Αρχίζει από την αρχή η δίκη για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου!
19/03/2018 15:01
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αρχίζει από την αρχή η δίκη για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου!

Την απίστευτη "πρωτοπορία" να αναβάλλεται μια ακόμα μεγάλη δίκη σκανδάλου στην Ελλάδα, μετά τη Ζήμενς διότι δεν είχε μεταφραστεί το βούλευμα και τη δίκη Μαντέλη διότι δεν είχε οριστεί αντικαταστάτης του προέδρου ο οποίος απεβίωσε, παρουσιάζει η ελληνική δικαιοσύνη και στην περίπτωση της μεγάλης δίκης για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η δίκη, 1,5 χρόνο μετά κι ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η εξέταση του πρώτου μάρτυρα, τινάζεται στον αέρα και ξεκινά εκ νέου από την αρχή καθώς σήμερα έγινε δεκτό το αίτημα αποχής που κατέθεσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουτέρη. Αποτέλεσμα αυτού, δηλαδή της αποχώρησης της προέδρου, κι ενώ δεν είχε οριστεί αντικαταστάτης της, είναι η δική να αναβληθεί για τις 3-12-2018 όπου θα δικαστεί από την αρχή με νέα σύνθεση.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως επρόκειτο για μια ήδη προβληματική ακροαματική διαδικασία, αφού στον 1,5 χρόνο πέραν του γεγονότος ότι δεν έχει εξεταστεί καν ένας μάρτυρας, υπήρξαν και πολλά προβλήματα με την πρόεδρο να δέχεται πυρά τόσο από τους συναδέλφους της όσο και από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Χαρακτηριστικό είναι πως πριν την πρόεδρο, αίτημα αποχής είχε καταθέσει μια σύνεδρος του δικαστηρίου υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να συνυπάρξει με την κ. Κουτέρη, ενώ είχε κατατεθεί και αίτημα εξαίρεσης της προέδρου από συνηγόρους υπεράσπισης.

Η εφέτης

Η είδηση δεν είναι τόσο ότι συνήγοροι υπεράσπισης στρέφονται με αίτηση εξαίρεσης κατά της προέδρου Μαρίας Κουτέρη, όσο ότι μια συνάδελφός της, εφέτης, προσέφυγε προ καιρού στο δικαστικό συμβούλιο ζητώντας να αυτοεξαιρεθεί διότι δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί της. Το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε την αίτηση αποχής από τη διαδικασία που υπέβαλε η εφέτης Αναστασία Πρίφτη επικαλούμενη αδυναμία... συνεργασίας με την πρόεδρο του δικαστηρίου. Η κ. Πρίφτη προχώρησε στην πρωτοφανή αυτή κίνηση θεωρώντας υποτιμητική τη συμπεριφορά της προέδρου του δικαστηρίου κ. Κουτέρη η οποία της επέρριψε ευθύνες για διαρροή των μυστικών της διάσκεψης στους συνηγόρους. Στη διαδικασία όμως επανήλθαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων καταθέτοντας αίτηση εξαίρεσης σε βάρος της κ. Κουτέρη για έλλειψη νηφαλιότητας και υπόνοιες μεροληψίας εκ μέρους της. Τελικά η υπόθεση έληξε με την αίτηση αποχής της ίδιας της προέδρου που έγινε αποδεκτή.

Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αφορά δάνεια που έχουν δοθεί κατά την περίοδο 2008-2010, τα οποία φέρονται να ζημίωσαν την τράπεζα, καθώς τα στελέχη της που τα ενέκριναν δεν είχαν μεριμνήσει, κατά το κατηγορητήριο, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτήσεις του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Οι 35 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 με παραγγελία της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Στις 9 Ιανουαρίου του 2014 μετά από εξονυχιστική έρευνα, η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου άσκησε ποινικές διώξεις και μέσα σε ένα πόρισμα 150 σελίδων περιέγραφε τα φερόμενα "θαλασσοδάνεια" του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε διάφορους επιχειρηματίες, χωρίς καμία εξασφάλιση, χωρίς να αποπληρώνονται, καθώς και τις διαδρομές για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

capital.gr