Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
18/06/2020 14:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυστηρή καραντίνα από σήμερα και για 7 ημέρες στον Εχίνο

Μετά τα 73 νέα κρούσματα κορονοϊού, από τις 11 Ιουνίου 2020 και τους τέσσερις θανάτους, το τελευταίο τριήμερο στην περιοχή, η κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη μπαίνει σε αυστηρή καραντίνα, όπως αποφασίστηκε μετά από ολονύκτια συνεδρίαση στον Θάλαμο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, για την αξιολόγηση όλων των δεδομένων και ανάλυση των επιδημιολογικών φορτίων των τελευταίων ημερών στην κοινότητα.

Σε άμεση διαβούλευση με τον καθηγητή Σωτήριο Τσιόδρα και την ομάδα των επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας ενεργοποιήθηκαν εκ νέου, με εντολή του Ν.Χαρδαλιά σε άμεση συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο και σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τα πρωτόκολλα της πρώτης φάσης της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ετσι, σύμφωνα με την απόφαση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, επιβάλλεται αυστηρή καραντίνα και περιορισμός κατ' οίκον όλων των κατοίκων του Εχίνου για την αποφυγή της διασποράς της νόσου.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε αυστηροποίηση των μέτρων που ήδη ισχύουν, ως εξής:

-Απαγόρευση μετακίνησης κατοίκων που διαβιούν στην Κοινότητα Εχίνου εκτός των ορίων της.

-Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στην Κοινότητα Εχίνου καθημερινά καθ όλο το 24ωρο πλην μετάβασης τους σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες κατά την μετάβαση τους σε καταστήματα τροφίμων ή φαρμακείο εντός της Κοινότητας Εχίνου.

-Απαγόρευση μετακίνησης πολιτών προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.

-Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.

-Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, πλην φαρμακείων.

-Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλην των επιχειρήσεων λιανικής διάθεσης τροφίμων (παντοπωλεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, υπεραγορές-super market).

-Η τροφοδοσία των καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων που δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

-Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

-Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

-Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου, καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.

Οπως επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τα συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για 7 ημέρες, από σήμερα, 18 Ιουνίου 2020 και ώρα 06:00 έως και 25 Ιουνίου 2020 (06:00), οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι εκτεταμένοι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες βάση του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Ημέρα 0 - Ημέρα 7 - Ημέρα 14».

Τηλεδιάσκεψη των προέδρων των πέντε Ιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜΘ για να εξεταστεί η αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή

Τηλεδιάσκεψη θα έχουν σήμερα το μεσημέρι οι πρόεδροι των πέντε Ιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκειμένου να εξετάσουν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και την αυστηρή καραντίνα, στην οποία έχει τεθεί από σήμερα η τοπική κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης.

Στο μεταξύ, όπως τονίζεται από τις τοπικές διοικητικές και υγειονομικές αρχές της περιοχής τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως αποφασίστηκαν στην τελευταία σύσκεψη των τοπικών φορέων στην πόλη της Ξάνθης, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο στην πόλη της Ξάνθης όσο και τις ορεινές περιοχές συνεχίζονται οι προληπτικές δειγματοληψίες από συνεργεία του ΕΟΔΥ, για την περαιτέρω διερεύνηση και εντοπισμό των εστιών της διασποράς του κορονοϊού.

Ο δήμος Ξάνθης, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι το τελευταίο διήμερο, ο μέσος χρόνος αναμονής για τη δειγματοληψία είναι περίπου 10 λεπτά της ώρας και παρακαλεί τους πολίτες να διαθέσουν λίγο από τον χρόνο τους συμμετέχοντας στη διαδικασία, ώστε να εντοπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι εστίες, να απομονωθούν τα θετικά κρούσματα και να περιοριστεί στο μέγιστο η διασπορά του κορονοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Ανάλογες δειγματοληψίες από συνεργεία του ΕΟΔΥ πραγματοποιούνται και σε όλες τις περιοχές του δήμου Μύκης, που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υγειονομικών φορέων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ