Βild: Οι Έλληνες παίρνουν από εμάς δισ. για να αγοράζουν γαλλικά πλοία
26/04/2018 17:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βild: Οι Έλληνες παίρνουν από εμάς δισ. για να αγοράζουν γαλλικά πλοία

Στη σημερινή έντυπη έκδοση της φιλοξενείται ρεπορτάζ με τίτλο "Οι Έλληνες θέλουν να εξοικονομήσουν χρέη, για να αγοράσουν πολεμικά πλοία". Στον υπότιτλο αναφέρεται πως "από εμάς (σ.σ. Τους Γερμανούς) παίρνουν τα επόμενα δισεκατομμύρια! Και αγοράζουν με αυτά ακριβά πολεμικά πλοία – από τη Γαλλία!". Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα έχει προηγηθεί σχετικό, αναλυτικό ρεπορτάζ που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για μία νέα, τεράστια ελάφρυνση χρέους για τους Έλληνες, ματαιώνεται μία σχεδιασμένη συμφωνία για αγορά εξοπλιστικού υλικού από την ελληνική κυβέρνηση. Αφορά δύο φρεγάτες υψηλής τεχνολογίας: γαλλικά πλοία τύπου Beharra, με τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας. Το κόστος ανέρχεται σε περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΑΜ, η σύμβαση αγοράς βρίσκεται λίγο πριν από το οριστικό της κλείσιμο, επισημαίνει το ρεπορτάζ.

Ακολουθεί αναφορά στο γεγονός ότι το θέμα αφορά ειδικά τη Γαλλία, διότι η γαλλική κυβέρνηση έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα έντονα προς την κατεύθυνση μίας νέας συμφωνίας για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με τη Bild, τίθεται κατόπιν αυτού το ερώτημα αν το θέμα αφορά τελικά την παραχώρηση μίας άφεσης χρέους σε αντάλλαγμα μίας συναλλαγής για εξοπλιστικές προμήθειες. Το στοιχείο αυτό –αναφέρει το ρεπορτάζ- προκαλεί αγανάκτηση και στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ το FDP κάνει λόγο για μία "περίεργη συναλλαγή".

Όπως τονίζεται εμφατικά στη συνέχεια, εκείνο που είναι γεγονός -με βάση πληροφορίες της Bild- είναι ότι η γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα ενημερώθηκε ήδη από το Μάρτιο γι’ αυτή τη σχεδιαζόμενη δοσοληψία των Ελλήνων, χωρίς όμως να υπάρξουν επακόλουθα. Επιπρόσθετα, ακόμη και χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, η γερμανική κυβέρνηση υποβάθμισε το θέμα.

Τονίζεται επίσης από τη Bild πως η γερμανική πλευρά επεξεργάζεται στο παρασκήνιο μια νέα άφεση του χρέους για την Αθήνα, κάτι που είχε αποκλείσει ως προοπτική προ ενός έτους.

Το γεγονός ότι τώρα πλέον το ΔΝΤ κάνει λόγο για "ελαφρύνσεις χρεών" ύψους τριψήφιου νούμερου δισεκατομμυρίων ευρώ, προκάλεσε αναστάτωση στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, της οποίας οι βουλευτές συζήτησαν εχθές επί δίωρο το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η αντιπολίτευση επεχείρησε να καλέσει τον ομοσπονδιακό ΥΠΟΙΚ, Olaf Scholz, να δώσει απαντήσεις, δεχόμενη τελικά επικρίσεις, ενώ και η εισήγηση του FDP για το γεγονός ότι απαιτείται νέα ψηφοφορία του γερμανικού κοινοβουλίου για μία νέα άφεση χρέους, δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα -καταλήγει το δημοσίευμα.

capital.gr