20/08/2019 12:02
Της Κρινιώς Καλογερίδου
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

''Δημόσιο σύστημα φιλανθρωπίας'' ή κοινωνικός ρατσισμός με υγεία μόνο για Έλληνες;

Δεν είναι λίγες οι φορές μέσα στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων που είδα να αυξάνεται προοδευτικά η έννοια του κοινωνικού χρέους ατόμων ή ομάδων απέναντι σε συνανθρώπους τους που χτυπήθηκαν ανελέητα απ' την οικονομική κρίση, σε σημείο που να έχουν ισοπεδωθεί οικονομικά και ψυχολογικά.

Αυτή η έγνοια για τον πλησίον, η ''υποχρέωση'' επαγρύπνησης των συνειδητοποιημένων συμπολιτών μας απέναντι στους ευάλωτους της ζωής ήταν απ' τις πιο συγκινητικές εμπειρίες μου, γιατί αναγνώριζα στις πράξεις αυτές - που είχαν όλες εθελοντικό χαρακτήρα - την ανιδιοτέλεια, την αλληλεγγύη, τη διάθεση προσφοράς στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Ήταν το κοινωνικό χρέος που υπαγόρευε η ανθρωπιά τους και δεν επέβαλε καμιά εξουσία με νόμους, ''τιμωρίες'', έκτακτες εισφορές, απειλές ή άλλα εξουσιαστικά τεχνάσματα που συνηθίζονταν στα βυζαντινά χρόνια, όταν οι αυτοκράτορες έβρισκαν μεσοβέζικες λύσεις για να κάνουν κοινωνική πολιτική με άδεια ταμεία...

Κι όπου υπάρχει εθελοντισμός, φιλάνθρωπη προσφορά και δόσιμο του ενός για τον άλλον γιγαντώνεται η Δημοκρατία, ανασταίνεται, είναι στις δόξες της, αφού μετουσιώνεται από θεωρία σε πράξη η ισότητα, η ισοπολιτεία, ένας από τους πυλώνες της, που βοηθά στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της συνείδησής μας, της συνείδησης του κοινωνικού χρέους μας απέναντι σ' όλους ανεξαιρέτως: σε άτομα, σε ομάδες, σε σύνολα και σε υποσύνολα ανθρώπων που έχουν ανάγκη τη στήριξή μας.

Στη Δημοκρατία, βλέπετε, δεν υπάρχουν άρχοντες και πληβείοι, δεν υπάρχουν ''ελίτ'', δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί τους, δεν υπάρχουν διαχωρισμοί μεταξύ ανθρώπων ανάλογα με το χρώμα, τη φυλή, την καταγωγή, τη θρησκεία, τη γλώσσα και την κάθε είδους ιδιαιτερότητα που διαφοροποιεί τον έναν από τον άλλον...

Γιατί αν υπάρχουν όλα αυτά, τότε σημαίνει πως η Δημοκρατία νοσεί, φαλκιδεύεται, είναι υπό διωγμό... Άρα έχει αντικατασταθεί απ' την Ολιγαρχία, που τρέφεται από τις ''ελίτ'', οι οποίες ''πουλάνε την ψυχή και το σώμα τους για λίγα ψίχουλα εξουσίας''. Αυτή, η Ολιγαρχία, θέλει τις μάζες αμόρφωτες, ασυνείδητες, για να μη μπορούν να αντιδρούν συναισθηματικά, παρά μόνο να φοβούνται...

Γι' αυτό λέω προς πάσα κατεύθυνση και, προπάντων, προς τους κυβερνώντες πως ήρθε η ώρα να στηρίξουν γενναία τη Δημοκρατία μας, που πριόνισαν αλόγιστα επί τέσσερα χρόνια οι προηγούμενοι επιτρέποντας στην αναρχία και την ανομία να τη σκιάσει...

Και στηρίζω τη Δημοκρατία, κύριε Βρούτση και κύριε Κικίλια, σημαίνει ενισχύω τους πυλώνες της, ένας απ' τους οποίους - όπως προείπα - είναι η ισότητα και η ισοπολιτεία, που πάει να πει υγεία για όλους χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διαφοροποιήσεις, χωρίς ρατσιστικές επιλογές...

Το κοινωνικό χρέος, ξέρετε, δε συνίσταται μόνο σ' ό,τι μας χάρισε την ικανότητα της νόησης και του λόγου. Δε συνίσταται μόνο στον εθελοντισμό και τις πράξεις συμπαράστασης των Ελλήνων προς τους Έλληνες. Συνίσταται και εκφράζει τον ψυχισμό όλων αυτών που συναισθάνονται το κοινωνικό χρέος τους απέναντι στους ανθρώπους, που θυσίασαν χρόνους και ενέργεια απ' τη ζωή τους με σκοπό να γίνουν ''λαμπαδηδρόμοι Προμηθείς'', πρόθυμοι να μεταλαμπαδεύσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση προς τους όσους τους έχουν ανάγκη.

Χάρη σ' αυτό το Κοινωνικό Χρέος σώθηκαν ζωές στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, όταν η παιδεία κατέρρεε, η υγεία ψυχορραγούσε και η Κοινωνική Ασφάλιση μοίραζε επιδόματα ελεημοσύνης.

Γι' αυτό, στο όνομα του Κοινωνικού Χρέους της εξουσίας προς τους πολίτες, σας ζητώ - κύριοι υπουργοί - να μην τραυματίσετε τη Δημοκρατία μας επιλέγοντας τον κοινωνικό ρατσισμό σαν απάντηση στα κακώς κείμενα διαχρονικά στην Υγεία και στο ''δημόσιο σύστημα φιλανθρωπίας'', που είχε εγκαθιδρύσει η προηγούμενη κυβέρνηση και άφηνε πράγματι περιθώρια προς εκμετάλλευση των Ταμείων Υγειονομικής Περίθαλψης και των φορολογούμενων Ελλήνων.

Ανάμεσα στα δυο άκρα υπάρχει πάντα μια μέση οδός, μια μέση λύση. Αυτήν σας καλώ να βρείτε και να ακολουθήσετε. Η απόφαση του Βίκτορα Όρμπαν για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες (την οποία κακώς είχα στηρίξει κι εγώ προ του κινδύνου της άλωσης της Ευρώπης απ' τους μουσουλμάνους) δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση, αλλά προς αποφυγή.

Τα σύνορα της Ουγγαρίας μπορεί να έμειναν κλειστά και ''αλώβητα'' από την έλευση των προσφύγων και των μεταναστών που της αναλογούσαν, αλλά κηλίδωσαν για πάντα τη Δημοκρατία της και αμαύρωσαν τον Ανθρωπισμό της.

Τέτοιες ακραίες συμπεριφορές (σαν του Όρμπαν και του Σαλβίνι) κυοφορούν τελικά το στίγμα του φασισμού και του αμοραλισμού. Κι αυτά, αμφότερα, τα απεχθάνεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, γι' αυτό και είχε καταψηφίσει τον Όρμπαν ζητώντας να τεθεί εκτός ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) το ακροδεξιό κόμμα του (13-9-2018).

Η εξαγγελία ανάκλησης της εγκυκλίου που προέβλεπε απλοποίηση των διαδικασιών απόδοσης ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ (ώστε να τους δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας) μπορεί να ενθουσίασε πολλούς της ''δεξιάς πολυκατοικίας'', αλλά δεν ενθουσίασε τους περισσότερους σκεπτόμενους Νεοδημοκράτες, που διατηρούν σε κάποιο επίπεδο ακόμα τη συναισθηματική νοημοσύνη τους και ''βλέπουν'' αυτήν την απόφαση σαν ενέργεια ρατσιστική και απάνθρωπη σε βάρος βασανισμένων ανθρώπων και μικρών παιδιών.

Ο θριαμβευτικός τόνος εξαγγελίας της απ' τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση δεν καθησύχασε καθόλου αυτούς τους τελευταίους, γιατί ακούστηκε σαν ρατσιστική ιαχή που δίνει σινιάλο επιβράβευσης στους θιασώτες της ακραίας αντιμεταναστευτικής πολιτικής οι οποίοι έμειναν εκτός Βουλής και κοιτάζουν αμήχανα τη δύση της ''Χρυσαυγής'' τους.

Και μόνο το γεγονός ότι την απόφαση αυτή των συναρμόδιων υπουργών (κκ Βρούτση και Κικίλια) χειροκρότησε μετ' επιτάσεως ο Πρόεδρος της ''Ελληνικής Λύσης'' Κυριάκος Βελόπουλος, νομίζω ότι λέει πολλά... Γι' αυτό εύχομαι με όλη μου την καρδιά η ''μαύρη τρύπα'' που δημιούργησαν στα υπουργεία τους οι κακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνώντων να μη γίνει ''μαύρη τρύπα'' στην καρδιά της Δημοκρατίας μας και την καρδιά της Νέας Δημοκρατίας...

''Κρινιώ Καλογερίδου'' (Βούλα Ηλιάδου)