Διαγραφή θρησκεύματος: Η μάχη στο ΣτΕ και το υπ. Παιδείας ως Πόντιος Πιλάτος
06/09/2019 11:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαγραφή θρησκεύματος: Η μάχη στο ΣτΕ και το υπ. Παιδείας ως Πόντιος Πιλάτος

Αντικρουόμενες αποφάσεις μεταξύ δικαιοσύνης και ανεξάρτητων αρχών θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη διαγραφή του θρησκεύματος από τα απολυτήρια των μαθητών, αλλά και από την τήρηση αρχείων στο σύστημα "myschool".

Η απόφαση της Αρχής είναι ξεκάθαρη και καλεί το Υπουργείο Παιδεία να συμμορφωθεί άμεσα καθώς αποφαίνεται πως δεν θα πρέπει να αναγράφονται στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο πληροφοριακό σύστημα "myschool", το θρήσκευμά του, ούτε να ζητείται δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος προκειμένου να απαλλαγεί από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Ανάποδη απόφαση
Υπάρχουν όμως και αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις: Χαρακτηριστική είναι η απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων που αφορούσε στο ζήτημα της απαλλαγής μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών που τόνιζε ότι "οι άθρησκοι, οι αλλόθρησκοι και οι ετερόδοξοι μαθητές έχουν δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά μόνον όταν συντρέχουν στο πρόσωπό τους λόγοι θρησκευτικής συνείδησης, τους οποίους οφείλουν να επικαλούνται οι ίδιοι ή οι γονείς τους (ότι δηλαδή είναι άθεοι, αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι)" συνεπώς τεκμηριωμένα θα έπρεπε να υπάρξει αιτιολόγηση του λόγου απαλλαγής.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια απόφαση "οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, οφείλουν να ελέγχουν τη συνδρομή των νομίμων προϋποθέσεων (λόγων) απαλλαγής, ότι δηλαδή πρόκειται για άθεο ή αλλόδοξο ή ετερόθρησκο μαθητή, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση του προεκτεθέντος συνταγματικού κανόνα του ειδικού σκοπού του μαθήματος των Θρησκευτικών, που πραγματώνεται με την υποχρεωτική παρακολούθηση από τους Ορθόδοξους μαθητές και για να τηρηθεί ο συνταγματικός κανόνας του άρθρου 13 παρ. 1 του ισχύοντος Συντάγματος, ώστε να διευκολυνθεί ο άθρησκος, αλλόθρησκος ή ετερόδοξος μαθητής, στην άσκηση του δικαιώματός του να απολαύσει "ανεμπόδιστα” την ελευθερία της θρησκευτικής του συνείδησης. Απορρίπτεται η χρήση του δικαιώματος της απαλλαγής με το πρόσχημα ότι υπάρχουν λόγοι συνείδησης".

Δυο εκκρεμότητες
Η "καυτή πατάτα" βρίσκεται τώρα στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας που καλείται να λάβει μια πολύ σοβαρή απόφαση. Το υπουργείο νίπτει τας χείρας του επί του παρόντος αναφέροντας πως "αναμένονται και δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με συναφές ζήτημα αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια.

Αυτονοήτως το Υπουργείο θα συμμορφώνει την πολιτική του με τις αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης".

Οι αποφάσεις αυτές αφορούν προσφυγές της Ένωσης Αθέων, καθώς και γονέων μαθητών που συζητήθηκαν στο ΣτΕ στις αρχές Μαΐου 2019 και αφορούν ακριβώς αυτό το ζήτημα. Απομένει να φανεί αν θα υπάρξει σύμπνοια στις αποφάσεις του Δικαστηρίου και της Ανεξάρτητης Αρχής.

Πηγή:capital.gr