DW: Στροφή της Αθήνας στο ζήτημα του ασύλου
08/04/2020 19:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

DW: Στροφή της Αθήνας στο ζήτημα του ασύλου

«Στροφή 180 μοιρών κάνει η Αθήνα. Όπως πληροφορήθηκε η Die Welt από κυβερνητικούς κύκλους, πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα τον Μάρτιο αποκτούν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου», γράφει η γερμανική εφημερίδα με τίτλο «Αίτηση ασύλου μπορούν τελικά να καταθέσουν 1.800 παράνομοι μετανάστες». Η Die Welt επισημαίνει: «Από το πρωί της Δευτέρας περίπου 1.800 που ζουν στα κλειστά κέντρα στη Μαλακάσα και τις Σέρρες απαντούν στο ερώτημα αν θέλουν να καταθέσουν αίτηση ασύλου. Έχουν ωστόσο και μια δεύτερη επιλογή. Να επιστρέψουν οικειοθελώς στην πατρίδα τους. Σε αυτή την περίπτωση θα λάβουν από τις ελληνικές αρχές 2.000 ευρώ ανά άτομο».

Στη Γερμανία, κατ’ αρχήν, 50 προσφυγόπουλα

Αρκετά γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην αναμενόμενη μεταφορά την ερχόμενη εβδομάδα ανήλικων και ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από προσφυγικά κέντρα στα ελληνικά νησιά στη Γερμανία. Mερικοί ενδεικτικοί τίτλοι διαδικτυακών εκδόσεων: «Έρχονται 50 προσφυγόπουλα» (Süddeutsche Zeitung) και «Η Γερμανία επιτρέπει την είσοδο σε 50 προσφυγόπουλα» (Zeit Online).

«Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα φθάσουν τα πρώτα παιδιά στη Γερμανία. Θα φιλοξενηθούν στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας για 14 μέρες, όσο δηλαδή διαρκεί η καραντίνα», γράφει η Zeit Online. Η γερμανική ιστοσελίδα παρατηρεί: «Η Γερμανία θα δεχθεί στο έδαφός της το επόμενο διάστημα περισσότερους ανήλικους από τα νησιά του Αιγαίου. Τα συγκυβερνώντα κόμματα είχαν αποφασίσει τον Μάρτιο τη μεταφορά 1.000 έως 1.500 παιδιών στη Γερμανία. Η απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού αφορά παιδιά κάτω των 14 ετών που είναι είτε ασυνόδευτα, είτε βαριά άρρωστα».

Το Spiegel Online φιλοξενεί δηλώσεις του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος τονίζει: «Συμφωνήσαμε ότι η Γερμανία θα συμμετέχει στη φιλοξενία προσφυγόπουλων και τηρούμε την υπόσχεσή μας».

Κρούσματα κορωνοϊού στη Ριτσώνα

«23 κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Ριτσώνα, δεν έχει επιβληθεί ωστόσο πραγματικά καραντίνα. Οι αρχές έχουν αποκλείσει τη δομή. Στο εσωτερικό αναπτύσσεται μια επικίνδυνη δυναμική», σημειώνει σε ρεπορτάζ το Spiegel Online με τίτλο «Βοηθήστε μας, δεν είμαστε πια ασφαλείς εδώ μέσα». Η γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει: «Από τότε που η δομή μετατράπηκε οριστικά σε φυλακή η 16χρονη Αφγανή Παρβάνα Αμίρι έρχεται κάθε μέρα στην κεντρική είσοδο κρατώντας πανό που γράφει “Βοηθήστε μας, δεν είμαστε πια ασφαλείς εδώ μέσα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel τα 23 άτομα που έχουν προσβληθεί εξακολουθούν να μένουν με τις οικογένειές τους. Κατά συνέπεια αναμένεται ότι και άλλα μέλη των οικογενειών τους έχουν μολυνθεί. Κανένα από τα 23 άτομα αφρικανικής προέλευσης δεν έχει ωστόσο παρουσιάσει συμπτώματα. Οι εν λόγω άνδρες και γυναίκες αρνούνται να εγκατασταθούν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της δομής. Εργαζόμενοι στη δομή της Ριτσώνας ισχυρίζονται ότι τα 23 άτομα είναι υγιή, ότι αισθάνονται θύματα διακρίσεων και στιγματισμένα από τα τεστ για κορωνοϊό. Βίντεο από το εσωτερικό της δομής δείχνουν ότι οι αιτούντες άσυλο ζουν πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο. Είναι αδύνατο να τηρηθούν αποστάσεις, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν τηρείται από όλους. Και είναι πολύ δύσκολο για τα λίγα άτομα του προσωπικού ασφαλείας να επιβάλουν τους ισχύοντες κανόνες».

Πηγή: dw.com