«Βράζει» η Εκκλησία για τους χειρισμούς στην υποδοχή του Άγιου Φωτός – Τι καταγγέλλουν
27/04/2019 22:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Βράζει» η Εκκλησία για τους χειρισμούς στην υποδοχή του Άγιου Φωτός – Τι καταγγέλλουν

Έντονη ενόχληση έχει προκαλέσει σε κύκλους της Εκκλησίας της Ελλάδος η απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας ως σημείο υποδοχής του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα, αντί για τον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» που χρησιμοποιείται παραδοσιακά.

Συνεργάτες του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου δήλωσαν στον ΣΚΑΪ πως ο σεβασμιότατος ενημερώθηκε χθες το βράδυ για την αλλαγή από τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, δίχως όμως να λάβει περαιτέρω εξηγήσεις. Ο υφυπουργός φέρεται να του είπε πως η εντολή προήλθε από ανώτερα κλιμάκια.

Η απόφαση της πολιτείας ενόχλησε τον κ. Νικόλαο, πρώτον διότι θεώρησε πως η χρήση της Ελευσίνας υποβαθμίζει την υποδοχή του Αγίου Φωτός και δεύτερον καθότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο βρίσκεται γεωγραφικά έξω από την δικαιοδοσία του.

Ως συνέπεια, ο μητροπολίτης Μεσογαίας αποφάσισε να μην συνοδεύσει την ελληνική αποστολή η οποία μετέβη σήμερα στα Ιεροσόλυμα υπό τον κ. Μπόλαρη για την τελετή αφής, και δεν προτίθεται να μεταβεί στην Ελευσίνα για την τελετή υποδοχής.

Δήλωσε μάλιστα πως θα ενημερώσει εγγράφως την Ιερά Σύνοδο για την στάση της κυβέρνησης. Δεν είναι σαφές εάν η Εκκλησία θα λάβει οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.

Τι κατήγγειλε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας

Όπως κατήγγειλε στον ΑΝΤ1 ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, ενώ ήταν να μεταβεί και ο ίδιος στα Ιεροσόλυμα με το κυβερνητικό αεροσκάφος κατέβηκε λίγο πριν αναχωρήσει για τους Άγιους Τόπους καθώς ενημερώθηκε τελευταία στιγμή για την αλλαγή του δρομολογίου και δεν συμμετείχε στην αποστολή.

«Δεν μπορώ να τους καταλάβω τους ανθρώπους, εγώ αρνήθηκα να πάω πάντως. Πήγα στο αεροπλάνο και εκεί μου ανακοίνωσαν ότι θα γυρίσουμε στην Ελευσίνα και τους απήντησα γιατί γίνεται αυτό; Ο υπουργός λέει δεν ξέρω. Γιατί δεν μας ειδοποιήσατε και μας το λέτε τελευταία στιγμή; Λέει δεν ξέρω. Ποιος κοινός νους μπορεί να το καταλάβει, θέλουν να υποβαθμίσουν το γεγονός με αυτόν τον τρόπο. Το θεωρώ εμπαιγμό της εκκλησίας, και δεν πήγα, γύρισα πίσω», είπε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας.

Ωστόσο και εκπρόσωποι των ενοριών διαμαρτυρήθηκαν καθώς δεν τους επετράπη η είσοδος στο στρατιωτικό αεροδρόμιο. Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε και τι υποστήριξε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το Άγιο Φως έφτασε λίγο μετά τις 20:00. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να φτάσει στις 18:30 όμως υπήρξε καθυστέρηση μίας ώρας στην αναχώρηση του κυβερνητικού αεροσκάφους από το Ισραήλ.

Η υποδοχή έγινε με τιμές αρχηγού κράτους.


Πηγή: eleftherostypos.gr