Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
04/02/2020 19:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βουλή: Ανωμοτί εξέταση από την Ελένη Τουλουπάκη ζητεί το Κίνημα Αλλαγής-Την Πέμπτη καταθέτει η πρώην εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη

H πρώην εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη προσέρχεται την ερχόμενη Πέμπτη, ενώπιον της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η Γεωργία Τσατάνη έχει κατηγορήσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στο έργο της, στην υπόθεση του εκλιπόντα πλέον Ανδρέα Βγενόπουλου. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης έχει αρνηθεί τις κατηγορίες που του αποδίδει. Η Γεωργία Τσατάνη, η οποία έχει χειριστεί πολύ σημαντικές υποθέσεις, όπως το Βατοπέδι, την υπόθεση Βγενόπουλου, την οποία και έθεσε στο αρχείο, δεχόμενη επικρίσεις για την ενέργειά της αυτή, καθώς και υποθέσεις εξοπλιστικών, έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης το 2016.

Ανωμοτί εξέταση

Σήμερα το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε γραπτό αίτημα προκειμένου η προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη να προσέλθει στην επιτροπή σε ανωμοτί κατάθεση, «διότι έχουν προκύψει ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων». Το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής βρήκε σύμφωνη τη ΝΔ. Προκάλεσε όμως την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα. «Ό,τι θέλουμε θα λέμε; Εξοργίζομαι. Η επιτροπή που κάλεσε εδώ τον Κωνσταντίνο Φρουζή, ως μάρτυρα, σκέφτεται αν θα καλέσει την Εισαγγελέα, ως κατηγορουμένη;», σχολίασε ο βουλευτής. Την ίδια ώρα και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο να μειωθεί η αξιοπιστία της Ελένη Τουλουπάκη, διότι «υπάρχει ανησυχία» για όσα θα πει, αν τελικά αποφασίσει να προσέλθει στην επιτροπή, αντί να περιοριστεί σε υπόμνημα.

Ενώπιον της Επιτροπής κατέθεσε σήμερα ο Κωνσταντίνος Ράνος, πρώην μέλος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων. Στο παρελθόν έχει αναφερθεί στις στρεβλώσεις στην αγορά του φαρμάκου που στοίχισαν σημαντικά στην Ελλάδα και σε διαμόρφωση των τιμών με την παράκαμψη του νόμου. Σε βάρος του έχει στραφεί με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σήμερα φέρεται να είπε ότι δεν ανακαλεί όσα έχει καταθέσει στη Δικαιοσύνη. Ρωτήθηκε πάντως αν του ασκήθηκαν πιέσεις από τον κ. Λοβέρδο, όταν ήταν μέλος της Επιτροπής Τιμών, και απάντησε αρνητικά. Βουλευτές-μέλη της επιτροπής ανέφεραν ότι ο κ. Ράνος επανέλαβε περιστατικό αιφνιδιαστικής επίσκεψης του Άδωνι Γεωργιάδη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Τιμών, η οποία οδήγησε σε αλλαγή αρχικής απόφασης για 30 φάρμακα.

Η υπόθεση του Noor1

Στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης διαβιβάστηκαν τέσσερις ένορκες καταθέσεις στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίες εμπλέκουν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σε καταγγελθείσα απόπειρα εκβιασμού, με στόχο να ενοχοποιηθεί ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης σε υπόθεση μεταφοράς ναρκωτικών με το πλοίο Noor1. Οι δύο καταθέσεις δόθηκαν, με διαφορά λίγων ημερών, τον Δεκέμβριο του 2019 από τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη. Η τρίτη κατάθεση δόθηκε τον Ιανουάριο του 2020 από τον αδελφό του Ευθύμιου Γιαννουσάκη. Η τέταρτη κατάθεση από την πρώην σύζυγο του Ευθύμιου Γιαννουσάκη. Αίτημα να διαβιβαστούν στη Βουλή οι καταθέσεις για την υπόθεση του Noor1 που αναφέρονται στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης είχε υποβάλει το Κίνημα Αλλαγής.

Στις καταθέσεις εμπλέκεται το όνομα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης σε επιχείρηση εκβιασμού του Ευθύμιου Γιαννουσάκη προκειμένου να κατονομάσει τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση του Noor1. Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννουσάκης, το αντάλλαγμα για μια τέτοια κατάθεση σε βάρος του επιχειρηματία θα ήταν η μεσολάβηση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την ποινική μεταχείριση, για την αναστολή της ποινής κράτησης του ισοβίτη και για τη διαβίωσή του στις φυλακές. Όλα αυτά τα είχε μεταφέρει στον κ. Γιαννουσάκη ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτης Χριστοφορίδης, ο οποίος εκτελούσε χρέη ανακριτικού υπαλλήλου στην υπόθεση του Noor1.

Στις δύο καταθέσεις του, ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο Παναγιώτης Χριστοφορίδης είχε στενή σχέση με τον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη. Επικαλείται επίσης συνομιλία του με τον Πάνο Καμμένο κατά την οποία ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας του είχε πει πως ο Χριστοφορίδης «είναι δικό του παιδί» και ότι «τον εμπιστεύεται απόλυτα». Ο ισοβίτης χαρακτηρίζει «απολύτως αθώο άνθρωπο» τον Βαγγέλη Μαρινάκη και επικαλείται συνομιλία με τον Παναγιώτη Χριστοφορίδη στην οποία ο λιμενικός του είχε πει ότι «ζει για τη στιγμή που θα περάσει χειροπέδες στον Βαγγέλη Μαρινάκη».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ