Ανατολική Μεσόγειος: O χάρτης των διεκδικήσεων και τα πολεμικά πλοία
03/02/2020 23:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανατολική Μεσόγειος: O χάρτης των διεκδικήσεων και τα πολεμικά πλοία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τις εντάσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με χάρτη της Ανατολικής Μεσογείουπου δημοσίευσε ο λογαριασμός Petroleum Economist, στην περιοχή πλέουν όλο και περισσότερα πλοία από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Τουρκία, Αίγυπτο και Συρία.

Την ίδια ώρα, ο χάρτης αποτυπώνει τις διεκδικήσεις και οριοθετήσεις των κρατών, όσον αφορά στη δική τους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αποτυπώνοντας και τις τουρκικές διεκδικήσεις με βάση το άκυρο και κατά παράβαση κάθε διεθνούς δικαίου μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, που ουσιαστικά τέμνει την ελληνική ΑΟΖ και περνά ανατολικά και νότια της Κρήτης, αλλά και των νησιών του Αιγαίου.

PE Maps@PEMaps1

#EastMed military and political tensions have been ramped up in recent months. PE Maps has collated the latest situation. Will this deter interest in the regions energy potential? #Turkey#Cyprus#Libya#Greece#EEZ Read more.. https://www.petroleum-economist.com/articles/politics-economics/middle-east/2019/turkey-pushes-east-mediterranean-boundaries …

Προβολή εικόνας στο Twitter

54


Πού βρίσκονται τα πολεμικά πλοία

Ο χάρτης δείχνει τη θέση των πολεμικών πλοίων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Τουρκία, Αίγυπτο και Συρία.

Τουρκικές φρεγάτεςβρίσκονται τόσο στη Λιβύη, σε συνεργασία με την ακτοφυλακή, όσο και στην Κύπρο. Από χθες Κυριακή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις έφθασε εντός του θαλασσοτεμαχίου 4, δυτικά της Κύπρου, με απλωμένα τα καλώδιά του. Από μακρινή απόσταση επιβλέπουν δύο τουρκικές φρεγάτες. Την ίδια ώρα, το γεωτρύπανο Γιαβούζ παραμένει στο τεμάχιο 8, μαζί με υποστηρικτικά σκάφη. Βόρεια του ιδίου τεμαχίου, πλέει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ και μία ελληνική φρεγάτα.Κατά τις χθεσινές μεσημβρινές ώρες, γαλλικά μαχητικά Ραφάλ υπερίπταντο πάνω την Πάφο, το Τρόοδος και τη Λάρνακα, με άδεια από τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο κοινών ασκήσεων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Αιγυπτιακά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν στις αρχές Ιανουαρίου ναυτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας εντός της Αιγυπτιακής ΑΟΖ.

xartis_east

Πηγή: protothema.gr