ΑΠΘ: Κινδυνεύουν οι πρυτανικές εκλογές από αλλεπάλληλα επεισόδια
05/06/2019 10:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΑΠΘ: Κινδυνεύουν οι πρυτανικές εκλογές από αλλεπάλληλα επεισόδια

Τον έντονο προβληματισμό τους για την ομαλή διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για την προσεχή Τρίτη 11 Ιουνίου εκφράζουν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ, μετά τα αλλεπάλληλα επεισόδια τα οποία σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο πανεπιστήμιο, σε βάρος μελών της Συγκλήτου.

Όπως αναφέρει το voria.gr, από πολλές πλευρές εκφράζονται πλέον φόβοι ότι την ημέρα των εκλογών θα υπάρξουν ανάλογου τύπου επεισόδια τα οποία θα έχουν ως συνέπεια την ακύρωση της διαδικασίας ανάδειξης των νέων πρυτανικών αρχών.

Ο κίνδυνος αυτός προέκυψε μετά την αλλαγή την οποία επέφερε η σημερινή κυβέρνηση στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, μέσω κάλπης, ακυρώνοντας την ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω της οποίας είχαν αναδειχθεί οι απερχόμενες πρυτανικές αρχές.

Σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή η οποία ανέλαβε την ευθύνη των εκλογών, στο ΑΠΘ θα στηθούν κάλπες σε 15 διαφορετικά σημεία εντός του ιδρύματος. Ακόμη και σε ένα απ’ αυτά, ακόμη και σε μία και μόνον κάλπη να υπάρξει παρακώλυση της ψηφοφορίας, οι εκλογές θα ακυρωθούν στο σύνολό τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο νόμος επαναφέρει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας η οποία, εφόσον ακυρωθεί αυτή της 11ης Ιουνίου, θα διενεργηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τα χθεσινά επεισόδια ομάδας φοιτητών σε βάρος μελών της Συγκλήτου, στον 7ο όροφο του κτηρίου Διοίκησης του πανεπιστημίου ήταν τα τρίτα στη σειρά στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας. Κύκλοι του πανεπιστημίου πιθανολογούν ότι το κλίμα έντασης το οποίο έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, είναι πολύ πιθανόν να κλιμακωθεί τις προσεχείς ημέρες και να κορυφωθεί στις 11 Ιουνίου με την απόπειρα ακύρωσης των εκλογών.

Ένα πρώτο κρας τεστ ενδέχεται να αποτελέσει το ντιμπέιτ το οποίο διοργανώνουν αύριο, μεταξύ των δύο υποψηφίων πρυτάνεων και των έντεκα υποψηφίων αντιπρυτάνεων, τα συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών και των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ. Η συζήτηση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα Τελετών του πανεπιστημίου. Παράλληλα, μια ανάλογη συζήτηση γίνεται σήμερα, με πρωτοβουλία της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας, στη 1 το μεσημέρι, αλλά σε σχετικά προστατευόμενο χώρο, στο αμφιθέατρο "Κ. Τριαρίδης", εντός του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

"Τα περιστατικά αυτά είναι καταδικαστέα, προέρχονται από μια μικρή ομάδα φοιτητών που αντιλαμβάνονται το άσυλο σαν άσυλο ανομίας. Πρέπει σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα να σταθεί απέναντι σε τέτοιου είδους γεγονότα που καταλύουν την πραγματική δημοκρατία", δήλωσε στην Voria.gr ο πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής και εκ των υποψηφίων πρυτάνεων Νίκος Παπαϊωάννου. Προσέθεσε ότι η "η εφορευτική και οι πρυτανικές αρχές θα πρέπει να φροντίσουν ώστε η διαδικασία να εξελιχθεί ομαλά και θέλω να πιστεύω ότι θα εξελιχθεί ομαλά".

Πηγή:capital.gr