Αναρμόδια για να ελέγξει την προέλευση του χρήματος στην υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE δήλωσε η A. Ζαΐρη
09/05/2019 18:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναρμόδια για να ελέγξει την προέλευση του χρήματος στην υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE δήλωσε η A. Ζαΐρη

"Δεν ήταν στην αρμοδιότητά μου" απάντησε η Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Άννα Ζαΐρη, στις πιεστικές ερωτήσεις των κ.κ. Ευ. Βενιζέλου, Μ. Βορίδη, Χ. Αθανασίου, και Κ. Τζαβάρα για την υπόθεση της ΔΕΠΑ και τις καταγγελίες του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της για την εξόφληση χρεών της ELFE σε αυτήν.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση δημιούργησε λίγες ώρες μετά την ακρόαση της κ. Ζαϊρη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος εν τη ρύμη του λόγου είπε στην Ολομέλεια της Βουλής απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση: "Μας ψάχνετε όλους συνέχεια αλλά δεν βρήκατε τίποτα. Έναν Πετσίτη βρήκατε και βγήκε σήμερα η κυρία και είπε "δεν βρήκαμε τίποτα".

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα και παρά τις πιέσεις κορυφαίων στελεχών της αντιπολίτευσης η Α. Ζαΐρη δεν ανέφερε τίποτα επί της ουσίας για την υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE-Πετσίτης, δηλαδή ούτε πως βρήκε, ούτε πως δεν βρήκε κάτι. Μάλιστα δήλωσε αναρμόδια αφού όπως είπε η υπόθεση είναι στην Δικαιοσύνη, παρότι ο κ. Βενιζέλος της έδειξε έγγραφα του προκατόχου της ο οποίος είχε ξεκινήσει έρευνα.

"Στις 2 Μαΐου του 2017 ο προκάτοχός σας κ. Παντελής απευθύνει ερώτημα προς την ΔΕΠΑ για τις συναλλαγές με την ELFE ΑΒΕΕ" επισήμανε κατά τη διάρκεια της ακρόασης της κ. Ζαϊρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. "Γιατί το κάνει ο προκάτοχός σας; Τι λέει η υπηρεσία σας; Δεν έχετε θεσμική μνήμη; Και στην επιστολή έχει μια ενδιαφέρουσα παράγραφο. Ζητάει αντίγραφα των εισηγήσεων της νομικής υπηρεσίας από το 2015 έως σήμερα. Κάτι ξέρει ο κ. Παντελής και ζητάει αντίγραφα της νομικής υπηρεσίας".

Ενώ ο Μάκης Βορίδης ρώτησε την κ. Ζαίρη το εξής: "Το θέμα ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ σε σχέση με τα ELFE αφορά ζημία δεκάδων εκατομμυρίων μιας δημόσιας επιχείρησης που έχει μεθοδευτεί από μια ιδιωτική εταιρία. Ο τρόπος που έγινε η μεθόδευση είναι πως μια σειρά από νομικά πρόσωπα που δεν ξέρεις πως συνδέονται, εκδίδουν επιταγές κατά τύχη ισόποσες και ομοιόμορφες των 200.000 ευρώ. Όχι μία και δύο αλλά 30 και 40. Η ομοιομορφία και οι offshore χωρίς προφανή επαγγελματική δραστηριότητα δημιουργούν σκέψεις και ερωτηματικά αν αυτό είναι μαύρο χρήμα. Και δεν μιλάμε για 5.000 αλλά για δεκάδες εκατομμύρια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος λοιπόν της ΔΕΠΑ ο κ. Κιτσάκος πριν ενάμιση χρόνο ειδοποιεί την Αρχή, ικετεύει και παρακαλεί αν καλώς τα δέχεται αυτά τα χρήματα (σs. για την εξόφληση χρεών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ). Και εκεί γεννιέται το θέμα Πετσίτη το οποίο είναι παρεμπίπτων. Γιατί ο Πετσίτης με δεδομένη τη σχέση με το Μαξίμου εμφανίζεται ως διαμεσολαβητής. Ο καρατομηθείς προηγούμενος λέει πως ‘εμένα μου τον έστειλαν από την κυβέρνηση’. Ο Κιτσάκος ζητά να ελεγχθούν οι συναλλαγές εδώ και ενάμιση χρόνο. Τι κάνατε;".

Η κ. Ζαΐρη απαντώντας στον κ. Βενιζέλο υπογράμμισε πως "δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε κάτι που εκκρεμεί στα δικαστήρια. Εγώ ελέγχομαι ποινικά. Δεν μπορεί κανείς να με υποχρεώσει να τελέσω ποινικές πράξεις. Επικαλούμαι την Αρχή της Εχεμύθειας που είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένη όπως και οι δικαστές".

Ενώ απαντώντας στον κ. Βορίδη σημείωσε: "χαίρομαι γιατί ο κ. Βορίδης έθεσε το πράγμα στην πραγματική του διάσταση. Αν υπάρχει μαύρο χρήμα θα έπρεπε να το ψάξουμε σε αυτόν που το παρήγαγε. Όμως ξέφυγε η υπόθεση στις λεπτομέρειες που είναι παρακλάδι. Δεν μπορούσα ούτε όφειλα να ψάξω να βρω αν οι καταβολές των ELFE προς ΔΕΠΑ ήταν ή δεν ήταν σωστές. Ερχόντουσαν στο γραφείο μου και προσπαθούσαν κάτι να πετύχουν. Δεν ήταν στην αρμοδιότητά μου. Δεν μπορούσα να κάνω τέτοιο έλεγχο. Η υπόθεση ήταν στα δικαστήρια. Εσείς λέτε πως θα έπρεπε. Ενώ δεν μπορούσα".

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της κ. Ζαΐρη υπήρξε μεγάλη ένταση μεταξύ βουλευτών της αντιπολίτευσης και της Προέδρου της Θεσμών κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου με τη δεύτερη να διακόπτει πολλές φορές την Πρόεδρο της Αρχής. Μάλιστα κάποια στιγμή είπε προς τους βουλευτές που πίεζαν με τις ερωτήσεις τους την κ. Ζαΐρη: "σαν δεν ντρέπεστε, πες, πες για να έχετε κάτι να πείτε στην Ολομέλεια, κάνετε θέατρο. Ναι, ναι εγώ προστατεύω τον Πετσίτη (ειρωνικά)",

Εν μέσω των έντονων διαμαρτυριών βουλευτών της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κ. Χριστοδουλοπούλου ότι διακόπτει την κ. Ζαϊρη για να την προστατέψει, και της υπαγορεύει εμμέσως πώς να απαντήσει, ανακοίνωσε την λήξη της συνεδρίασης μετά από τέσσερις ώρες "λόγω χλεύης" όπως είπε.

Πηγή:capital.gr