Δίωξη κατά Φρουζή και στελέχους του Υπουργείου Υγείας από την Ελένη Τουλουπάκη
29/05/2019 15:17
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δίωξη κατά Φρουζή και στελέχους του Υπουργείου Υγείας από την Ελένη Τουλουπάκη

Μια ημέρα πριν δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για την τέλεση αδικημάτων σχετικά με την υπόθεση Novartis o πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη άσκησε ποινική δίωξη για κακούργημα σε τρία μη πολιτικά πρόσωπα σχετικά με την τιμή ενός φαρμάκου το 2008.

Ο πρώην υπουργός έχει ήδη δώσει απαντήσεις μιλώντας για σκευωρία και σκευωρούς, έχει μηνύσει τόσο τους προστατευόμενους μάρτυρες, καθώς και όσους άλλους αναφέρονται σε αυτόν και αναμένεται να υποβάλλει αναλυτικό υπόμνημα με τις - ήδη διατυπωμένες δημόσια - θέσεις του.

Στις 3 Ιουνίου πρόκειται για να δώσει εξηγήσεις και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

Κακούργημα

Η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε από την κ. Τουλουπάκη, αφορά μια περίπτωση υπερτιμολόγησης φαρμάκου το 2008, η οποία φέρεται να ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο και αφορά:

-Ένα στέλεχος της διεύθυνσης τιμών φαρμάκου του υπουργείου Υγείας για ψεύδη βεβαίωση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου

-Δύο στελέχη της NOVARTIS (Κων. Φρουζή και Ιωάννα Ρούμπου) που διώκονται για ηθική αυτουργία από κοινού στην παραπάνω πράξη.

Η δίωξη αφορά στην τιμή του φαρμάκου Eucreas για τον ζαχαρώδη διαβήτη. Το 2008 ο κατηγορούμενος φέρεται να βεβαίωσε ψευδώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ότι το συγκεκριμένο φάρμακο ήταν ακριβότερο κατά περίπου 14 ευρώ σε σχέση με την πραγματική του τιμή. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, ήταν να προκληθεί μεγάλη ζημιά σε βάρος του δημοσίου.H δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή.

Πηγή:capital.gr