Αλλάζουν τον τρόπο καταγραφής των νεκρών από κορωνοϊό στην Ελλάδα: «Είμαστε υπερβολικοί»
18/11/2021 15:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλλάζουν τον τρόπο καταγραφής των νεκρών από κορωνοϊό στην Ελλάδα: «Είμαστε υπερβολικοί»

Έρχονται αλλαγές στο σύστημα καταγραφής νεκρών

Με το σχόλιο ότι ίσως στην Ελλάδα υπερβάλλουμε στα κριτήρια για την καταγραφή νεκρών από κορωνοϊό, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα καταγραφής.

Στην παρουσίαση που έγινε στον ΕΟΔΥ, ο κ. Ζαούτης σημείωσε ότι στην Ελλάδα ακολουθείται η αρχική οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία κάθε άτομο που νόσησε με covid και πεθαίνει ακόμη και τρεις μήνες μετά τη νόσησή του, καταγράφεται ως «θύμα» της Covid-19. Ωστόσο σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και η Δανία, νεκροί από κορωνοϊό θεωρούνται όσοι επιβεβαιώθηκαν ότι νοσούν με μοριακό τεστ PCR και πεθαίνουν μέσα σε 28 μέρες. Την ίδια στιγμή, η Ισπανία καταγράφει ως θύματα της πανδημίας μόνο όσους νοσούν και καταλήγουν μέσα σε 30 μέρες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, το σύστημα καταγραφής νεκρών από την πανδημία, θα αλλάξει στη χώρα μας και δεν αποκλείεται να υπολογίζονται ως θύματα του κορωνοϊού όσοι εμβολιάστηκαν, προκειμένου να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.Την ίδια στιγμή ο κ. Ζαούτης σημείωσε ότι θα απευθύνει ερώτημα στο ECDC για ενιαίο τρόπο καταγραφής θανάτων σε όλες τις χώρες. Όπως είπε ο κ. Ζαούτης αν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής της Βρετανίας θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους από covid.

Η ηγεσία του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της αναμνηστικής δόσης για την άμεση ενίσχυση της ανοσοποίησης, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους, σε ποσοστό περίπου 70%, αφορά τις ηλικιακές ομάδες 18-59 ετών, και αυτό αποδίδεται στην μετάλλαξη Δέλτα.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε νακαταγράφει τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που παρουσίασαν αύξηση έως και 50% παγκοσμίως την περίοδο της πανδημίας, και ο λόγος είναι ότι οι ασθενείς πουνοσούν βαριά από κορωνοϊό, παραμένουν για πολλές ημέρες στις ΜΕΘ.

Η ενδοσχολική διασπορά

Στην παρουσίαση έγινε αναφορά και στην διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία, η οποία χαρακτηρίστηκε «περιορισμένη» επειδή γίνεται έλεγχος των μαθητών με self test. Όπως αναφέρθηκε, τα κρούσματα στα παιδιά αυξήθηκαν την 37η εβδομάδα του έτους, την περίοδο δηλαδή που άνοιξαν τα σχολεία, και στη συνέχεια άρχισαν να σταθεροποιούνται. Αυτό σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σημαίνει ότι δεν υπάρχει μεγάλη ενδοσχολική διασπορά, επειδή υπάρχει έγκαιρη διάγνωση.

Πηγή: newsbreak.gr