Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
26/02/2021 17:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δημήτρης Λιγνάδης: Μεταφέρθηκε στις φυλακές της Τρίπολης

Στις φυλακές της Τρίπολης έφτασε το μεσημέρι ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, που κρίθηκε προφυλακιστέος αντιμετωπίζοντας την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή δύο ανηλίκων, παρελήφθη στις 14:30 από τη ΓΑΔΑ όπου κρατείτο, από όχημα της Διεύθυνσης Μεταγωγών και μεταφέρθηκε στο εν λόγω σωφρονιστικό κατάστημα της Πελοποννήσου.

Η συγκεκριμένη φυλακή διαθέτει ειδική πτέρυγα για περιπτώσεις κατηγορουμένων με τέτοιους είδους σεξουαλικά αδικήματα, για λόγους προστασίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα μπει σε απομόνωση για μία εβδομάδα, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Συγκεκριμένα πρόκειται να παραμείνει για επτά ημέρες σε έναν ειδικό χώρο covid-19 που έχει δημιουργηθεί και στη συνέχεια θα αποφασιστεί εάν θα κρατηθεί μόνος του σε κελί ή αν θα μεταφερθεί σε θάλαμο με άλλους κρατούμενους.

Η απόφαση για την προφυλάκιση

Μετά τη μαραθώνια απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη (η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα) ανακρίτρια και εισαγγελέας γνωμοδότησαν πως ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου πρέπει να προφυλακιστεί.

Κούγιας: Δικογραφία "χωρίς στοιχεία"


Αντιδρώντας, ο συνήγορος Αλέξης Κούγιας δήλωσε: "Ήταν μία πολύ δύσκολη διαδικασία. Θα προσφύγουμε κατά της διάταξης της ανακρίτριας για την προσωρινή κράτηση. Είναι μία δικογραφία χωρίς στοιχεία, μία δικογραφία που αν δεν ήταν ο Λιγνάδης θα ήταν με συνοπτικές διαδικασίες ελεύθερος".

Μάρτυρες

Η ανακριτική διαδικασία ήταν εξαντλητική και της απόφασης προηγήθηκαν πολύωρη διάσκεψη ανακρίτριας και εισαγγελέα, εξέταση 3 μαρτύρων, αλλά και ένα τετ α τετ του εισαγγελέα με τον Δημήτρη Λιγνάδη, προκειμένου να ακούσει τους ισχυρισμούς του και ο εισαγγελικός λειτουργός πριν γνωμοδοτήσει. Η απολογία του γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού διήρκησε 4 ώρες κατά την διάρκεια των οποίων προσπάθησε να πείσει τις αρχές ότι δεν έχει καμία σχέση με τους βιασμούς των δύο ανδρών, οι οποίοι κατέθεσαν σε βάρος του μηνύσεις πριν από λίγες ημέρες. Στο 27σελιδο απολογητικό του υπόμνημα μάλιστα, το οποίο είχε καταθέσει νωρίτερα στην ανακρίτρια, έκανε λόγο για μια προσπάθεια σκευωρίας που στήθηκε σε βάρος του με στόχο την ηθική του εξόντωση.

Ο κατηγορούμενος πέρασε χθες την πύλη των δικαστηρίων λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι αν και η απολογία του στην ανακρίτρια είχε προγραμματιστεί για τις 2:30 το μεσημέρι. Ο λόγος που ο σκηνοθέτης βρέθηκε νωρίτερα στα δικαστήρια ήταν για να υποστηρίξει ο ίδιος αυτοπροσώπως το αίτημα του για ακυρότητα της δίωξης που είχε ασκηθεί εναντίον του. Ο Λιγνάδης παρουσιάστηκε ο ίδιος στους δικαστές και επιχειρηματολόγησε υπέρ του αιτήματός του. Όμως το αίτημα του δεν έγινε δεκτό και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την προγραμματισμένη απολογία του που κατέληξε τα ξημερώματα στην προσωρινή του κράτηση.

Εισαγγελέας για τις καταγγελίες στο Αρσάκειο - Προσφυγή και από τον Μπαμπινιώτη

Εισαγγελική έρευνα για το Αρσάκειο διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.

Βάση της έρευνας είναι η προσφυγή που κατέθεσε η Διοίκηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας μετά τις καταγγελίες 285 αποφοίτων των Αρσακείων Σχολείων περί σεξουαλικών και άλλων μορφών παρενοχλήσεων από εκπαιδευτικούς.

Το αίτημα είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής -καθηγητής Γιώργος Μαπμπινιώτης, και η έρευνα ανατέθηκε στον Εισαγγελέα πρωτοδικών Γιώργο Νούλη.

Οι 285 απόφοιτοι από το 1994 έως το 2018, σε επιστολή τους προς την Φιλεκπαιδευτική εταιρεία, αναφέρουν ότι γνωρίζουν και έχουν πληροφορηθεί για σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές που έχουν υποστεί μαθητές και μαθήτριες από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες των Αρσακείων. Παράλληλα αναφέρονται σε "διαχρονική νοοτροπία κάποιων” και καταγγέλλουν τόσο τους θύτες όσο και τους καθηγητές καθηγήτριες τους ή τους υπεύθυνους υπεύθυνες που συγκάλυψαν αυτά τα γεγονότα. Υποστηρίζουν επίσης πως "η διοίκηση θα έπρεπε να έχει το θάρρος να λογοδοτήσει για την πραγματοποίηση ορισμένων –όπως αποδεικνύεται– λανθασμένων επιλογών” όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Μπαμπινιώτης το αίτημα που κατατέθηκε υπό την μορφή αναφοράς στην Εισαγγελία είναι "να κληθούν ένας προς έναν οι 285 απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων που υπογράφουν την επίμαχη ανακοίνωση που διοχετεύθηκε στα ΜΜΕ προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν τις καταγγελίες τους για να διερευνηθούν αυτές αρμοδίως από την Εισαγγελία Αθηνών” .

Τονίζεται δε ότι "η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία και θα συνδράμει το έργο των εισαγγελικών αρχών με οποιονδήποτε τρόπο της ζητηθεί”.

Πηγή: capital.gr