Απαλλαγή για Βερελή και άλλους 47 για την προμήθεια των 90 τρόλεϊ
14/11/2018 13:32
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απαλλαγή για Βερελή και άλλους 47 για την προμήθεια των 90 τρόλεϊ

Καμία παράνομη πληρωμή προς τα πολιτικά (ή μη πολιτικά) πρόσωπα τα όποια είχαν εμπλακεί στην υπόθεση της έρευνας για την υπόθεση της προμήθειας 90 τρόλεϊ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, γνωστή ως υπόθεση Man, δεν προέκυψε κατά την ανακριτική έρευνα, σύμφωνα με το υπ΄αριθμόν 1548 /2018 βούλευμα του Συμβουλίου εφετών.

Το συγκεκριμένο δικαστικό βούλευμα διατάσσει, με αυτό το σκεπτικό την απαλλαγή του πρώην υπουργού Χρίστου Βερελή και άλλων 47 ατόμων, μεταξύ των οποίων και άλλοι γνωστοί πολιτικοί, για μια υπόθεση που απασχόλησε εντόνως την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα ο κ.Βερελής (που είχε διατελέσει πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής που αποφάσισε την αγορά τους) όταν αναφέρθηκε το όνομά του στα δημοσιεύματα, παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα επικαλούμενος λόγους ευθιξίας. Τώρα το δικαστικό συμβούλιο του αναγνωρίζει το δικαίωμα να παραστεί ως πολιτικώς ενάγων στην υπόθεση διεκδικώντας αποζημίωση.

Στην υπόθεση είχαν εμπλακεί και τα ονόματα άλλων πολιτικών, που είτε τον αναπλήρωσαν ή μετείχαν στη διακομματική επιτροπή για την εν λόγω προμήθεια, κατά το νόμο, ή εκπροσώπησαν τους πολιτικούς φορείς στους οποίους ανήκαν, όπως Γιάννης Μανιάτης, Γεώργιος Ζαννιάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Παναγιώτης Σοφός και πολλοί άλλοι, οι οποίοι επίσης απαλλάχτηκαν.

Στον κατάλογο των απαλλαγέντων είναι και τα ονόματα ανώτατων δικαστικών λειτουργών που μετείχαν σε επιτροπές κατά το νόμο από το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και δημόσιων λειτουργών.

Το Συμβούλιο όμως διαχώρισε την υπόθεση για δύο μη πολιτικά πρόσωπα, καθώς βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους ποσά ως 100 χιλιάδες ευρώ και παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Το σκεπτικό

Το σκεπτικό του συμβουλίου είναι πως "από την έρευνα αυτή δεν προέκυψε καταβολή χρηματικών ποσών σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα έχοντας την ιδιότητα του κατηγορουμένου και δυνάμενα κατά το μάλλον ή ήττον να αποφασίσουν ή να επηρεάσουν την ανάθεση της κρίσιμης προμήθειας στις εταιρείες ΕΛΒΟ ΑΒΕ και Neoman Bus GmbH".

Η υπόθεση ξεκίνησε ως φάκελος "Μan", μετά από έρευνες της γερμανικής δικαιοσύνης, η οποία εντόπισε ότι η γερμανική εταιρεία είχε διακινήσει μαύρο χρήμα σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ΄που έφτανε περί τα 16 εκατομμύρια ευρώ.

Η ανάκριση από το τμήμα διαφθοράς οδήγησε σε αλλεπάλληλα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αλλά και τις κυπριακές αρχές τα οποία εντόπισαν διάφορα ποσά τα οποία ξεκινούσαν από τη γερμανική εταιρία προς εταιρίες συμβούλων και άλλες κατευθύνσεις.

Εντοπίστηκε τελικά ποσό 1.932.598.ευρώ με αποδέκτες εταιρεία συμβούλων, για το οποίο τελικώς δεν προέκυψαν στοιχεία για παράνομες πληρωμές, καθώς η εταιρία πράγματι είχε συμβληθεί ως σύμβουλος στην προμήθεια των 90 τρόλεϊ από τη Man, την υλοποίηση της οποίας ανέλαβε τότε η ελληνική εταιρεία ΕΛΒΟ.

Επίσης από τη δικαστική έρευνα εντοπίστηκε ποσό 774.999 για τα οποία έγινε δεκτό ότι ήταν έκπτωση εκ μέρους της γερμανικής εταιρίας προς την ΕΛΒΟ. Για όλα αυτά τα ποσά έγινε συστηματική έρευνα και όπως αναφέρεται στο βούλευμα "από τα στοιχεία που συνελέγησαν δεν προέκυψε καταβολή χρηματικών ποσών σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα".

Έτσι το Συμβούλιο Εφετών οδηγήθηκε σε απαλλακτική πρόταση και για τους 48 τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί στην υπόθεση.

Πηγή:capital.gr