Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
02/04/2020 14:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άμεση λήψη μέτρων κατά του κινδύνου επέκτασης του κορονοϊού στα ΚΥΤ, ζητά ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου επέκτασης του κορονοϊού στους καταυλισμούς των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης επισημαίνει με δήλωση του ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κρούει την καμπάνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση, η οποία χειρίζεται έως τώρα αξιεπαίνως την πανδημία του κορονοϊού, για άμεσο και τεράστιο κίνδυνο διαδόσεως του ιού εντός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης με καταστροφικές συνέπειες αφενός για τους μετανάστες και αφετέρου για τους κατοίκους των νήσων» επισημαίνει στη δήλωση του ο περιφερειάρχης και προσθέτει:

«Επιβάλλεται η λήψη σοβαρών μέτρων από την κυβέρνηση, στην αρμοδιότητα της οποίας είναι το όλο θέμα, και η μεταφορά άμεσα εκτός νήσων των διαβιούντων στα ΚΥΤ, όπως συνέστησαν προχθές με κοινή δήλωση τους εκατοντάδες Ευρωπαίοι ιατροί και σήμερα ο αρχιτέκτονας της προσφυγικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας Αυστριακός κ. Κνάους, αλλά όπως και η λογική επιτάσσει. Τυχόν "έκρηξη κορονοϊού" στα ΚΥΤ θα είναι καταστροφική και θα υπάρχουν ευθύνες».

Στη δήλωση του ο κ. Μουτζούρης αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον μεγάλο αριθμό των διαβιούντων σε αυτούς. Χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον μεγαλύτερο όλων στον καταυλισμό της Μόριας τονίζει πως «έχει ονομαστική χωρητικότητα περίπου 2.800 ενοίκων και σήμερα συνωστίζονται εκεί σε μερικές δεκάδες στρέμματα άνω των 22.000 άνθρωποι». «Οι συνθήκες διαβιώσεως τους, γειτνίασεως, υγιεινής και άλλες. είναι εξαιρετικά κακές, παρά τις ομολογουμένως πολύ φιλότιμες προσπάθειες όλων των υπηρετούντων εκεί υπαλλήλων διαφόρων υπηρεσιών και των σωμάτων ασφαλείας. Οι δυνατότητες απολυμάνσεως προφυλάξεως και άλλες του διαβιούντος πληθυσμού και του χώρου διαβιώσεως του στα ΚΥΤ είναι ουσιαστικά ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Η πυκνότητα πληθυσμού, η κινητικότητα του, η έλλειψη ενημερώσεως δεν το επιτρέπουν» αναφέρει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και καταλήγει τονίζοντας: «Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι έτοιμη να συνεργαστεί στον σχεδιασμό και υλοποίηση των άμεσων μέτρων».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ