Αναβαθμισμένες προκλήσεις σε δυο «μέτωπα» - Αεροναυτική παρουσία σε Μεσόγειο - Λιβύη, υπερπτήσεις στο Αιγαίο
18/04/2020 21:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναβαθμισμένες προκλήσεις σε δυο «μέτωπα» - Αεροναυτική παρουσία σε Μεσόγειο - Λιβύη, υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Σε ιδιαίτερα σοβαρές προκλήσεις, αναβαθμισμένες ποιοτικά αλλά και υψηλού συμβολισμού, προέβη η Τουρκία αυτές τις ημέρες, εν μέσω επιδημίας κορονοϊού και Πάσχα.

Εκτός των αρκετά αυξημένων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, και τις πολλές υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά (αν και σε πολύ μεγάλα ύψη), η σοβαρότερη κίνησή της ήταν οι χτεσινές μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις που πραγματοποίησε κάτω από την Κρήτη, στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Λιβύης, καθώς και οι μαζικές κινήσεις αεροσκαφών της μεταξύ Ρόδου, Κρήτης, Κύπρου, Αιγύπτου, Λιβύης.

Εκτιμάται ότι, κατά την άσκηση, έγινε εναέριος ανεφοδιασμός τουρκικών F-16 από "ιπτάμενα τάνκερ", σε έναν εκτεταμένο εναέριο χώρο, από την Ανατολική Μεσόγειο έως τη Δυτική Λιβύη. Μια κίνηση που, κατά εκτιμήσεις, αποτελεί μήνυμα ότι η Τουρκία είναι εις θέσιν και να στείλει αεροπορικώς βοήθεια στην κυβέρνηση - μαριονέτα της Τρίπολης, να παρέμβει στρατιωτικά στην εμπόλεμη χώρα, αλλά και να μπαίνει "σφήνα" όποτε θέλει σε μια ευρύτατη θαλάσσια και εναέρια ζώνη.

Αναβαθμισμένες προκλήσεις σε δυο «μέτωπα» - Αεροναυτική παρουσία σε Μεσόγειο - Λιβύη, υπερπτήσεις στο Αιγαίο 374445 photo

Να σημειωθεί ότι, εκτός των αεροσκαφών που κινήθηκαν σε αυτό τον εκτεταμένο εναέριο χώρο, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τρίπολης (Λιβύη), Ιταλίας, Ελλάδας, κινούνται και τουρκικά πολεμικά πλοία (υπολογίζονταν μέχρι πρότινος σε πέντε - έξι). Κι' όλα αυτά, ενώ η ευρωπαϊκή επιχείρηση "Ειρήνη", η οποία έπρεπε ήδη να είναι εν εξελίξει, βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά, με άγνωστο το μέλλον της.

Στο μεταξύ, στη Λιβύη μαίνονται οι μάχες μεταξύ των πολιτοφυλακών που υποστηρίζουν την "κυβέρνηση" της Τρίπολης και αυτών του "στρατάρχη" Χάφταρ. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Μέσων "Ενημέρωσης", προσκείμενων στην "κυβέρνηση" Σαράντζ, στα προάστια της Τρίπολης τα στρατεύματα του Χάφταρ έχουν υποστεί ήττες.

Αναβαθμισμένες προκλήσεις σε δυο «μέτωπα» - Αεροναυτική παρουσία σε Μεσόγειο - Λιβύη, υπερπτήσεις στο Αιγαίο 374446 photo

Παραβιάσεις στην Κρήτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, και χτες, Μεγάλη Παρασκευή, κατά παράβαση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και του παλαιότερου μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ, η Άγκυρα προέβη, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, σε μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Οι αναχαιτίσεις των τουρκικών από τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν αρκετές "εικονικές αερομαχίες", κάτι που, ως γνωστόν, αυξάνει τους κινδύνους για να συμβεί κάποιο "ατύχημα".

Αναλυτικότερα, χτες τέσσερις σχηματισμοί, συνολικά δεκαέξι τουρκικών F-16, εκ των οποίων εννέα οπλισμένα, καθώς και άλλα αεροσκάφη, προέβησαν σε 42 παραβιάσεις, στο Κεντρικό, Νοτιοανατολικό Αιγαίο και Λιβυκό Πέλαγος (Νότια Κρήτης). Οι τελευταίες παραβιάσεις, πιθανότατα σχετίζονται με την αεροναυτική άσκηση που έκανε η Τουρκία στη Μεσόγειο.

Σημειώθηκαν τέσσερις εμπλοκές ("εικονικές αερομαχίες"), όταν τα ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν τα τουρκικά, ενώ δέκα από τις παραβιάσεις, ήταν οι υπερπτήσεις που έκαναν τουρκικά αεροσκάφη πάνω από ελληνικά νησιά.

Ειδικότερα, άνωθεν Αρχαγγέλου Ρόδου, στο Φαρμακονήσι, στους Λειψούς, στη νήσο Αρκοί, στη Γρυλούσα, πάνω από τους Ανθρωποφάγους, τους Φούρνους, πάνω από ανατολικές ακτές Χίου και τη νοτιοανατολική Χίο.

Με εξαίρεση μια περίπτωση, σε όλες τις υπόλοιπες, τα τουρκικά αεροσκάφη έκαναν υπέρπτηση σε πάρα πολύ μεγάλα ύψη. Κάτι που δείχνει τη μεγάλη αδυναμία των Τούρκων πιλότων τόσο έναντι των Ελλήνων χειριστών, όσο και απέναντι στην ελληνική αεράμυνα.

Αναβαθμισμένες προκλήσεις σε δυο «μέτωπα» - Αεροναυτική παρουσία σε Μεσόγειο - Λιβύη, υπερπτήσεις στο Αιγαίο 374447 photo

Διπλή πρόκληση

Το γεγονός ότι η Τουρκία, εν μέσω κρίσης του κορονοϊού, άνοιξε ταυτόχρονα δυο "μέτωπα" (Αιγαίο, Λιβύη), θεωρείται κίνηση συμβολισμού και μηνυμάτων προς την Αθήνα, τη Λευκωσία και την ΕΕ.

Κοντολογίς, πρόκειται για επίδειξη ισχύος, υπενθυμίζοντας πως, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της η Τουρκία με την επιδημία και την ραγδαία πτώση της λίρας, καθώς και το ότι όλος ο κόσμος ασχολείται σήμερα με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, η Άγκυρα δεν παύει να προωθεί τους σχεδιασμούς της. Αντίθετα, ακόμα και σε αυτές τις συγκυρίες, είναι εις θέσιν να εκτελεί πολυδάπανες στρατιωτικές ασκήσεις υψηλού συμβολισμού.

Εκτός των άλλων, η Τουρκία για μια ακόμη φορά έδειξε ότι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ, το οποίο προβλέπει πως, κατά τη διάρκεια σημαντικών εορτών στην Ελλάδα και στην Τουρκία, καθώς και στις τουριστικές περιόδους, θα τηρείται μορατόριουμ ασκήσεων και στρατιωτικών κινήσεων.

Αναβαθμισμένες προκλήσεις σε δυο «μέτωπα» - Αεροναυτική παρουσία σε Μεσόγειο - Λιβύη, υπερπτήσεις στο Αιγαίο 374448 photo

Πέραν των παραβιάσεων στο Αιγαίο, όμως, η Τουρκία, με τη μεγάλη αεροναυτική άσκησή της στη Μεσόγειο, ανέβασε ποιοτικά το επίπεδο προκλήσεών της. Στέλνοντας, μάλιστα, τόσο μεγάλο αριθμό αεροσκαφών στον εναέριο χώρο μεταξύ Ρόδου, Κύπρου, Κρήτης, Λιβύης, είναι εμφανές ότι ήθελε να κάνει επίδειξη του μεγέθους των στρατιωτικών "ικανοτήτων" της, αλλά και των γεωπολιτικών διεκδικήσεών της.

Αυτή η τελευταία κίνησή της, σε συνδυασμό με τη συμφωνία Άγκυρας - "κυβέρνησης" μαριονέτας της Τρίπολης, τις κατά καιρούς απειλές ότι θα στείλει ερευνητικά σκάφη της νοτίως της Κρήτης, αλλά και την υπάρχουσα παρουσία ερευνητικών πλοίων της στα θαλάσσια ύδατα της Κύπρου, καθώς και πολεμικών πλοίων της στη Μεσόγειο, κοντά στη Λιβύη, δείχνει ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να υλοποιεί με κάθε τρόπο (στρατιωτικό και διπλωματικό) την ατζέντα των διεκδικήσεών της.

Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι, όλα αυτά σημειώνονται σε μια περίοδο, κατά την οποία εκτιμάται ότι, εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, θα ατονήσουν οι γεωπολιτικές παρεμβάσεις αρκετών από τους μεγάλους παγκόσμιους "παίκτες" σε πολλές "θερμές" περιοχές του πλανήτη (Βλέπε: Οι εμπόλεμες ζώνες στη δίνη του COVID-19).

Αναβαθμισμένες προκλήσεις σε δυο «μέτωπα» - Αεροναυτική παρουσία σε Μεσόγειο - Λιβύη, υπερπτήσεις στο Αιγαίο 374449 photo

"Γαλάζια πατρίδα" και "Ανοικτές θάλασσες"

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η χτεσινή άσκηση με την ονομασία "Open Water Education" ("Ανοικτές θάλασσες") διήρκεσε επτά ώρες τριάντα πέντε λεπτά. Ως γνωστόν, το μνημόνιο μεταξύ Άγκυρας - Τρίπολης εντασσόταν στα μεγαλόπνοα, νεο-οθωμανικά σχέδια της Τουρκίας για τη μεγάλη "Γαλάζια πατρίδα".

Δεδομένου ότι στα στοιχεία του ελληνικού ΓΕΕΘΑ καταγράφτηκαν χτες παραβιάσεις νοτίως της Κρήτης, φαίνεται ότι τις τουρκικές κινήσεις παρακολουθούσαν και κατέγραφαν και τα ελληνικά ραντάρ. Είναι πολύ πιθανόν, επίσης, ότι το ίδιο έκαναν και τα αιγυπτιακά ραντάρ.

Εκτός της επίσημης ανακοίνωσης της Άγκυρας, οι τουρκικές κινήσεις στη Μεσόγειο έγιναν αντιληπτές από ομάδες "φανατικών" παρατηρητών των αεροπορικών και ναυτικών κινήσεων στην περιοχή μας.

Αναβαθμισμένες προκλήσεις σε δυο «μέτωπα» - Αεροναυτική παρουσία σε Μεσόγειο - Λιβύη, υπερπτήσεις στο Αιγαίο 374450 photo

Ειδικότερα, η ιστοσελίδα Italradar, ανέφερε ότι τα τουρκικά αεροσκάφη που πήραν μέρος στην άσκηση απογειώθηκαν από το Ινσιρλίκ και το Ικόνιο (Κόνυα). πρόκειται για τρία Boeing KC-135R (62-6567, 57-2609, 60-2306) και ένα Boeing E-7T (13-001), τα οποία πέταξαν πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, σύμφωνα με τα "ίχνη" που κατέγραψαν οι "φανατικοί" των social media.

Επίσης, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος, C-130, φαίνεται ότι πέρασε από την ευρύτερη περιοχή της Ρόδου, νοτίως της Κρήτης, με κατεύθυνση είτε την Τρίπολη, είτε την πόλη Μισράτα. Ωστόσο, δεν φαίνεται να προσγειώθηκε, αλλά επέστρεψε στην Τουρκία. Στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, πράγματι διακρίνεται το C-130 με φορτίο. Άγνωστο, όμως, παραμένει τι συνέβη στη συνέχεια, σημειώνουν οι "φανατικοί" των social media.

Επίσης, τουλάχιστον ένα Boeing KC-135R και το Boeing E-7T δεν αποκλείεται να πέταξαν κοντά στα δυτικά παράλια της Λιβύης. Όπως το ίδιο, ενδεχομένως, έκαναν και τα αρκετά F-16 που πήραν μέρος στην άσκηση. Ενδεχομένως, στην προκειμένη, επρόκειτο για άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού των τουρκικών F-16 από τουρκικά "ιπτάμενα τάνκερ".

Αναβαθμισμένες προκλήσεις σε δυο «μέτωπα» - Αεροναυτική παρουσία σε Μεσόγειο - Λιβύη, υπερπτήσεις στο Αιγαίο 374451 photo

Στοιχεία που, εάν επιβεβαιωθούν, αποτελούν σαφές μήνυμα ότι η Άγκυρα είναι εις θέσιν να στηρίξει στρατιωτικά την "κυβέρνηση" της Τρίπολης, ακόμα και βομβαρδίζοντας αεροπορικά τις δυνάμεις του Χάφταρ. Και, πάντως, αποτελεί "συμβολισμό" ότι η Τουρκία μπορεί να έχει σταθερή στρατιωτική παρουσία στις θαλάσσιες και εναέριες περιοχές νοτίως της Κρήτης.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί η ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη, "Ειρήνη", για την επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Κι' αυτό, παρά τις υποχωρήσεις της Αθήνας, η οποία έφτασε στο σημείο να παραχωρήσει ακόμα και λιμάνια στην Κρήτη για να μεταφέρονται εκεί όσοι μετανάστες προσπαθούν να φύγουν από τη Λιβύη και περισυλλέγονται στη Μεσόγειο.

Έως τώρα, μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν διαθέσει ναυτικά μέσα, υποσχέσεις έχει δώσει η Γαλλία, ενώ οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δείχνουν μάλλον να ... σφυρίζουν αδιάφορα (βλέπε: Λιβύη: Σκοντάφτει η επιχείρηση «Ειρήνη», αν και η Ελλάδα δίνει ακόμα και την Κρήτη για μετανάστες).

Αναβαθμισμένες προκλήσεις σε δυο «μέτωπα» - Αεροναυτική παρουσία σε Μεσόγειο - Λιβύη, υπερπτήσεις στο Αιγαίο 374452 photo

Βλέπε επίσης:

-Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας

https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/1742020-56781

-Επισημάνσεις Italradar

https://www.itamilradar.com/2020/04/18/what-we-know-about-yesterday-tuaf-mission-off-libya/

https://www.itamilradar.com/2020/04/17/massive-turkish-aerial-mission-to-libya/