Δεν… έχανε ομιλία του Τσίπρα ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ
28/05/2019 17:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν… έχανε ομιλία του Τσίπρα ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ

Φαίνεται ότι ο αρχηγός τη Αστυνομίας Αριστείδης Ανδρικόπουλος ακολουθούσε κατά πόδας τις προεκλογικές ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα ανά την Ελλάδα.

Εκτός από το Σύνταγμα όπου βρέθηκε ο φωτογραφικός φακός τον απαθανάτισε και στην Ξάνθη το απόγευμα της 6ης Μαΐου. Στην πρώτη σειρά των παρευρισκόμενων και δίπλα στην, επίσης αντιστράτηγο, Γενική Επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, κάθισε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. είχε βρεθεί στην Ξάνθη εκείνη την ημέρα γιατί νωρίτερα είχε κάνει επιθεώρηση στα σύνορα μαζί με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη.

Οι αποκαλύψεις άρχισαν το πρωί με την πρώτη φωτογραφία που δείχνει τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Αριστείδη Ανδρικόπουλο την προεκλογική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα την περασμένη Παρασκευή έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά και πλήθος αρνητικών αντιδράσεων.


Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, που δημοσίευσε το newsit.gr ο Αριστείδης Ανδρικόπουλος βρίσκεται σε «πηγαδάκι» με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Σκουρλέτη, τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και άλλα κομματικά στελέχη στην κεντρική προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Σύνταγμα.

Μάλιστα στον ίδιο χώρο την ίδια ώρα ήταν και η πολιτική του προϊσταμένη, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη.

Μετά τη φωτογραφία που εμφάνιζε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδη Ανδρικόπουλο, στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος, μία νέα φωτογραφία δείχνει και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη να βρίσκεται στο σημείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι δίπλα στον κ. Ανδρικόπουλο βρίσκεται και ο επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης.

Σημειώνεται ότι η παρουσία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος, συνιστά πειθαρχική παράβαση.

Συγκεκριμένα, στο Π.Δ. 120/2008 ορίζεται σαφώς ότι «οι οποιασδήποτε μορφής δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικών κομμάτων ή πολιτικών προσώπων επισύει την ποινή της αργίας με απόλυση. Αρμόδιος να διατάξει τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο εκάστοτε υπουργός Δημόσιας Τάξης».

Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό

Για να εποπτεύσει τα μέτρα ασφάλειας βρέθηκε στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός της Αστυνομίας, Αριστείδης Ανδρικόπουλος σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. σε όλα τα παραπάνω είναι:

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρουσία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την προηγούμενη Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

H παρουσία του κ. Αρχηγού και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος στην παραπάνω συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εποπτικών τους καθηκόντων και του επιτόπιου ελέγχου των αστυνομικών μέτρων για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης,

Tην ίδια ημέρα, ανάλογη παρουσία της Ηγεσίας υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη, στην συγκέντρωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπου τα μέτρα επόπτευσε και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.

Γενικότερα, το επιχειρησιακό μοντέλο που έχει προκριθεί από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, βασίζεται στην αυτοπρόσωπη παρουσία της Φυσικής Ηγεσίας σε χώρους όπου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, προκειμένου να υπάρχει προσωπική αντίληψη και εποπτεία των μέτρων καθώς και εντολές και οδηγίες για τη βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης.

Στο πλαίσιο αυτό και στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου ο κ. Αρχηγός, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφτηκε και επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των μέτρων τάξης και ασφάλειας σε προεκλογικά κέντρα και χώρους πολιτικών εκδηλώσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε μία από τις επισκέψεις αυτές, συνοδευόμενος από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, τον Α’ Βοηθό Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των αστυνομικών μέτρων σε προεκλογικά κέντρα υποψηφίων στο κέντρο της Αθήνας, όπου μάλιστα συνάντησε και συνομίλησε με υποψηφίους, όπως ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Επισημαίνεται ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία της Φυσικής Ηγεσίας δεν αφορά μόνο σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, καθώς ο κ. Αρχηγός εποπτεύει προσωπικά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη αστυνομικών μέτρων σε διάφορες περιπτώσεις, όπως στο λόφο Φιλοπάππου και στο Πεδίον του Άρεως, ενώ έχει δώσει συγκεκριμένες εντολές και οδηγίες στους Γενικούς Επιθεωρητές Αστυνομίας και στους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές να παρευρίσκονται προσωπικά σε όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις και συμβάντα μείζονος σημασίας.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργεί, αποκλειστικά και μόνο, στο πλαίσιο των θεσμικών της αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, όπως προσδιορίζονται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Σώματος και οποιεσδήποτε διαφορετικές ερμηνείες ή προσεγγίσεις εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.

Σε ο,τι έχει να κάνει με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος αντινάυαρχο Σταμάτιο Ράπτη, κύκλοι του επισημαίνουν ότι «πράγματι πέρασε από την συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα μαζί με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Φώτη Κουβέλη, όμως δεν παρέμειναν. Είχαν μια σύντομη συζήτηση με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και τους υπουργούς και στη συνέχεια απεχώρησαν».

Πηγή: eleftherostypos.gr