Δικηγόροι για ηγεσία Δικαιοσύνης: Ζητούμενο να επιλέγονται οι αρεστοί κι όχι οι άριστοι
04/06/2019 13:04
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δικηγόροι για ηγεσία Δικαιοσύνης: Ζητούμενο να επιλέγονται οι αρεστοί κι όχι οι άριστοι

Θέση στο ζήτημα της επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης παίρνει η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αναφέροντας πως η πολιτική αντιπαράθεση δικαιώνει την άποψη των δικηγόρων και του συνόλου του νομικού κόσμου πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης των επικεφαλής των δικαστηρίων.

"Η όποια πολιτική ή άλλη αντιπαράθεση σχετικά με το θέμα αυτό, είναι απαξιωτική για τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της και προσβάλει την ανεξαρτησία και το κύρος της, κατά το μέρος που δημιουργεί στην κοινωνία την εντύπωση ότι το κυρίως ζητούμενο είναι το δικαίωμα επιλογής των αρεστών και όχι κατ’ ανάγκην των αρίστων", αναφέρουν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

1. Η πολιτική διελκυστίνδα, που έχει αναπτυχθεί σχετικά με την δυνατότητα ή μη της Κυβέρνησης να επιλέξει, στην παρούσα συγκυρία, την ηγεσία της Δικαιοσύνης, γεγονός για το οποίο έχουν αναπτυχθεί αντικρουόμενες νομικές απόψεις από έγκριτους συνταγματολόγους, δικαιώνει την στάση του δικηγορικού σώματος, αλλά και του συνόλου σχεδόν της νομικής κοινότητος, το οποίο επισταμένα και διαχρονικά έχει προτείνει την αλλαγή του τρόπου της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοκρατική επιλογή και η ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση και συναίνεση, που θα θωρακίζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενός από τους βασικούς πυλώνες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η Κυβέρνηση δεν ενέταξε το κρίσιμο αυτό θέμα στην συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση παρότι είχαν κατατεθεί σχετικές προτάσεις και ευθύνεται για τη διαιώνιση μιας διαδικασίας επιλογής που επιτρέπει την ανάπτυξη σκέψεων που αδικούν και την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.

Η όποια πολιτική ή άλλη αντιπαράθεση σχετικά με το θέμα αυτό, είναι απαξιωτική για τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της και προσβάλει την ανεξαρτησία και το κύρος της, κατά το μέρος που δημιουργεί στην κοινωνία την εντύπωση ότι το κυρίως ζητούμενο είναι το δικαίωμα επιλογής των αρεστών και όχι κατ’ ανάγκην των αρίστων.

Πηγή:capital.gr