Δικαστές και εισαγγελείς: Δικαιωθήκαμε, να καταργηθεί η διάταξη για τη διαμεσολάβηση
29/06/2018 12:04
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δικαστές και εισαγγελείς: Δικαιωθήκαμε, να καταργηθεί η διάταξη για τη διαμεσολάβηση

Σε τροχιά πλήρους κατάργησης της διάταξης για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση, ως στάδιο πριν την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, κινείται ευθέως η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου πως είναι αντισυνταγματική. Η Ένωση όπως και οι δικηγόροι είναι κάθετα αντίθετοι με τη διάταξη η οποία ψηφίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο ως απάντηση στο πρόβλημα υπερφόρτωσης των δικαστηρίων σε πλήρη συμφωνία με τους θεσμούς.

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου (η οποία όμως είναι γνωμοδοτικού και όχι δεσμευτικού χαρακτήρα) δικαστές και δικηγόροι επιθυμούν την μη εφαρμογή της διάταξης από 1η Οκτωβρίου όπως έχει προγραμματιστεί, πλην το υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται πως επιμείνει στην εφαρμογή της με μια διορθωτική κίνηση, όσον αφορά στο κόστος.

Οι δικαστές

Οι δικαστές με ανακοίνωση τους επισημαίνουν:

"Η χθεσινή απόφαση της γνωμοδοτικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αποτελεί πλήρη δικαίωση των θέσεων της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ως προς την αντισυνταγματικότητα του νόμου για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση. Επισημάναμε έγκαιρα τον προβληματικό χαρακτήρα των διατάξεων με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης και αρθρογραφία και ως μορφή διαμαρτυρίας διακόπηκαν για δύο ώρες οι συνεδριάσεις των Δικαστηρίων της Χώρας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε τον διάλογο, έφερε εσπευσμένα προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή και αγνόησε άλλη μια φορά τη θέση δικαστών, δικηγόρων και επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για τον κίνδυνο φαλκίδευσης βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών όπως αυτό της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πρόσβασης στη Δικαιοσύνη. Το αίτημα για άμεση κατάργηση όλου του πλέγματος των αντισυνταγματικών ρυθμίσεων προβάλλει πλέον ως καθήκον συμμόρφωσης στην κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η εμπεριστατωμένη μελέτη της Ένωσής μας για προώθηση της δικαστικής μεσολάβησης ως εναλλακτικού τρόπου επίλυσης των διαφορών με τις εγγυήσεις ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και χωρίς κόστος για τον πολίτη είναι και πάλι στο τραπέζι του διαλόγου".

Μειώνει το κόστος

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης , θα περιμένουν την καθαρογραφή της απόφασης της Διοικητικής Ολομέλειας για να διαβάσουν το σκεπτικό, πλην είναι ξεκάθαρη η βούληση για την εφαρμογή της διάταξης. Αφενός γιατί η απόφαση είναι οριακή (21-18) και αφετέρου γιατί είναι μη δεσμευτική. Επειδή όμως γίνεται αναφορά στο κόστος προσφυγής των πολιτών σε έναν υποχρεωτικό θεσμό πριν την προσφυγή στα δικαστήρια, φέρεται να έχει αποφασιστεί να μειωθεί αυτό το κόστος με τη δυνατότητα στο πολίτη να μην επιλέγει υποχρεωτικά την παρουσία δικηγόρου στη διαδικασία αν δε το επιθυμεί. Δηλαδή να απαλειφθεί η διάταξη αναφορικά με την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου στη διαδικασία.

Πηγή: capital.gr