Αίτηση απόστρατου: Να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή η έρευνα για τη φωτιά στο Μάτι
03/09/2018 18:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αίτηση απόστρατου: Να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή η έρευνα για τη φωτιά στο Μάτι

Να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή η υπόθεση της διερεύνησης ποινικών ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ζητεί με αίτηση του προς την Ολομέλεια Εφετών απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού. Ο κ. Παν. Σταμάτης θεωρεί πως πρέπει να οριστεί εφέτης ανακριτής για την έρευνα που διεξάγεται "εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος", καθώς "είναι πασίδηλη η αδράνεια και οι παραλείψεις των αρμοδίων υπευθύνων, οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί και πάλι να επαναληφθούν και να πλήξουν έννομα αγαθά".

Η έρευνα βέβαια είναι ήδη αναβαθμισμένη, δεδομένου ότι διενεργείται από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, ο οποίος είναι αντεισαγγελέας Εφετών και συνεπικουρείται από την εισαγγελέα Πρωτοδικών, Βαρβάρα Γνεσούλη.

Πάρα ταύτα ο κ. Σταμάτης ισχυρίζεται πως "οι υπεύθυνοι..... ενώ αναμφισβήτητα γνώριζαν το πρόβλημα, αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα, αδρανώντας ή παραλείποντας ή εκτελώντας εσφαλμένα και αποδέχθηκαν έτσι το αποτέλεσμα και δη τον ορατό κίνδυνο πυρκαγιάς και την από αυτή κίνδυνο θανάτου ανθρώπων", επισημαίνοντας μάλιστα πως "υπάρχει προσπάθεια οι κατηγορούμενοι να "πέσουν στα μαλακά", δηλαδή να ισχυριστούν ότι τα αδικήματα που διέπραξαν, με τις πράξεις ή παραλείψεις τους, έγιναν από αμέλεια (πλημμέλημα)".

Ο Παν. Σταμάτης μιλά επίσης για "διαστρέβλωση των τραγικών γεγονότων", καθώς και για "παραπλάνηση και εξαπάτηση" των πολιτών. "Υπήρχε δόλος, υπήρχε σχέδιο, ενώ μια περιοχή του Λεκανοπεδίου (Μάτι) καταστρεφόταν και δεκάδες άνθρωποι έχαναν την ζωή τους, (από εγκαύματα, ασφυξία ή από πνιγμό), οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αγωνιούσαν όχι για την τύχη όλων αυτών που είχαν εγκλωβισθεί μέσα στις φλόγες και όλων εκείνων που παρέμεναν επί μακρόν μέσα στη θάλασσα, αλλά για την δική τους τύχη. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής" υποστηρίζει και προσθέτει πως "η οργανωμένη κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος και η καταστροφή των ιχνών, που οδηγούν στους ενόχους, δεν επιτρέπεται να περάσει. Είναι θέμα Δημοκρατίας και Κράτους Δικαίου".

Πηγή:capital.gr