Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
16/04/2020 14:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλαλούμ - Στρατιωτικά εργοστάσια εναγωνίως αναζητούν πρώτες ύλες για να βγάλουν μάσκες - αντισηπτικά

Αντί ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, να τρέχει στα κανάλια, και στα διαλείμματα από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του να πηγαίνει στο γραφείο του για τις υποθέσεις του υπουργείου του, προτιμότερο θα ήταν να βοηθήσει λίγο τον συνάδελφό του, υπουργό Άμυνας, και τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες φαίνεται πως αναζητούν πρώτες ύλες, αλλά δεν βρίσκουν σε επαρκείς ποσότητες, για να παράγουν τα στρατιωτικά εργοστάσια μάσκες και αντισηπτικά.

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εμμέσως πλην σαφώς ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό, Star Channel, ότι, εάν τα στρατιωτικά εργοστάσια είχαν τα απαραίτητα υλικά, θα έβγαζαν περισσότερες μάσκες και αντισηπτικά.

Ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι ο υπουργός Άμυνας έσπευσε να απαντήσει σε νέες "σπόντες" που άφησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και σε νέες, ανοικτές απειλές για προκλήσεις εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας. Κι' αυτό, τη στιγμή που αρμόδιο για να απαντά δεόντως στο τουρκικό υπουργείο, είναι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, ωστόσο, έως τώρα δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να αφυπνιστεί, καθώς φαίνεται ότι η Τουρκία δεν πτοείται από τον κορονοϊό και κλιμακώνει τις πιέσεις, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να παίρνει την σκυτάλη των προκλήσεων σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου.

Ωραία τα μηνύματα περί αλληλεγγύης λόγω της πανδημίας από τον κύριο Δένδια, ωστόσο καλό θα είναι να δώσει και μια ηχηρή απάντηση στους τουρκικούς τσαμπουκάδες.

Υπάρχουν πρώτες ύλες;

"Έχουν μπει σε πλήρη φάση παραγωγικής διαδικασίας προκειμένου να παράξουν μάσκες και αντισηπτικά", εξήγησε ο υπουργός Άμυνας. Και πρόσθεσε: "Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει πρώτη ύλη, το κατάλληλο ύφασμα για τις μάσκες και το οινόπνευμα για το αντισηπτικό. Αυτά, όσο τα βρίσκουμε, τόσο εντείνουμε τους ρυθμούς παραγωγής μας".

Όσον αφορά την κατάσταση με τα μέτρα προστασίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεδομένης της έντονης ανησυχίας των οικογενειών για τους στρατευμένους, ο Ν.Παναγιωτόπουλος είπε: "Έχουμε βγάλει ατομική συσκευασία αντιμετώπισης του κορονοϊού, η οποία θα διανεμηθεί στους νεοσύλλεκτους που θα καταταγούν τον Ιούνιο αλλά ει δυνατόν και στα στελέχη που υπηρετούν σε διάφορες μονάδες. Θέλαμε να ξεκινήσουμε από τα στελέχη που υπηρετούν στα φυλάκια των νησιών.

Οι ατομικές συσκευασίες περιέχουν γάντια, μάσκες, αντισηπτικό κι ένα φυλλάδιο με οδηγίες. Θεωρώ ότι παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμα και σε διατροφικό επίπεδο. Οι διοικητές των μονάδων ψάχνουν να βρουν τρόπους να βελτιώσουν τη διατροφή αυτών που στρατωνίζονται στις μονάδες".

Προβλήματα

Κοντολογίς, από τα λεχθέντα του υπουργού, εμμέσως πλην σαφώς προκύπτει ότι:

1.Τα στρατιωτικά εργοστάσια, εφόσον είχαν τις απαραίτητες προμήθειες σε πρώτες ύλες, πιθανώς θα παρήγαγαν περισσότερα μέσα προστασίας για τους στρατευμένους και για τους πολίτες.

2.Ακόμα, δεν έχουν χορηγηθεί σε επαρκείς αριθμούς μέσα προστασίας στα στελέχη και τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.

3.Εξαιτίας της αναστολής των αδειών των στρατευμένων, στο πλαίσιο των απαγορευτικών μέτρων προστασίας τους, και της παραμονής τους στις μονάδες, υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα του φαγητού.

Να σημειωθεί πως, ούτως ή άλλως τα στρατιωτικά εργοστάσια άρχισαν να "επιστρατεύονται" στη μάχη κατά του κορονοϊού με μεγάλη καθυστέρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις πρώτες ανακοινώσεις γι' αυτό, ξεκίνησε να εκδίδει η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας τουλάχιστον ένα μήνα αφότου η χώρα είχε τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και εφαρμοζόταν επί εβδομάδες η καραντίνα.

Ο Ν.Παναγιωτόπουλος, πάντως, είπε ότι, πλέον, "δύο παραγωγικές μονάδες του Ελληνικού Στρατού, το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο στην Δραπετσώνα, παράγει υλικά ένδυσης και υπόδησης, παράγει μάσκες, και η 441 Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού στην Αθήνα, παράγει αντισηπτικά κυρίως".

Συμπλήρωσε, δε, ότι "ο στόχος είναι να παραχθούν εντός των ημερών 50 χιλιάδες μάσκες για το προσωπικό μας και στην πορεία άλλες εκατό χιλιάδες. Επίσης να παραχθούν τόνοι αντισηπτικού, το οποίο διανέμεται σε διάφορες συσκευασίες (μεγάλη, μεσαία, μικρή και ατομική ακόμα), σε όλα τα στελέχη".

Κρούσματα

Όσον αφορά τα κρούσματα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο υπουργός Άμυνας, είπε ότι ανέρχονται σε είκοσι ένα. Όπως είναι γνωστό, επίσης, ένας αξιωματικός απεβίωσε εξαιτίας του ιού.

"Αυτή τη στιγμή, τα εν ενεργεία κρούσματα κορονοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε ένα σύνολο 110.000 χιλιάδων στελεχών -στρατευσίμων και μονίμων- είναι εικοσιένα. Συνολικά έχουν νοσήσει περίπου τριάντα", εξήγησε.

Στρατιωτικοί κύκλοι, πάντως, επισημαίνουν τον φόβο τους να μην μεταφερθεί ο ιός εντός των στρατοπέδων από αξιωματικούς, οι οποίοι διαμένουν στις πόλεις. Πόσο μάλλον τώρα, οπότε έχουν ανασταλεί οι άδειες των στρατευμένων και υπάρχει υπερσυσσώρευση ατόμων μέσα στα στρατόπεδα. Προς το παρόν, σημειώνουν, τα πράγματα βαίνουν, ως έναν βαθμό, ομαλά.

Απειλές εν μέσω κορονοϊού

Και ενώ στην Αθήνα, τα στρατιωτικά εργοστάσια αναζητούν τρόπους για να καλύψουν τις ανάγκες των ελληνικών ΕΔ σε μέσα προστασίας, ο Μ.Τσαβούσογλου, μιλώντας στο πάνελ με τίτλο "Τι πρέπει να κάνουμε σήμερα για να καθορίσουμε το αύριο;" που διοργάνωσαν μέσω τηλεδιάσκεψης οι δεξαμενές σκέψης Atlantic Council και Turkish Heritage Organization με έδρα την Ουάσιγκτον, όπως γράφει το τουρκικό site της TRT:

-Είπε ότι η Τουρκία "είναι έτοιμη για διάλογο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά σε αντίθετη περίπτωση, μπορούμε να στείλουμε στην περιοχή το Kanuni", το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο.

-Ανέφερε ότι η Τουρκία "απηύθυνε έκκληση προς τον ΟΗΕ, την ΕΕ και την Ελλάδα για τη δημιουργία ενός τραπεζιού διαλόγου όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αντιθέτως η Ελλάδα επιδίδεται σε δραστηριότητες λόμπι κατά της Τουρκίας".

Ακολούθησε ο Χ. Ακάρ, ο οποίος σύμφωνα με το ΑΠΕ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφο της αντικυβερνητικής εφημερίδας Σοζτζού, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες κυρίως τη Συνθήκη της Λωζάννης όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου:

«Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συνθήκες. Τη στιγμή που η γειτονική μας χώρα μιλάει για διεθνές δίκαιο και μας κατηγορεί για μη υπάρχουσες παρενοχλήσεις, παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης. Αν και είχε γίνει αποδεκτό ότι στις συνθήκες της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων το 1947 αναφέρεται ρητά ότι το καθεστώς των νησιών είναι να είναι αποστρατικοποιημένα, από το 1936 τα νησιά σταδιακά εξοπλίζονται» είπε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απειλεί ότι η Τουρκία δεν θα κλείσει τα μάτια σε κανένα τετελεσμένο και σε καμία παραβίαση των τουρκικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, ζητά δε από την Ελλάδα «να συμμορφωθεί με τις συνθήκες» και προσθέτει ότι η Τουρκία δεν απειλεί την Ελλάδα, αλλά «δεν πρόκειται και να επιδείξουμε αδυναμία σε ό,τι αφορά την άμυνά μας» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος υπουργός κάνει λόγο για «ανακολουθία μεταξύ χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου» που όπως λέει, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». «Αν και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι 6 μίλια, εκείνοι ισχυρίζονται ότι ο εναέριος χώρος τους είναι 10 μίλια. Αυτές οι αξιώσεις είναι αντίθετες με τις σχέσεις καλής γειτονίας και ιδίως με τις διεθνείς συμφωνίες» υποστήριξε, λέγοντας ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό προηγούμενο και επανέλαβε τον πάγιο ισχυρισμό της Άγκυρας ότι «καμία απόφαση που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, δεν έχει ελπίδα επιτυχίας».

Είπε επίσης ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν προχώρησε η εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί κατά τις επαφές Ελλάδας-Τουρκίας σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσωπειών.

«Οι αντιπροσωπείες μας είχαν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο εφαρμογής ΜΟΕ για το 2020. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις, δύο στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα. Η τέταρτη συνάντηση που επρόκειτο να γίνει στην Άγκυρα, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη λόγω του κορονοϊού» είπε.

Πάντως ο Χ.Ακάρ τόνισε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη συνέχιση των διμερών επαφών καθώς θεωρεί ότι οι επαφές αυτές είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών, ότι είναι υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας με σκοπό την επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου με την Ελλάδα.

Κορονο-ΝΑΤΟ

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, παρ' ότι η κατάσταση στη χώρα του με την επιδημία είναι δραματική, δεν έχασε την ευκαιρία να αφήσει αιχμές κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας ότι άργησε πολύ να εξετάσει το θέμα του κορονοϊού (Covid-19).

Την ώρα, επίσης, που η τουρκική λίρα έχει πάρει τον κατήφορο έναντι του δολαρίου και του ευρώ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών "θυμήθηκε" πόσο καλό είναι το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

"Πιστεύουμε -είπε- ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να είναι ένας από τους πιο αποδοτικούς οργανισμούς στην εποχή του Covid-19 και ότι θα εξέλθει πιο δυνατό από την πανδημία. Μέχρι στιγμής έχει αποδείξει ότι είναι μια ισχυρή ένωση".

Πάντως, τα αντανακλαστικά του ΝΑΤΟ δεν φαίνεται να είναι έως τώρα και τόσο άμεσα. Να σημειωθεί πως μόλις χτες έγινε η Έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για το πρόβλημα του κορονοϊού, ενώ, ήδη από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, σε ευρωπαϊκές χώρες έγιναν πάμπολλες αποστολές από την Κίνα, τη Ρωσία, ακόμα και από την Κούβα (!).

Αλλά και η Τουρκία, η οποία είχε και έχει τα μαύρα της τα χάλια με τον κορονοϊό, δεν έχασε την ευκαιρία να στέλνει αεροσκάφη της με "βοήθεια" σε χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, της Δυτικής Ευρώπης, όταν η ίδια, είτε δεν είχε μέσα προστασίας για τον πληθυσμό της, είτε τα έκλεβε από άλλες χώρες.

Και, βέβαια, για όλα αυτά, η Άγκυρα εισέπραξε -ως συνήθως- τα θερμά συγχαρητήρια του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ. Ως γνωστόν, ο τελευταίος, εσχάτως απέκλεισε την Ελλάδα από την Επιτροπή για το μέλλον του ΝΑΤΟ, αλλά δεν παρέλειψε να τοποθετήσει εκεί εκπρόσωπο της Τουρκίας (βλέπε: ΝΑΤΟ: Αποκλεισμός της Ελλάδας από την ομάδα «για το μέλλον της Συμμαχίας» - Ναι, στην Τουρκία).

Μεταναστευτικό

Από τη μεριά του, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στον Μ.Τσαβούσογλου ανέφερε πως "ό,τι και να λέει ο κ.Τσαβούσογλου, το δεδομένο παραμένει ότι απόπειρα παραβίασης των συνόρων -οργανωμένα- έχει συμβεί. Ας μην αναζητεί ο κ.Τσαβούσογλου ένοχους ή υποκινητές αλλού. Ας ασχοληθεί περισσότερο με την συμπεριφορά τις γείτονος".

Ο ίδιος αναφερόμενος στο μεγάλο αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, και ιδιαίτερα των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά (αν και σε πολύ μεγάλο ύψος), ανέφερε: "Οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται (!). Τώρα τελευταία βεβαίως έχουν αυξηθεί και οι υπερπτήσεις. Ίσως είναι ένα ακόμα δείγμα του εκνευρισμού των γειτόνων, ιδίως με δεδομένο ότι η θέση τους δεν είναι και η καλύτερη αυτή την στιγμή λόγω πολλαπλών προβλημάτων".

Ο Ν.Παναγιωτόπουλος, ακόμα, αναφερόμενος σε "διαρροές" κύκλων του υπουργείου Άμυνας που εμπλέκονται στο Μεταναστευτικό, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία επέλεγε για να προωθήσει σε ελληνικά νησιά μετανάστες με κορονοϊό, εμφανίστηκε, για μια ακόμη φορά, συγκρατημένος, λέγοντας:

"Δεν το γνωρίζουμε (σ.σ. αν ήταν κρούσματα κορονοϊού), αλλά το πιθανολογούμε. Δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Τουρκία λόγω του κορονοϊού, πιθανολογούμε ότι ούτως ή άλλως κάποιοι εξ αυτών που θα ήθελαν να περάσουν και συγκεντρώθηκαν στα παράλια απέναντι, θα είναι και φορείς του ιού ή νοσούντες". (βλέπε: «Απόβαση» μεταναστών με κορονοϊό στα ελληνικά νησιά: Λέει αλήθεια ή ψέματα το υπουργείο Άμυνας;).