Βρούτσης:  Tο χρονοδιάγραμμα για τις 550.000 εκκρεμότητες
16/07/2019 13:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βρούτσης: Tο χρονοδιάγραμμα για τις 550.000 εκκρεμότητες

Το χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του προβλήματος με τις εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις που κατά την εκτίμησή του ξεπερνούν τις 550.000 παρουσίασε στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Όπως ανέφερε, "οι εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις όλων των κατηγοριών ξεπερνούν τις 400.000, ενώ πήγα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εντόπισα 160.000 εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλλων (σ.σ. που υπάγονται στην μεγάλη ομάδα των 400.000)".

Ειδικά, δε, για τη δεύτερη ομάδα είπε ότι "έχουν αφεθεί 18 άνθρωποι να τις βγάλουν, οι υπόλοιποι μετατέθηκαν".

Περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα για τις 400.000 εκκρεμείς υποθέσεις-συντάξεις ΕΦΚΑ και δημοσίου, ο νέος υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι θα προχωρούν με δύο ταχύτητες, καθώς ένα τμήμα τους θα ενταχθεί στο νέο ψηφιοποιημένο σύστημα που θα ισχύσει μετά την ψήφιση του νόμου για την ψηφιακή σύνταξη με την επωνυμία ΑΤΛΑΣ τον Νοέμβριο και ένα τμήμα θα συνεχίσει να εκδίδεται με την διαδικασία που ισχύει σήμερα, η οποία, όμως, θα επιταχυνθεί, καθώς θα απελευθερωθούν υπάλληλοι.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, "την 1η Ιουνίου 2020 το 34,33% των νέων συντάξεων θα βγαίνει αυτόματα. Τον Ιανουάριο του 2021 ένα άλλο 30% και τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%. Το υπόλοιπο 10% που ανήκει σε ειδικές κατηγορίες δεν θα χρειάζεται περισσότερο από τρεις μήνες".

Οι συντάξεις χηρείας

Στον συνολικό αριθμό, ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε και τις 150.000 συντάξεις χηρείας για τις οποίες εκκρεμεί η χορήγηση της αύξησης που προβλεπόταν σε νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. "Είχα πει ότι αυτός ο νόμος ήταν επικοινωνιακός και μας έλεγαν ότι φλυαρούμε. Οι συντάξεις αυτές δεν πληρώθηκαν, όλα είναι στον αέρα, δεν μπορούν να πληρωθούν γιατί δεν υπάρχει το λογισμικό. Είναι 150.000 συντάξεις με αναζητήσεις σε ατομικούς φακέλους. Αν το κάνουμε χειροκίνητα, θα πάρει χρόνια".

Για την κατηγορία αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό, χρειάζεται η έκδοση 1-2 εγκυκλίων και η ανάπτυξη του σχετικού λογισμικού, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση "πέρασε μόνο τη διάταξη για να πάρει τις ψήφους".

Κληθείς να δώσει ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις συντάξεις χηρείας, αρχικά ξεκαθάρισε ότι το θέμα των συντάξεων χηρείας αποτελεί "πρώτη προτεραιότητα" και "προσωπικό στοίχημα" και στη συνέχεια πρόσθεσε "θα τα καταφέρουμε μέσα στη χρονιά"

Στο πλαίσιο αυτό επέκρινε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι όταν παρέδωσε το 2015 το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας "το ΑΤΛΑΣ ήταν ένα έτοιμο σύστημα. Το παρέδωσα αλλά ο φάκελος πετάχτηκε στα σκουπίδια. Δεν θα είχαμε αυτές τις εκκρεμείς συντάξεις σήμερα αν είχε υλοποιηθεί το σύστημα".

"Το 2013-2014 συνήθιζα να λέω ότι τη λύση του προβλήματος της παθογένειας των εκκρεμών συντάξεων δεν θα τη δώσουν οι περισσότεροι άνθρωποι, αλλά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπ. Εργασίας", συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης.

Παράλληλα εξήγγειλε το ασφαλιστικό "θα έρθει μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα ευθυγραμμίσουμε όλο το πλαίσιο στο ασφαλιστικό".

Πηγή:capital.gr