Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
25/12/2020 09:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Covid-19: Γιατί οι ειδικοί στρέφουν την προσοχή τους στην πρώτη εβδομάδα της νέας χρονιάς

Καθοριστικής σημασίας, προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει η συζήτηση για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, χαρακτηρίζεται από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων το επόμενο δεκαήμερο. Η πορεία της διασποράς και το επιδημιολογικό φορτίο, ειδικά στις επιβαρυμένες περιοχές (Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Λάρισα, Έβρος, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες αλλά και στη Δυτική Αττική), παρακολουθούνται ώρα με την ώρα και σύμφωνα με τους ειδικούς, την πρώτη εβδομάδα της νέας χρονιάς θα υπάρχει εικόνα για το εάν καταγράφεται άνοδος της εξάπλωσης από φαινόμενα χαλάρωσης κατά τις ημέρες των εορτών.

Οι ημέρες που διανύουμε, όπως σημειώνουν, είναι εξαιρετικά κρίσιμες και θα δείξουν εάν οι περιορισμοί θα συνεχιστούν ή ακόμη και θα ενταθούν, ή εάν θα πάμε σε σταδιακό άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα το λιανεμπόριο.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με την καταγραφή του ΕΟΔΥ, υπήρξαν 873 νέα κρούσματα και 55 θάνατοι, ενώ 476 ήταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών και το 79,8%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Στην Αττική καταγράφηκαν 301 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 111.

Τα νούμερα παραμένουν ακόμη υψηλά, κυρίως σε ό,τι αφορά τους ασθενείς με Covid-19 που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

Αν ο αριθμός των κρουσμάτων ξεκινήσει να αυξάνεται και πάλι τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, αυτό σημαίνει πως το κύμα της επιδημίας αναζωπυρώνεται. Πρόκειται για μια πολύ πιθανή εξέλιξη σε περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων, για την οποία η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προειδοποιούσε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Επί του παρόντος, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια συνεχίζεται. Ομοίως, τα σημεία πίεσης στο σύστημα υγείας δείχνουν υποχώρηση, όμως, όπως υπογραμμίζουν οι λοιμωξιολόγοι, η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και όπως λένε οι ειδικοί δεν πρέπει να πάει χαμένη η προσπάθεια που έχει γίνει.

Στην Αττική, ο αριθμός των διαγνώσεων την προηγούμενη εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται, καταγράφοντας έως και 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την εβδομάδα που προηγήθηκε, ενώ η επιδημία στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να συρρικνώνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στην Αττική, καταγράφοντας έως και 28% λιγότερες διαγνώσεις.

Η πτώση αποτυπώθηκε εξάλλου και στην τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid (27η έκθεση προόδου), σύμφωνα με την οποία η τάση των ημερήσιων κρουσμάτων (όπως αποτυπώνεται στην εξέλιξη του 7ήμερου κυλιόμενου μέσου όρου) παρουσίαζε φθίνουσα πορεία της τάξης του 46% τις τελευταίες 3 εβδομάδες, από το υψηλό των 2.674 κρουσμάτων στις 18 Νοεμβρίου. Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων είχε μειωθεί σε 97,6 (από 100,6 στην προηγούμενη έκθεση) και το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ είχε μειωθεί σε 578 (από 613).

Πηγή: capital.gr