Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
09/09/2019 18:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Aθώος ο Μ. Καρχιμάκης για την υπόθεση της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παραβίαση μυστικών της Πολιτείας που του είχε αποδοθεί μετά από ερώτηση που είχε κάνει στην Βουλή το 2006.

Ο πρώην υπουργός, την αθώωση του οποίου ζήτησε και ο εισαγγελέας έδρας, βρέθηκε κατηγορούμενος καθώς στην επίμαχη ερώτηση στο Κοινοβούλιο προς τον τότε υπουργό Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη σχετικά με τα ελικόπτερα τύπου Σινούκ, φέρεται να είχε συμπεριλάβει στοιχεία από απόρρητο έγγραφο.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την άποψη του εισαγγελέα ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως δεν στοιχειοθετείτε η νομοτυπική μορφή του αδικήματος, δεδομένου ότι ο τότε αρμόδιος υπουργός απάντησε στον βουλευτή αναλυτικά.

«Ποιο είναι το κρατικό μυστικό όταν ο αρμόδιος υπουργός απαντά στον κ.Καρχιμάκη αναλυτικά; Δεν αποδεικνύεται ότι ο βουλευτής εξώθησε άλλον να του χορηγήσει τα στοιχεία» είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.

Και ο ίδιος ο κ. Καρχιμάκης είχε αναφέρει νωρίτερα στην απολογία του ότι η επίμαχη ερώτηση προς τον υπουργό Άμυνας αφορούσε επιχειρησιακές λειτουργίες των συγκεκριμένων ελικοπτέρων και ενώ είχε προηγηθεί το τραγικό δυστύχημα με την πτώση του Σινούκ στην Σιθωνία.

«Εγώ λειτούργησα θεσμικά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον για μην θρηνήσουμε κι άλλες ζωές συνανθρώπων μας όπως έγινε στην τραγωδία με το Σινούκ. Είμαι αθώος» είπε ο κ. Καρχιμάκης και τόνισε ότι ο κ. Μεϊμαράκης, τότε, είχε απαντήσει εκτενώς στην ερώτηση του, χωρίς να αναφέρει πουθενά πως τα στοιχεία που επικαλείτο στην ερώτηση του ήταν απόρρητα.

Απολογούμενος ο κ. Καρχιμάκης επανέλαβε πως η δίωξη του αφορούσε τις αποκαλύψεις του για την υπόθεση των ομολόγων και θέματα εξωχώριων εταιριών που σχετίζονται με πολιτικά πρόσωπα.

Ως μάρτυρας του κατηγορουμένου κατέθεσε ο πρώην υπουργός Μιχάλης Ρέπας, ο οποίος τόνισε πως ο Μιχάλης Καρχιμάκης είχε γίνει στόχος «επειδή τον φοβούνταν».

Μετά την ομόφωνη αθώωση του πρώην υπουργού ο συνήγορος του Βασίλης Δημακόπουλος δήλωσε πως «η απόφαση του Δικαστηρίου δεν δικαιώνει μόνο τον Μιχάλη Καρχιμάκη αλλά και την ορθή νομική άποψη πως δεν είχε διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ