Ανατριχιαστικοί διάλογοι μεταξύ Ράικου - Παπαγγελόπουλου
25/09/2019 18:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανατριχιαστικοί διάλογοι μεταξύ Ράικου - Παπαγγελόπουλου

Ανατριχιαστικούς διαλόγους μεταξύ της τέως εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία με την κατάθεσή της η οποίας διαβιβάστηκε στην Βουλή.

Η τέως εισαγγελέας Διαφθοράς στην κατάθεσή της αναφέρεται στις πιέσεις που δέχτηκε από τον πρώην υπουργό, τον οποίο ονοματίζει ως "Ρασπούτιν", ενώ η μαρτυρία της προσθέτει στοιχεία σε αυτά που κατάθεσε ήδη ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής. Από την κατάθεση προκύπτει πως οι πιέσεις αφορούσαν την παραπομπή του πρώην υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου. Αίσθηση δημιουργούν οι αναφορές Ράικου για τον ρόλο που έπαιξαν και δημοσιογράφοι στην υπόθεση. Μάλιστα η κ. Ράικου αναφέρεται σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Παπαγγελόπουλο, αφού είχε προηγηθεί στο γραφείο της επίσκεψη της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου.

Οι διάλογοι-φωτιά

- "Στείλτα εσύ και θα αναλάβουν άλλοι μετά" φέρεται πως απάντησε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, με την κ. Ράικου να επιμένει ότι δεν πρόκειται να το πράξει, καθώς είναι "άλλης Σχολής και δεν τα κάνει αυτά".

- "Μείνε με τη Σχολή και θα δεις" φέρετε να της απάντησε ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης και της έκλεισε το τηλέφωνο.

Η κ. Ράικου αναφέρει στην κατάθεσή της τα εξής: "Τον Φεβρουάριο του 2017 και ενώ ερευνούσαμε μεταξύ άλλων και την Novartis με επισκέφθηκε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου την οποία εγνώριζα και η οποία επαίρονταν ότι έχει πολλά χρόνια σχέση με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και ήθελε να πληροφορηθεί για την έρευνα αυτή. Με ρώτησε αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα και μου έκανε εντύπωση γιατί δεν με είχε ρωτήσει κανείς άλλος δημοσιογράφος. Στην αρνητική μου απάντηση εκείνη μου αντέτεινε με επιθετικό ύφος ότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων και απόρησε που το αγνοούσα.

Λίγες ημέρες αργότερα, περί τα τέλη Φεβρουαρίου 2017, δέχθηκα τηλεφώνημα στο τηλέφωνο της υπηρεσίας από τον προαναφερόμενο αναπληρωτή υπουργό ο οποίος με ρώτησε το ίδιο ακριβώς πράγμα (με την κυρία Παπαδάκου), δηλαδή τι γίνεται με την υπόθεση αυτή και αν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Του απάντησα ότι η έρευνα είναι στην αρχή και δεν υπήρχε κανένα στοιχείο.

Αρχές Μαρτίου 2017 και πάλι με επισκέφθηκε η Παπαδάκου και αυτή τη φορά (πάλι) την ενδιέφερε τι έχω κάνει με τα πολιτικά πρόσωπα.

Και όταν της είπα ότι δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένει αφού είπα πριν λίγο καιρό ότι δεν υπάρχει εμπλοκή για πολιτικά πρόσωπα, γιατί έχει κολλήσει σε αυτό, αυτή εκνευρίστηκε και μου είπε: "Τα στοιχεία για τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο τι τα έχεις κάνει; Δεν σου είναι αρκετά;".

Έκπληκτη της ζήτησα εξηγήσεις τι εννοούσε και εκείνη άρχισε να μου λέει ότι "ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εξωχώρια εταιρεία με τον επιχειρηματία Παναγιωτάκη η οποία έπαιρνε χρήματα από τη Novartis για τον ίδιο αλλά και για να μοιράζει και σε άλλους πολιτικούς και ότι για τον Παναγιώτη Πικραμμένο υπήρχε βίντεο που τον έδειχνε να τα παίρνει πεντακάθαρα". Της είπα ότι πρώτη φορά ακούω τέτοια πράγματα. Την προέτρεψα αν πράγματι η ίδια ή οποιοσδήποτε άλλος είχε τέτοια στοιχεία να τα προσκομίσουν ή να μας υποδείξουν ποιος τα έχει. Εκείνη μου είπε "φεύγω πάω να βρω τα στοιχεία και θα επανέλθω". Της απάντησα "σήμερα σε περιμένω". Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας την πήρα τηλέφωνο αλλά μου είπε ότι ακόμα δεν τα έχει βρει αλλά μέχρι αύριο θα τα έχει βρει σίγουρα.

Τελικά η ίδια δεν εμφανίστηκε ποτέ ίσως φοβούμενη μήπως της πάρω κατάθεση. Επιπλέον δεν προσκομίστηκε ποτέ και τίποτα από κανέναν.

Λίγες μέρες αργότερα μου τηλεφωνεί και πάλι στο τηλέφωνο του γραφείου ο προαναφερόμενος αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, την φωνή του οποίου αναγνώρισα, λέγοντάς μου με επιτακτικό ύψος "ακόμα δεν έστειλες τη δικογραφία της Novartis στην Βουλή" και του απάντησα: "Υπουργέ εγώ χωρίς στοιχεία δεν διώκω κανέναν".

Αυτός τότε μου είπε με θυμό:

"Έχεις και παραέχεις. Στείλε την και για τα παρακάτω θα φροντίσουν άλλοι".

Όταν δε του είπα "δεν είμαι αυτής της Σχολής" μου απάντησε "κάτσε τότε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η Σχολή σου".

Στην κατάθεσή της η Ελένη Ράικου, υποστηρίζει πως: "κατάλαβα ότι πίσω από όλα αυτά είναι ο γνωστός για τις Ρασπουτινικές μεθόδους του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος. Είναι γνωστή η σχέση του με την Ελένη Τουλουπάκη και ο τρόπος που λειτουργούσαν μεταξύ τους. Είναι όπως την περιέγραψε ο αντεισαγγελέας κ. Ιωάννης Αγγελής. Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, όταν επαιρόταν για τον τρόπο που μεθοδεύει καταστάσεις, ώστε να παγιδεύει όσους του στέκονταν εμπόδιο, αυτοαποκαλούταν "Ρασπούτιν". Έλεγε: "Όσοι με ξέρουν καλά έτσι με αποκαλούν". Γι' αυτό και τον αποκαλούσαν έτσι, εκτός από εμένα, η κυρία Κωνσταντοπούλου, πρωθυπουργοί".

Η κ. Ράικου στην κατάθεσή της εξηγεί ότι παραιτήθηκε από την θέση της όταν "το σύστημα Ρασπούτιν εξαπέλυσε κυνηγητό εναντίον της με πειθαρχικές διώξεις με μάρτυρες κατηγορίας άλλοτε την αντεισαγγελέα Τουλουπάκη η οποία είχε αναλάβει να εκτελέσει συμβόλαιο ηθικής μου εξόντωσης και άλλοτε την πρόεδρο πρωτοδικών Ζαμανίκα".

Ενώ υπογραμμίζει πως "στόχος του μηχανισμού Ρασπούτιν ήταν να απομακρυνθεί από την υπόθεση και να αναλάβει η κυρία Τουλουπάκη ως πιο "αποτελεσματική".

Παπαδάκου: «Μυθεύματα όσα καταγγέλλει η Ράικου - Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη»

«Όλα αυτά που λέει είναι μυθεύματα και θα προσφύγω στη δικαιοσύνη με μήνυση και αγωγή», απαντά η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, την οποία «φωτογράφισε» η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου στην κατάθεσή της για την υπόθεση Novartis.

Όπως είπε μιλώντας στον «Alpha», «έχω επισκεφθεί την κ. Ράικου και την επόμενη επικεφαλής εισαγγελέα Διαφθοράς, όπως και τα προηγούμενα γραφεί με τον κ. Πεπόνη. Είναι η δουλειά μου να πηγαίνω εκεί, δεν κάνω ρεπορτάζ τηλεφώνου, πάω από κοντά. Την επισκέφθηκα για να μάθω τι θα κάνει με αυτήν την ιστορία. Η κ. Ράικου όλα αυτά που λέει είναι μυθεύματα και θα προσφύγω στη δικαιοσύνη με μήνυση και αγωγή. Προφανώς έχει κάποιο πρόβλημα μαζί μου. Έχω κάνει σχόλια και για το γεγονός ότι ο σύζυγός της αμείβονταν από τη Novartis, με ένα μικρό ποσό βέβαια, αλλά εγώ είχα το καθήκον να το κάνω».

«Πιστεύω ότι έχει προσωπικά εναντίον μου. Όλα αυτά που είπε δεν ισχύουν, ότι είπα για Βενιζέλους κλπ. Αναφορικά με το βίντεο με τον κ. Πικραμμένο, είναι ένα βίντεο που έχει μεταδοθεί από τον Alpha και φυσικά ουδέποτε λέει ο Φρουζής ότι έδωσε χρήματα στον Πικραμμένο. Αυτά είναι στη φαντασία της και μόνο. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συκοφαντεί κάποιον άλλον και η κ. Ράικου δεν έχει και την αξιοπιστία να το κάνει».Όσο για τον Παναγιώτη Πικραμμένο, η Γιάννα Παπαδάκου δήλωσε: «Ο κ. Πικραμμένος δεν παραπέμφθηκε ποτέ. Αναφερόταν σε ένα έγγραφο της κ. Τουλουπάκη, αλλά όχι με βάση το βίντεο. Το βίντεο αυτό δεν υπάρχει στην εισαγγελία Διαφθοράς. Υπάρχει ένας νόμος ο οποίος είναι άθλιος και πρέπει να τον αλλάξετε γιατί θα έχετε πρόβλημα όλοι οι πολιτικοί».

Ελ. Τουλουπάκη: "Προσβλητικές οι αναφορές της κας Ράικου - Εγώ μιλάω με ταυτότητα κι όχι μέσω κύκλων…"

Σκληρή επίθεση - απάντηση στην Ελένη Ράικου δίνει με δημόσια ανακοίνωσή της η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση στοιχείων από την κατάθεση της κας Ράικου, η οποία φέρεται να αναφέρει πως "είναι γνωστή η σχέση του (σ.σ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου) με την Ελένη Τουλουπάκη και ο τρόπος που λειτουργούσαν μεταξύ τους. Είναι όπως την περιέγραψε ο αντεισαγγελέας κ. Ιωάννης Αγγελής".

Αναφέρει μάλιστα ότι παραιτήθηκε από τη θέση της καθώς το "σύστημα Ρασπούτιν" εξαπέλυσε κυνηγητό εναντίον της με πειθαρχικές διώξεις. "…Με μάρτυρες κατηγορίας άλλοτε την αντεισαγγελέα Τουλουπάκη η οποία είχε αναλάβει να εκτελέσει συμβόλαιο ηθικής μου εξόντωσης και άλλοτε την πρόεδρο πρωτοδικών Ζαμανίκα".

Ακόμη στη συμπληρωματική κατάθεσή της (την ίδια μέρα) η Ελένη Ράικου αναφέρει ότι στόχος του μηχανισμού Ρασπούτιν ήταν να απομακρυνθεί από την υπόθεση και να αναλάβει η κυρία Τουλουπάκη ως πιο "αποτελεσματική".

Τουλουπάκη : Εγω μιλάω με ταυτότητα

"Επισημαίνω τέλος οτι ο λόγος μου είναι δημόσιο και με ταυτότητα κι όχι μέσω κύκλων "προνόμιο" που δε διαθέτω....", είναι η απάντηση της κας Τουλουπάκη, με τη σαφή αιχμή για τις τοποθετήσεις προ καιρού της κας Ράικου μέσω κύκλων της, όταν για πρώτη φορά αναφέρθηκε σε "Ρασπούτιν". Αναφέρει:

"Εάν όσα αναληθή βλέπουν το φως της δημοσιότητας πράγματι ειπώθηκαν δυστυχώς για άλλη μια φορά η κ. Ράικου καταφέρετε όχι μόνο εναντίον εμού θίγοντας την τιμή και την υπόληψή μου αλλά και κατά του συνόλου του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας υποστηρίζοντας ότι τοποθετήθηκε στη θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς από τον κ. Παπαγγελόπουλο για να εκτελέσω από κοινού με άλλους δικαστικούς λειτουργούς συμβόλαιο ηθικής της εξόντωσης.

Υπενθυμίζω λοιπόν ότι τοποθετήθηκα στη θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς μετά την παραίτηση της και χωρίς ουδέποτε να υποβάλω σχετική αίτηση για την τοποθέτηση αυτή. Στο διορισμό μου κατέληξε δύο φορές το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από 11 Αρεοπαγίτες με μεγάλη πλειοψηφία. Η προσφυγή δε κατά της τοποθέτησής μου στην πρώτη εκλογή μου απερρίφθη παμψηφεί από την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Είναι απολύτως προσβλητικές οι αναφορές της όχι μόνο για μένα αλλά κυρίως για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς τους οποίους θεωρεί ελεγχόμενους. Εξίσου προσβλητική και η αναφορά της σε συνάδελφο δικαστικό λειτουργό. Επισημαίνω τέλος ότι από όσο γνωρίζω προηγούμενες καταγγελίες της και αιτήσεις σε βάρος εμού και των συναδέλφων μου κρίθηκαν ως ανυπόστατες από τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα. Θλίβομαι βαθειά αν εμείς οι ίδιοι δε σεβόμαστε τις αποφάσεις των οργάνων μας και προβαίνουμε σε τόσο απαξιωτικές δηλώσεις. Επισημαίνω τέλος ότι ο λόγος μου είναι δημόσιος και με ταυτότητα και όχι μέσω κύκλων "προνόμιο” που δε διαθέτω…”.

Πηγή:capital.gr,protothema.gr