωπαϊκή αρχή ο υπολογισμός του ελλείμματος για το 2009 που έγινε με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, κανόνες που ισχύουν απαρέγκλιτα στους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ έως και σήμερα.

Πηγή:capital.gr