Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
24/07/2020 23:01
Του Σόλοικου
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βαρβαρότητα η ιστορική πρόκληση του πολιτισμού

Είναι στυφή αυτή η Παρασκευή. Σαν να έγινε κάποιο κακό.

Η Πόλη αυτή η υπέροχη τοποθεσία στο Βόσπορο με τα γαλαζοπράσινα νερά και τους όμορφους λόφους σαν τρούλους εκκλησιών, από την εποχή του Τρωϊκού πολέμου μέχρι σήμερα, με τους θρύλους και τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και την ακτινοβολία της, την ομορφιά της και τα απείρου κάλλους μνημεία της, ήταν, είναι και θα είναι ένα σημαντικότατο σημείο αναφοράς μνήμης και περηφάνειας όλων των Ελλήνων.

Στους αιώνες το πνεύμα της άντεξε. Μαζί με τους καημούς μας από όταν αλώθηκε.

Ήταν μια αποφράδα μέρα τότε όπως και η σημερινή θλιμμένη Παρασκευή.

Οι βάρβαροι Τούρκοι δεν άντεχαν την λαμπρότητα και το φως που η Αγία Σοφία μέσα στους αιώνες εξέπεμπε. Ζήλεψαν το άφθαστο κάλλος της. Και τους κυρίευσε ένα ακαταμάχητο μίσος εκδίκησης για την ανυπέρβλητη υπεροχή του αριστοτεχνικού δημιουργήματος.

Ανιστόρητα και προκλητικά αυτό το θαύμα Χριστιανικής αρχιτεκτονικής, απείρου κάλλους και τελειότητας, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με ιταμότητα και βαρβαρότητα, που απαύγαζε φως και αρμονία, το μετέτρεψαν από θρησκευτική μισαλλοδοξία σε τζαμί οι Τούρκοι κατακτητές, γιατί ζήλεψαν την λάμψη του και την αιώνια λαμπρότητά του.

Ο πολιτισμός είναι αιώνιο φως, που δεν σβήνει ούτε και στις πιο ακραίες μορφές σκοταδισμού όπως εδώ, γιατί δεν φθάνει ποτέ ευτυχώς μια στιγμή βαρβαρότητας και αδιανόητου σκοταδισμού να σβήσει το φως του πολιτισμού, που πάντα σιγοκαίει.

Η Αγία Σοφία είναι μια νίκη του πνεύματος του πολιτισμού των Ελλήνων κατά της Τουρκικής βαρβαρότητας και της έλλειψης πολιτισμού των Τούρκων κατακτητών. Η ιστορία επαναλαμβάνεται όμως ως φάρσα που αναδεικνύει τον υπέροχο πολιτισμό των Ελλήνων στο πέρασμα των αιώνων όπως όταν ο Οράτιος έκθαμβος αναφωνούσε για τους Ρωμαίους κατακτητές της χώρας μας: «Η Ελλάς ηττηθείσα κατέκτησε τον νικητή και εισήγαγε στο αγροίκο Λάτιο την παιδεία». «Graecia capta ferum victorem cepit et artes intulit agresti Latio.»

Η Αγία Σοφία παγκόσμιο στολίδι πολιτισμού, ύψιστης και ανυπέρβλητης πολιτιστικής αξίας και απείρου κάλλους, δεν θα χάσει ποτέ την λάμψη της, γιατί είναι ένα διαμάντι αρχιτεκτονικής τελειότητας που οι αιώνες πάντα θα υμνούν. Σε πείσμα των βαρβάρων, που δεν ξέρουν να σέβονται τα ιστορικά μνημεία του πολιτισμού. Και είναι τόσο θλιμμένη η σημερινή Παρασκευή.......