Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
10/10/2019 14:38
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντίθετος στην περαιτέρω διόγκωση του Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων στον Σκαραμαγκά ο Δήμος Χαϊδαρίου

Αντίθετος στην περαιτέρω διόγκωση του Κέντρου Φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά με τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, δηλώνει ο Δήμος Χαϊδαρίου.

Η μεταφορά άλλων 50 προσφύγων στο εν λόγω Κέντρο ανεβάζει τον συνολικό πληθυσμό φιλοξενούμενων στους 2.500, αριθμός που ξεπερνάει την πραγματική δυναμικότητα του χώρου, αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του δήμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενούμενων προσφύγων, ανάμεσα στους οποίους και αρκετά μικρά παιδιά, αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας.

Όπως αναφέρει, το αστυνομικό τμήμα της περιοχής διαθέτει όλο και μεγαλύτερη δύναμη στον Σκαραμαγκά, αποσπώντας την από τα καθήκοντα της ασφάλειας στην πόλη. Οι διερχόμενες λεωφορειακές γραμμές οι οποίες εξυπηρετούν τις συνοικίες του Σκαραμαγκά και του Δαφνίου υφίστανται μεγαλύτερο φόρτο, ενώ επιβαρημένη είναι και η λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου.

Ορθότερη λύση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο δήμος δηλώνει ότι είναι η διαμονή των προσφύγων σε διαμερίσματα ή τουριστικά καταλύματα και όχι «η συνέχιση της γκετοποίησης των προσφύγων σε "κέντρα φιλοξενίας", όπου δεν πληρούνται οι βασικοί όροι για την ομαλή διαβίωση των ανθρώπων αυτών».

Συν τοις άλλοις, σημειώνει ότι η έκταση όπου λειτουργεί το Κέντρο ανήκει δικαιωματικά στον Δήμο Χαϊδαρίου και ότι θα έπρεπε να έχει παραχωρηθεί σε αυτόν εδώ και αρκετά χρόνια. Ζητεί, μάλιστα, να λάβει άμεσα επίσημη νομική μορφή η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης ότι η έκταση θα παραχωρηθεί στον δήμο μόλις ολοκληρωθεί η λειτουργία του Κέντρου.

Άρτα: «Όχι» στην αξιοποίηση του Στρατοπέδου ΚΕΝ για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, από τον δήμαρχο Αρταίων

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αξιοποίησης του Στρατοπέδου ΚΕΝ Άρτας, πρώην ΚΕΥΓ, σε κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο φιλοξενίας για μετανάστες και πρόσφυγες εξέφρασε ο δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης με επιστολή του προς τον γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, Μάνο Λογοθετίδη.

Ο κ. Τσιρογιάννης, απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη και τον Λογοθέτη, αναφέρει τους λόγους για τους οποίους, «η εν δυνάμει αξιοποίηση του Στρατοπέδου θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ' όσα θεωρητικά θα λύσει».

Οι λόγοι τους οποίους επικαλείται ο δήμαρχος Αρταίων σχετίζονται με τη γεωγραφική θέση του Στρατοπέδου, καθώς αυτό γειτνιάζει με πολλά σχολικά συγκροτήματα της πόλης.

Παράλληλα, ο κ. Τσιρογιάννης σημειώνει ότι η πολιτική που ασκήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα έφερε το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα μας σε οριακό σημείο, τονίζοντας ότι η Άρτα δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στον ευρύτερο σχεδιασμό. Ο δήμαρχος κοινοποίησε την επιστολή, τόσο στα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας όσο και στον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη και τους βουλευτές του νομού.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ